[ annonse ]
Nullvisjonen har eksistert i 16 måneder. Nullvisjonen har eksistert i 16 måneder. Faksimile: Thailands Tidende 25. april 2020.
24. august 2021

Planlegger å droppe nullvisjonen, åpne opp for turisme

Skrevet av 
[ annonse ]

Myndighetene snakker nå om at Thailand må «lære å leve med Covid-19» og åpne opp grensene for turister fra oktober. Det er gode nyheter for thailandsfarere. Spørsmålet er hvorfor det tok 16 måneder å skifte strategi.

 

I går gjorde landets mest kjente Covid-lege helomvending. Dr. Opas Karnkawinpong, som er sjef for Department of Disease Control, uttalte da at thaier nå må «lære å leve med Covid-19». Dette kom som en overraskelse på mange.

 

Dr. Opas har nemlig vært den som gjennom hele pandemien har helt kaldt vann i blodet på de som ikke liker strenge virustiltak. Han har mange ganger advart mot å lette på tiltak.

 

Thailands Tidende

Dr. Opas Karnkawinpong har endret mening om pandemien. (Faksimile: Live NBT2HD)

 

[ annonser ]

Endringen fra covid-myndighetene kom etter at det søndag ble rapportert om 17.491 nye smittetilfeller, som er en nedgang. Det har de siste ukene vært i overkant av 20.000 tilfeller. Tallet for i dag var for øvrig 17.165, så ytterligere en liten nedgang.

 

Det skal nå fokuseres på vaksinering, i første omgang av utsatte grupper, samt raskere sporing av smitte. 

 

Det antydes at portforbudet i de 29 mørkerøde provinsene kan oppheves fra 1. september. Det ligger også i kortene at restauranter kan få åpne igjen, selv om ikke noe av dette er vedtatt ennå.

 

Spørsmålet mange stiller seg er om endringen fra sentralmyndighetene vil få noen virkning ut over i landet. Mange provinser, distrikter og landsbyer har vedtatt sine egne tiltak, som er strengere enn på landsbasis. Dette er spesielt utbredt i Isan, hvor det er normalt at alle tilreisende til en provins må i 14 dagers hjemmekarantene, uansett hvor de kommer fra og hvorvidt der er vaksinert eller testet.

 

Statsministeren sa i juni at karanteneordningen for turister skulle droppes i oktober. Opprinnelig var det 1. oktober, men det ble endret til «i løpet av oktober». Dette har han ikke gått tilbake på, selv om smittetallene økte i juli og august.

 

Nå sier myndighetene at Phuket Sandbox-modellen skal videreføres til andre steder i landet, hvor Pattaya, Hua Hun og Chiang Mai er brukt som eksempler, men at også andre steder skal åpne opp.

 

Pattaya Move On, som åpningen av Pattaya kalles, skulle egentlig tre i kraft 1. september, men det er blitt utsatt. Nå gjenstår det å se om 1. oktober kan gjennomføres. Pattaya har fått færre vaksiner enn Phuket og Koh Samui, som har vært prøveballongene for åpningen av turismen.

 

Det var klart allerede i april i fjor at nullvisjonen kunne bli kostbar for Thailand, slik Thailands Tidende rapporterte 25. april 2020 (bildet øverste i artikkelen).

 

LES: Nulltoleranse for Covid-19 kan koste Thailand dyrt (25. april 2020)

LES: EU åpner for thaier – Thailand fortsetter nullvisjonen (1. juli 2020)

LES: 2021 i vaksinens tegn, Thailand må droppe nullvisjonen, men når? (21. november 2020)

 

Man så nullvisjonen i praksis fra april i fjor, med krav om at provinser måtte være smittefrie i 2-4 uker før tiltak kunne oppheves, og den berømmelige nedstengningen av vegnettet inn til Pattaya etter at byen ikke lenger hadde noen nye smittetilfeller.

 

Thailand var lenge i verdensklassen i kampen mot Covid-19. Det var først 18. april i år at man nådde hundre registrerte dødsfall fra pandemien.

 

Så er spørsmålet om de lave dødstallene skyldes de strenge tiltakene. Det er det ingen som kan bevise pr i dag.

 

Det som kan bevises er at i et helt år nesten uten smitte var landet stengt for turisme, noe som gikk hardt ute over både forretningsdrivende og arbeidstakere.

 

Faktisk var det for nøyaktig ett år siden planer om å starte opp igjen turismen, via karanteneopphold på resorter på stranda – et opplegg som kunne ført til en del turisme, da man slapp å være innesperret på et rom i karantenetiden. Dette opplegget ble imidlertid droppet, selv om det var tilnærmet null smitte i Thailand. 

 

Thailands Tidende

Dette opplegget ble kansellert. (Faksimile: Thailands Tidende 22. august 2020)

 

LES: Planlegger «karantene på stranda» for turister fra 1. oktober (22. august 2020)

 

Det har hittil vært rapportert om 9788 covid-dødsfall i Thailand. Det er under halvparten av det som ifølge WHO dør i trafikken her hvert år. 

 

Dødstallet er også lavere pr innbygger enn f.eks. Norge. 

 

Men landet er blitt hardt rammet av delta-varianten, siden myndighetene brukte lang tid på å komme i gang med vaksinering av befolkningen.

 

Delta-varianten har vært en katastrofe for Thailand. De brukte opp alt det økonomiske kruttet på å være nedstengt mens de hadde tilnærmet null smitte. Nå må de åpne opp, for landets økonomi er i ferd med å ødelegges. 

 

De hadde stengt ned den ene av de store eksportnæringene – turismen – og har under den tredje smittebølgen derfor ikke hatt råd til å stenge den andre – eksportindustrien, selv om det er i industrien viruset har spredd seg denne gangen. 

(© Thailands Tidende. 24. august 2021)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)