[ annonse ]
Bane og veg bygges i ekspressfart for tiden. Bane og veg bygges i ekspressfart for tiden. Foto: RSA, Wikimedia Commons
17. desember 2019

Transport: Satser på trikk og t-bane, fire felter på alle motorveier og høyere fartsgrense

Skrevet av 
[ annonse ]

Det skal bli trikk i Phuket, Chiang Mai og Korat, og t-banesystemet i Bangkok blir raskt utvidet. Vegutbygging pågår også for fullt, og med bedre vegstandard settes det spørsmålstegn ved fjorårets reduksjon av maks. fartsgrense fra 120 til 90.

 

Det er øremerket 72 milliarder baht til trikk i Phuket, Chiang Mai og Korat, opplyser Mass Rapid Transit Authority of Thailand (MRTA).

 

Pattaya har også et trikkeprosjekt på gang, men det er ikke nevnt i denne sammenhengen.

 

LES: Trikkeprosjekt i Pattaya kan starte neste år

 

Planen er at trikkelinjen i Phuket skal være 41,7 km lang. Prosjektet debatteres akkurat nå av styret i MRTA, og det planlegges anbudsrunde i 2020.

[ annonser ]

 

Trikkeprosjektene i Korat og Chiang Mai vil etter planen ha anbudsrunder i 2021, opplyser sjefen for MRTA, Pakapong Sirikantaramas, til Bangkok Post.

 

De største bevilgningene går imidlertid til t-banen i Bangkok. Myndighetene har satt av 350 milliarder baht neste år til tre t-baneprosjekter.

 

T-banen har pr i dag to operative linjer (Blue og Purple), men tre nye (Orange, Pink og Yellow) er under konstruksjon og skal etter planen åpne for trafikk i 2021. Konstruksjon av den nye «Brown Line» vil etter planen starte i 2020. Ellers er det bevilget penger til forlengelse av Purple Line og mer penger til ferdigstillelse av Orange Line

 

SEKS TRIKK- OG BANEPROSJEKTER

● MRT «Orange Line» mellom Thailand Cultural Centre og Bang Khun Non (200 mrd.)

● Forlengelse av MRT «Purple Line» fra Tao Poon til Rat Burana (100 mrd.)

● MRT «Brown Line» mellom Khae Rai og Lam Sali (50 mrd.)

● Trikkelinje i Phuket (34 mrd.)

● Trikkelinje i Chiang Mai (30 mrd.)

● Trikkelinje i Korat (8 mrd.)

 

Ut over disse 422 milliardene til trikk og bane, opplyser transportminister Saksayam Chidchob at følgende prosjekter er på gang:

● Den nye motorveien mellom Korat og Cha-am (80 mrd.)

● Forlengelse av ytre ringvei Rama III–Dao Khanong med 18 km (30 mrd.)

 

Bangkok Post siterer videre en kilde i administrasjonen som uttaler at følgende prosjekter vil bli opprettet tidlig i 2020:

● Motorvei mellom Hai Yai og grensa til Malaysia (42 mrd.)

● Motorvei fra Rangsit i Bangkok til Bang Pa-in i Ayutthaya (30 mrd.)

 

Ellers har myndighetene planer om at alle motorveier skal ha fire felter innen 2022.

 

Det var Highways Department som opplyste dette overfor den thailandske avisa Daily News 26. november i år. 

 

De som reiser litt rundt i landet har sett at det har vært en stor aktivitet med vegutbygging siden militærjuntaen tok over i 2014. Ifølge avisa er nå 4239 kilometer ferdigstilt med firefelts veg, mens det gjenstår ca. 1000 kilometer.

 

Riksveg 24 gjennom hele Isan er endelig blitt firefelts, noe folket har etterlyst i mange år. Den folkerike landsdelen Isan har følt seg nedprioritert på vegsektoren i mange år, og har opplevd enorme køer på hovedvegen 24, som er full av saktegående lastebiler med landbruksprodukter.

 

Yinglucks regjering, som ble styrtet i kuppet i 2014, lovet firefelts veg, men prosjektet fikk full fart fremover først etter at militærregjeringen tok over.

 

LES: Firefelts veg gjennom Isan (2013)

 

9. desember uttalte transportminister Saksayam Chidchob at maksimum fartsgrense skulle økes fra 90 til 120 km/t, i første omgang på visse teststrekninger.

 

Det skal pr i dag være innført 120-grense på Asian Highway fra Bang Pa-in i Ayutthaya til Nakhon Sawan – en strekning på 150 km – samt Mitraparb Highway fra Bangkok til Korat og Pahonyothin nordover fra Bangkok.

 

Transportministeren, hvis familie eier motorsportbanen Chang International Circuit i Buriram, viste til en spørreundersøkelse som sa at 71 prosent av folket ønsket dette.

 

Etter denne testen vil det bli vurdert å sette grensen til 120 på motorveier, med unntak av svinger og tettbebygde strøk.

 

I fjor dukket det opp mange 90-skilter på motorveiene rundt om i Thailand, som skapte forvirring blant bilførere. Rette strekninger med fire felter og midtrabatt gikk plutselig fra 120 til 90 i fartsgrense, noe som er lavere enn den naturlige trafikkflyten.

 

Politiet rundt om i landet har siden det benyttet anledningen til å gi ut fartsbøter på strekninger hvor det ikke er naturlig å kjøre i 90.

 

LES: Orakelet svarer: Får jeg fartsboten selv om jeg har flyttet?

 

Transportministeren opplyser at det også vil bli nedre fartsgrenser. Seksfelts motorveier vil ha grense på hhv. 0–80, 80–120 og 100–120 for de tre feltene i en retning, og saktegående kjøretøy som bruker midtre eller høyre felt vil risikere å bli bøtelagt.

(© Thailands Tidende. 17. desember 2019)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)