[ annonse ]
Koh Samui forventer tusen turister i løpet av første måned. Koh Samui forventer tusen turister i løpet av første måned. Foto: Dag A. Ekeberg
17. juli 2021

Phuket og Samui har åpnet, flere turiststeder har planene klare

Skrevet av 
[ annonse ]

Det er Phuket som har fått all oppmerksomheten rundt åpningen for turisme uten karantene. Men både Pattaya og Hua Hin har planene klare. Så gjenstår det å se om smitteøkningen gjør at planene må revideres.

 

Myndighetene har erklært Phuket Sandbox som vellykket hittil. På en pressekonferanse i Phuket 15. juli ble det opplyst at 5.473 personer hadde ankommet allerede, og at det lå an til totalt 18.900 turister innen månedens utgang. Det er bedre enn forventet, selv om det er en dråpe i havet sammenlignet med turistnæringen før coronaviruset slo til.

 

En håndfull turister har testet positiv for viruset etter at de ankom Phuket. De er blitt sendt på sykehus for behandling.

 

Det er lite lokal smitte i Phuket for tiden. Myndighetene hevder at 70 prosent av befolkningen der nå er vaksinert. Provinsen har strenge reglene for thaier og expats som vil ankomme Phuket landevegen. Enten må man være fullvaksinert eller kunne vise til en negativ covid-test. Mange blir avvist på brua over til øya. 

 

Kravet for utenlandske turister er at man skal være fullvaksinert og komme fra et land med lite smitte. De skandinaviske landene er alle inkludert i listen som i dag inkluderer 69 land. I tillegg må man gjennom tre covidtester under oppholdet. Etter 14 dager er man erklært «trygg», og kan forlate provinsen, for de som ønsker det.

[ annonser ]

 

Reglene for Sandbox finner du her. Der er det også en link til listen over landene som er kvalifisert for Sandbox

 

Det må antas at noen av de som har ankommet Phuket under Sandbox-opplegget ikke er korttidsturister, men snarere folk som skulle til Thailand men ikke ville sitte 14 dager i karantene i Bangkok.

 

«Samui Plus» åpnet 15. juli i skyggen av Phuket Sandbox, og har da også hatt mye færre ankomster. Fem personer ankom den første dagen. De har lagt forventningene lave, med tusen personer de første 30 dagene.

 

Etter tre dager på hotellet er det lov å dra på forhåndsbestemte turer på øya. Etter åtte dager, og to negative covid-tester, er det lov å dra til Koh Phangan og Koh Tao, som også ligger i Surat Thani-provinsen. Etter 14 dager i provinsen er det lov å bevege seg til andre deler av Thailand. 

 

Pattaya erklærte i juni prosjektet «Pattaya, Move on», med åpning uten karantene for vaksinerte turister 1. september. Dette er fortsatt målet, men ingen ting er sikkert.

 

Chonburi har opplevd større smittetall i det siste, med 659 smittede i dag, hvorav 156 i Banglamung-distriktet som i praksis er Pattaya.

 

Regjeringen har prioritert Bangkok når det gjelder vaksinering, men Pattaya har også fått doser, inkludert fra Sinopharm. 

 

Distriktene Banglamung og Sattahip har 450.000 innbyggere, og det jobbes hardt med å få vaksinert 70 prosent av disse innen utgangen av august. Det er kravet fra sentralmyndighetene før man kan åpne.

 

Men med en eventuell åpning 1. september ligger det i kortene at det blir restriksjoner på oppholdet, og at man i starten må bevege seg kun til «godkjente» destinasjoner. Koh Lahn sees på som et attraktivt og trygt reisemål som et ledd i starten av oppholdet. 

 

1. oktober skal etter planen «Recharge Hua Hin» starte. Provinsen Prachuap Khiri Khan har hatt ganske lave smittetall, med unntak av større smitte på fabrikkområder, som Doles fabrikk for ananas-produksjon.

 

Prosjektet har en egen facebookside (på thai) med jevne oppdateringer. Ennå er det ikke fastlagt de ulike "trygge" stedene man kan besøke i starten av oppholdet. 

 

Det største turiststedet i Thailand er Bangkok, som før virusutbruddet var kåret som verdens mest besøkte by (22,8 millioner besøkende i 2019). Myndighetene har nettopp uttalt at de er nødt til å få åpnet opp Bangkok for utlendinger i løpet av året.

 

Opprinnelig var det sagt åpning 1. oktober for ankomst til hele Thailand, men det er nå usikkert. 

 

I dag ble det for første gang meldt om mer enn ti tusen smittetilfeller i løpet av et døgn, nærmere bestemt 10.082 smittede, etter flere dager med i overkant av 9000 smittede. Antall døde var også en rekord i dag, 141 personer.

 

Det planlegges nå strengere virustiltak i Thailand. Myndighetene har varslet dette, men ennå ikke kommet med de konkrete tiltakene. Det ligger i kortene at det blir større kontroll med reisevirksomhet og nedstengning av flere typer virksomheter. 

(© Thailands Tidende. 17. juli 2021)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)