[ annonse ]
Det er ikke bare regntiden som gjør situasjonen trist i Thailand for tiden. Det er ikke bare regntiden som gjør situasjonen trist i Thailand for tiden. Illustrasjonsfoto: Pxhere.com
28. august 2021

Kommentar: September blir en viktig måned for turistlandet

Skrevet av 
[ annonse ]

I går ble de nye lettelsene i virustiltak for første halvdel av september lagt frem. Landet må snart gjøre noe med portforbud, stengte barer og alkoholforbud på restauranter hvis de ønsker å signalisere at turister snart er velkommen tilbake.

 

Det er i disse dager mange europeere legger sine planer for kommende vintersesong. Null uteliv og portforbud etter kl. 21 er ikke noe en turistdestinasjon kan leve med. Håpet i september måned er at myndighetene forstår dette.

 

Det faktum at Phuket og Samui har de samme strenge tiltakene med hensyn til uteliv og alkoholservering som resten av landet – til tross for at de i praksis kun er åpne for vaksinerte turister – er ikke noe godt tegn.

 

I går ble det det 13. møtet i Den store covid-komiteen avholdt under ledelse av statsminister Prayuth Cha-ocha. Det nye slagordet derfra er «Smart Control and Living with Covid-19».

 

Slagordet bygger opp under det sjefen for Department of Disease Control sa tre dager tidligere om  at landet skulle droppe nullvisjonen:

[ annonser ]

 

LES: Planlegger å droppe nullvisjonen, åpne opp for turisme (24. august 2021)

 

Etter møtet kom pressetalskvinne Apisamai Srirangsan på banen og forklarte hva som skulle bli lettelsene i perioden 1. til 15. september. De var mindre enn antatt, tatt i betraktning at landet nå skal lære seg å «leve med covid-19».

 

Det å leve med Covid betyr at man satser på normalisering. Og et normalt liv i Thailand inkluderer millioner av turister. Uten dem blir det ingen normalisering for et stort antall thaier. 

 

Dette var den sjette dagen på rad med smitte under 20.000, nærmere bestemt 18.702 nye registrerte smittetilfeller (273 dødsfall). Dagens tall er ytterligere litt ned – 17.984 (292 dødsfall).

 

Det har i mange dager nå vært flere utskrevne pasienter enn nye pasienter, noe som er det beste tegnet på at det går rette veien.

 

Likevel er myndighetene veldig forsiktige med å åpne opp igjen. Det ble for noen dager siden antydet at portforbudet i de 29 mørkerøde provinsene kunne reduseres – i det minste med én time – men det blir ikke noe av, ifølge Srirangsan.

 

Landet planlegger fortsatt å åpne opp for turismen i oktober måned, på andre steder enn kun de som er med i Sandbox-opplegget i Syd-Thailand. Da er det viktig at det ikke er noe portforbud i mørkerøde provinser, som f.eks. Chonburi (Pattaya), Prachuab Khiri Khan (Hua Hin) og Phetchaburi (Cha-am). 

 

Det blir fra 1. september igjen lov for restauranter å holde åpent i de 29 mørkerøde provinsene. De ble imidlertid pålagt et helt nytt regelverk. 

 

Restaurantene skal screene gjestene basert på vaksinering og testing. De med «grønne kort» er fullvaksinert. De med «gule kort» har hatt Covid-19 eller har hatt en antigentest de siste sju dagene.

 

Kort på restaurant er ikke noe problem for turister, for de må uansett være fullvaksinerte for å slippe inn i Thailand. Det er lite som tyder på at det kravet blir opphevet med det første. Men hvis de skal spise sammen med thaier, så kan det oppstå problemer hvis thaiene ikke har rette kort.

 

Men kjenner man Thailand rett, så vil det vel være restauranter som ser gjennom fingrene med disse kortene, for å kunne tjene til livets opphold istedenfor å måtte stenge.

 

Oppdatering (1. september kl. 08.00): Covid-komiteen har nå gått ut og sagt at dette regelverket for restaurantdrift er frivillig pr i dag. De antyder at det kan bli obligatorisk på et senere tidspunkt. 

 

Pr i dag er kun elleve prosent av befolkningen fullvaksinert.  Det går imidlertid raskere med vaksineringen. Både torsdag og i går ble det satt rekord i nye vaksinedoser. I går ble det gitt hele 915.738 doser, som ligger langt over nest høyeste dag, som var torsdag med 669.189 doser.

 

Kjøpesentre kan åpne igjen fra 1. september. Det gjelder også virksomheter som frisører, massasje (kun fotmassasje), sportsarenaer (uten tilskuere), parker. Strender var ikke nevnt, så det er opp til guvernørene å bestemme. I Chonburi er for eksempel strendene fortsatt beordret stengt.

 

Transport over provinsgrensene får også lov å åpne opp igjen. Da snakker man om fly, busser og tog, selv om det gjenstår å se hva som i praksis blir tilgjengelig av transport.

 

Det som fortsatt skal være stengt i de 29 mørkerøde provinsene er vannparker, fornøyelsesparker, spa, kino, treningssentre, svømmebassenger og konferansesentre. 

 

Skoler skal fortsatt være stengt. Det er bestemt at ungdom mellom 12 og 18 skal vaksineres med Pfizer. Det er bestilt 30 millioner doser, de fleste kommer i november og desember. 

 

Dag A. Ekeberg


Dag A. Ekeberg, redaktør (flere lederartikler)

(© Thailands Tidende. 28. august 2021)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)