[ annonse ]
Prosent av befolkningen som har fått minst én vaksinedose i de ti ASEAN-landene samt Norge. Prosent av befolkningen som har fått minst én vaksinedose i de ti ASEAN-landene samt Norge. Kilde: ourworldindata.org
6. juli 2021

mRNA-vaksiner ennå ikke bestilt, media stiller spørsmål

Skrevet av 
[ annonse ]

Utlendinger i Thailand er forespeilet Moderna-vaksinen i oktober, men dette virker stadig mer usikkert.

 

Den statlige kanalen Thai PBS World stiller nå flere kritiske spørsmål om regjeringens håndtering av pandemien. 

 

Dette gjelder spesielt mRNA-vaksinene fra Pfizer og Moderna, som ennå ikke har kommet til Thailand. Flere undersøkelser sier at mRNA-vaksiner er de meste effektive mot coronaviruset, selv om det også er stilt spørsmålstegn ved sikkerheten rundt denne teknologien.

 

Dette kommer samtidig med statistikk som viser at i Thailand har kun 10,6 prosent av befolkningen mottatt minst én vaksinedose. Thailand ligger normalt i toppskiktet i ulike statistikker for de ti ASEAN-landene, men nå er det kun Filippinene, Vietnam og Myanmar som har dårligere vaksinasjonsrate enn Thailand.

 

[ annonser ]

I Norge har ganske nøyaktig halvparten av befolkningen mottatt minst én vaksinedose, ifølge statistikk fra ourworldindata.org. Det er nesten fem ganger så høyt som i Thailand.

 

Men Singapore ligger enda bedre an, med 59,6 prosent. Kambodsja ligger også rimelig godt an når det gjelder vaksinering. 26,7 prosent av befolkningen der har mottatt minst én dose.

 

Thailand kjemper nå mot et stort utbrudd av Delta-varianten fra India. Våpnene de har er AstraZeneca, en viral-vektor vaksine, samt kinesiske Sinovac og Sinopharm som er såkalte inaktive vaksiner.

 

Flere leger har nå gått ut og stilt spørsmål ved om Thailand kan vinne kampen kun med disse tre vaksinene. Spesielt siden det nå er forespeilet færre vaksiner fra AstraZeneca, som Thailands Tidende rapporterte for to dager siden:

 

LES: Færre vaksiner fra AstraZeneca, folk med dårlig helse prioriteres (4. juli 2021)

 

Pfizer har ifølge Thai PBS tilbudt Thailand doser hele tiden, uten at regjeringen har vært interessert. De har som kjent satset på egenproduserte doser fra AstraZeneca. 

 

Kun etter at dette kom offentligheten for øre, ble det 29. april startet forhandlinger mellom Pfizer og Thailand. Disse er fortsatt under vurdering av thailandske myndigheter, opplyser avisen.

 

I går kom det meldinger fra helsemyndighetene om at de er i forhandlinger om 20 millioner doser Pfizer som kan leveres innen årsskiftet.

 

Når det gjelder Moderna, har private sykehus i Thailand solgt booking for disse i flere måneder. Mange utlendinger har satt seg på venteliste og allerede betalt full pris, i størrelsesorden 3500–4000 baht.

 

Etterspørselen er på 9 millioner doser fra Moderna, men nå blir det opplyst at de kun kan levere fire millioner i fjerde kvartal i år og ytterligere én million i første kvartal neste år.

 

Ramathibodi Hospital inviterte i går folk til å registrere seg for vaksinering med Moderna, og oppdaget at de var fullbooket i løpet av en halvtime.

 

På dagens pressekonferanse ble det bedt om unnskyldning for at utlendinger har hatt problemer med å registrere seg via thailandintervac.com. Det ble opplyst at to sykehus i Bangkok-området nå tar imot booking for utlendinger, nemlig Phyathai II Hospital og Samitivej Hospital. 

(© Thailands Tidende. 6. juli 2021)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)