[ annonse ]
Statsminister Prauyth Chan-ocha ser ingen tegn til økonomisk bedring før sent neste år. Statsminister Prauyth Chan-ocha ser ingen tegn til økonomisk bedring før sent neste år. Foto: World Travel & Tourism Council/Wikimedia
14. august 2020

Økonomien skal nå i fokus, fem punkter å jobbe med

Skrevet av 
[ annonse ]

Statsministeren har omorganisert regjeringen og ansatt ny finansminister. Han har fått i oppdrag å jobbe med fem punkter for å hjelpe på den thailandske økonomien – som statsministeren innrømmer er blant de verst rammede i verden.

 

Det er ikke så ofte man ser statsminister Prayuth Chan-ocha tale til folket lenger, men i går holdt han en lengre tale, som ble gjengitt på alle de nasjonale tv-kanalene. 

 

Han startet talen med et forsvar for regjeringens visjon om null smitte. Han sa at de hadde reddet titusener av mennesker fra virusdødsfall, og dermed spart familier for store økonomiske problemer i mange tiår fremover, som følge av at forsørgerne i familier ikke døde av viruset.

 

Han sa også at staten hadde spart mange titalls milliarder baht på helsebudsjettet som følge av at man har sluppet å behandle mange covidpasienter. 

 

– Vårt land tåler ikke den katastrofen det vil være å få titusener av dødsfall, som vi har sett i så mange land. Derfor planlegger jeg å fortsette den strenge tilnærmingen til problemet, for å forhindre en helsemessig krise.

[ annonser ]

 

Som vanlig kom det kommentarer til talen som sammenlignet covid-dødsfall (som lenge har ligget på 58) med dødsfall i trafikken. Antall dødsfall i trafikken er jo nettopp «flere titusener» pr år, nærmere bestemt ca. 22.500, ifølge WHO.

 

Statsministeren sa videre at det fremover vil bli en økende fokus på den økonomiske krisen.

 

– Dette er ikke noe som vil forsvinne raskt, de fleste eksperter i og utenfor Thailand forventer problemene til å vedvare frem til slutten av neste år.

 

Prayuth Chan-ocha innrømmet at Thailand vil bli hardere rammet enn de fleste andre land, grunnet stor turist- og eksportindustri.

 

Han lovet å bringe inn nye krefter i regjeringen, for å jobbe med den økonomiske krisen. Han sa at den økonomiske krisen er like alvorlig som den helsemessige.

 

De nye kreftene i regjeringen har fått fem oppgaver fra statsministeren:

1. Gi midlertidig støtte til folket, med fokus på små- og mellomstore bedrifter og mennesker som har blitt arbeidsledige.

2. Dette må gjøres på en bærekraftig måte, som tar i betraktning hvor lenge dette verdensomspennende problemet kan komme til å vare. 

3. Vi må gi insentiver for å hjelpe folk til å beholde sine arbeidsplasser, og for å hjelpe næringslivet til  å bli mer effektive og konkurransedyktige.

4. Vi må ha en plan for å få de unge i arbeid.

5. Alt dette må gjøres med åpenhet og integritet, mens vi er åpne for synspunktene til alle involverte parter. Alle mennesker i dette samfunnet har en rolle å spille for å få oss gjennom denne utfordringen.

 

Punkt 2 og 4 er forkortet i denne oversettelsen. Se hele talen på engelsk (fra de thailandske myndigheter) her.

 

Chan-ocha vil bruke august og september til workshops med ulike ressurspersoner og -bedrifter i landet, for å få innspill fra mange hold.

 

Han sa at politiske uenighet tilhører en tidligere epoke i landet. Nå er det snakk om at thaier må jobbe sammen.

 

Men realiteten er at den militært styrte regjeringen har møtt økende motstand den siste tiden. Det har dreid seg om protestaksjoner, ledet av studenter. Det har skjedd i Bangkok med tilløp i 20 andre byer.

 

De forlanger ny grunnlov og nyvalg, grunnet måten dagens regjering takler virustiltakene på og unntakstilstanden de nekter å oppheve selv om landet nå har null smitte.

 

Noen aksjonister har også tatt til orde for en gjennomgang av kongehusets stilling i grunnloven, noe som er en sjeldenhet i dette landet. Statsministerens tale kom dagen etter morsdagen, som er dronningens fødselsdag.

 

Regjeringsmedlemmer er blitt gitt nye ansvarsområder, og det er utpekt en ny finansminister, som nå får som jobb å ta kontakt med folk utenfor det politiske og militære systemet, og hente inn gode krefter som kan hjelpe til i denne situasjonen.

 

Den nye ministeren er Supattanapong Punmeechaow, som kommer fra sjefsstolen i oljefirmaet PTT Global Chemical Public Company Limited

(© Thailands Tidende. 14. august 2020)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)