[ annonse ]
Statsminister Prayuth ble vaksinert av ledende vitenskapsmann Dr. Yong Poovorawan i mars. Helseminister Anutin står bak i lilla. De fleste andre thaier venter fortsatt på vaksine. Statsminister Prayuth ble vaksinert av ledende vitenskapsmann Dr. Yong Poovorawan i mars. Helseminister Anutin står bak i lilla. De fleste andre thaier venter fortsatt på vaksine. Foto: Government House
13. mai 2021

Folk etterlyser beredskapsplaner for virustiltak

Skrevet av 
[ annonse ]

Landets ledelse får kritikk spesielt på to områder for tiden. Begge områdene er noe thaiene hadde forventet at en militært utgått regjering hadde kontroll over.

 

Militærvesenet er kjent for å være eksperter på beredskapsplaner – et sett med ferdig utviklede planer som gjør at man er forberedt på ulike hendelsesforløp.

 

Men regjeringen virker ikke å ha vært forberedt på den tredje smittebølgen. Nå dukker det opp spørsmål på sosiale medier om hvorvidt regjeringen har noen alternative planer hvis det blir problemer med AstraZeneca-vaksinen.

 

Når det gjelder den tredje smittbølgen, som startet 1. april, var det mer enn sju dagers ventetid på sykehusplass for covid-syke i en periode i april måned, ifølge regjeringens pressetalsmann Taweesin Visanuyothin. Nå er ventetiden lavere, men vi har nylig snakket med folk som måtte vente i tre dager.

 

Denne tredje covid-bølgen har høyere dødstall enn tidligere, og en årsak kan være at folk må vente lenge på behandling. Det har vært avisoppslag om folk som har dødd mens de sto på venteliste.

[ annonser ]

 

Folk spør seg nå hvorfor ikke militære ledere raskt kunne ordnet med sykehusplasser, inkludert feltsykehus, og egnet logistikk for å frakte pasienter dit det er ledig plass. Det er slike ting militærvesenet trener på kontinuerlig.

 

En annen ting thaier på sosiale medier er opptatt av, er hva som er den alternative planen hvis ikke hjemmeproduksjonen av AstraZeneca-vaksinen fungerer.

 

Thailand ligger allerede seks måneder etter mange vestlige land i vaksinasjonsprosessen. Vaksineringen skal starte for alvor i juni. 

 

Planen er at 16 millioner folk i risikogrupper – eldre og folk med underliggende sykdommer – skal få tilbud om vaksinering i juni og juli, mens andre thaier kan begynne å vaksineres fra 1. august.

 

Et unntak her er turiststeder som Phuket og Pattaya, hvor det planlegges raskere vaksinering. Steder med stor smitte i Bangkok skal også få vaksinasjonsprogrammer.

 

Folk stiller seg undrende til at regjeringen kan ha satset alt på ett kort i en så viktig sak som dette. De har avgjort at thaier skal vaksineres via AstraZeneca-vaksinen, og den skal produseres i Thailand.

 

I tillegg har de tatt imot noen millioner doser Sinovac fra kinesiske myndigheter. 

 

Men hva om noe slår feil? Som kjent er AstraZeneca-vaksinen allerede droppet av flere land, inkludert Norge og Danmark, grunnet at noen vaksinerte personer har utviklet blodpropp. Ingen kan si med sikkerhet at det ikke dukker opp flere problemer med denne vaksinen.

 

Så har man produksjonsprosessen. Det finnes mange produksjonslaboratorier rundt om i verden, så spørsmålet er derfor hvorfor thaiene må produsere vaksinen selv, istedenfor å få den tilsendt fra erfarne produsenter? Ting kan slå feil i en slik ny produksjonsprosess.

 

En artikkel hos Nikkei Asia påpeker det problematiske med at myndighetene har satset på et kongelig eid firma til å produsere vaksinen, noe som gjør det vanskelig å diskutere saken. En politiker forsøkte seg med kritikk av prosessen, og ble raskt anmeldt for majestetsfornærmelse, slik vi rapporterte 21. januar i år:

 

LES: Lar andre land slippe foran i vaksinekøen (21. januar)

 

Det er først de siste ukene regjeringen virker å ha tenkt i alternative baner når det gjelder vaksine. Nå snakkes det om at det går an å kjøpe inn andre vaksiner enn AstraZeneca og Sinovac. Og at man kan bestille 150 millioner doser for å være på den sikre siden.

 

Men dette vil ta tid, siden Thailand er veldig sent ute med å forsøke å bestille andre vaksiner.

 

LES: Treg vaksinering skaper problemer for stats- og helseminister (2. mai)

 

Helseminister Anutin Charnvirakul får kritikk for sin håndtering av pandemien, som nærmeste ansvarlige etter statsministeren. Det er startet en underskriftskampanje for å få ham fjernet. Den har nå ca. 230.000 underskrifter.

 

Men de som ønsker Anutin Charnvirakul fjernet kan bli skuffet. Han er leder av et regjeringspartiets store støttepartier – Bhumjaithai. Med kun 23,7 prosent av stemmene ved valget i 2019, måtte regjeringspartiet til Chan-ocha støtte seg på seks andre partier for å få statsministerrollen. 

(© Thailands Tidende. 13. mai 2021)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)