[ annonse ]
Nye registrerte smittetilfeller pr dag i Thailand fra 1. til 29. april. Nye registrerte smittetilfeller pr dag i Thailand fra 1. til 29. april. Kilde: Helsedepartementet
29. april 2021

Tilbake til 14 dagers karantene, restauranter må stenge i seks provinser

Skrevet av 
[ annonse ]

Antall smittetilfeller var under 2000 i dag for første gang på en uke. Likevel vedtok myndighetene strengere virustiltak. En god nyhet er at de vil kjøpe inn flere vaksinemerker, og satser på akselerert vaksinering og turiståpning til høsten som planlagt.

 

Oppdatering (30. april kl. 12.00): Smittetallet gikk ytterligere ned i dag. Totalt ble det rapportert om 1583 tilfeller siste døgn.

 

Ettermiddagens møte i «Den store covid-komiteen» under ledelse av statsminister Prayuth Chan-ocha hadde mange saker på programmet.

 

Viktigst for utlendinger var at de nå har vedtatt at karantenetiden for å slippe inn i landet igjen skal tilbake til 14 dager, etter at den i april måned var 10 dager ordinært og 7 dager for vaksinerte personer (vær klar over at man må legge til to dager og en natt til disse tallene, grunnet at thailandske myndigheter regner feil).

 

De som har CoE utstedt før 1. mai vil få de gamle reglene hvis de ankommer før 6. mai.

[ annonser ]

 

I tillegg blir det slutt på lettelsene under karanteneoppholdet. De som ankommer Thailand må nå holde seg kun på rommet disse dagene. Det manglet litt på detaljer på dagens pressekonferanse, men det må antas at en times luftetur pr døgn etter første negative covid-test fortsatt blir lov. Det var blitt lettelser som gjorde at man kunne benytte trimrom og restaurant etter en periode og etter negativ covid-test på hotellet. Disse mulighetene forsvinner altså nå.

 

Denne tredje smittebølgen kan virke å være på retur. Hvis det er tilfelle kan det senere i vår igjen bli lettelser i karanteneordningen. Myndighetene har bedyret av åpningen for turister, som starter med Phuket 1. juli, ikke er blitt berørt av smitteøkningen i det siste. Og det er fortsatt 1. oktober som er satt som dato for å skrote hele karanteneordningen.

 

LES: Seks turiststeder kan åpne for vaksinerte turister til sommeren ifølge Sandbox-plan (29. mars)

LES: Slutt på karantenen 1. oktober, reduksjon fra 1. april (19. mars)

 

I den forbindelse lover også myndighetene å fremskynde vaksineringsprosessen. De sier at 70 prosent av befolkningen skal være ferdig vaksinert i løpet av 4–7 måneder etter at vaksineringen starter for alvor, noe som etter planen skal skje i juni måned. Det vil si at en gang mellom september og desember vil landet ha klart å vaksinere 50 millioner mennesker, og folkeimmunitet skal da ikke være langt unna.

 

Det skal nå også bestilles inn andre vaksinemerker, som Pfeizer, Moderna, Sputnik og Johnson&Johnson, etter at myndighetene hittil har satset kun på AstraZeneca og Sinovac, noe de har fått mye kritikk for.

 

LES: Sterk kritikk av Thailands vaksinepolitikk (3. april)

 

I dag ble det meldt om 1871 smittetilfeller. Det var Songkran-feiringen som bidro til mye smitte rundt om i alle landets provinser, selv om Bangkok alene har stått for omlag halvparten av alle tilfeller. 

 

Myndighetene i Bangkok melder om at de har klart å få bukt med ventetiden for innleggelse for covid-syke personer.

 

Det har også blitt en ny inndeling av provinser i tre ulike grupper, men faktum er at forbudene er omtrent de samme i alle landets 76 provinser.

 

Det er påbudt med maske. Alkoholservering er forbudt på alle restauranter, og barer, puber og karaokebarer er stengt over hele landet.

 

Den vesentlige forskjellen nå er at i de seks «mørkerøde» provinsene må alle restauranter stenge, og kan kun ta imot bestillinger på take-away.

 

Disse seks provinsene er Bangkok, Nonthaburi, Pathum Thani, Samut Prakan, Chiang Mai og Chonburi. Så er det 45 provinser som er røde, mens resten er oransje. 

 

Thailands Tidende

De ulike tiltakene i de tre gruppene av provinser. (Faksimile: Covid-komiteen)

 

Når det gjelder maskepåbudet så spesifiseres det at det ikke gjelder for barn under to år og for de som kjører alene i bil. 

 

Under fjorårets nedstengning gikk myndighetene etter hvert ut og sa at det ikke var nødvendig å bruke maske under fysisk trening. Det har de ikke sagt denne gangen, men man får anta at det kommer etter hvert, siden offentlig ansatte leger i Thailand har sagt at det kan være farlig å trene med maske.

 

Det er ikke noe reiseforbud, men mange provinser har vedtatt karantene for folk som kommer fra provinser med høy smitte.

 

Det er heller ikke noe portforbud, men myndighetene oppfordrer folk til å holde seg hjemme, spesielt nattestid. 

(© Thailands Tidende. 29. april 2021)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)