[ annonse ]
Dr. Taweesin Visanuyothin kunne fortelle om flere lettelser i dag. Dr. Taweesin Visanuyothin kunne fortelle om flere lettelser i dag. Faksimile: CCSA/Facebook
20. mai 2022

Thailand Pass skal utstede automatisk QR-kode fra 1. juni

Skrevet av 
[ annonse ]

Dagens møte i Den store covidkomiteen – under ledelse av statsministeren – viste at myndighetene ennå ikke er rede til å gi slipp på pandemien, men det kommer gradvis lettelser.

 

De lover slutt på ventetider på å få godkjent Thailand Pass fra og med 1. juni. Dette gjelder både vaksinerte og uvaksinerte.

 

Systemet skal utstede QR-kode automatisk, ifølge dagens pressekonferanse under ledelse av talsmann Dr. Taweesin Visanuyothin. Han påpekte at flyselskapene er bedt om å sjekke at folk har denne QR-koden før de utsteder Boarding Pass.

 

I dag utstedes QR-koden fra Thailand Pass automatisk for de som har koronasertifikat fra EU/EØS-systemet – samt har fylt inn skjemaer fullstendig og lagt ved riktige typer vedlegg.

 

Men nå lover myndighetene altså at alle som søker skal få sin QR-kode. Men siden ikke alle dokumenter verifiseres online, blir det isteden mer sjekking ved ankomst Thailand.

[ annonser ]

 

Der blir det sjekket at man har en forsikring som dekker minst ti tusen amerikanske dollar. I tillegg vil ens vaksinestatus bli sjekket, i hvert fall for de landene som ikke er med i EU/EØS-systemet og kan verifiseres via det.

 

Siden forsikringens gyldighet ikke sjekkes online, får man anta at det blir tilbud om å kjøpe forsikring på flyplassen, for de som ikke har gyldig forsikring.

 

Det loves også lettelser for uvaksinerte. De kan fra 1. juni ta en PCR-test – eller en hurtigtest administrert av kvalifisert helsepersonell – og sende dette inn sammen med Thailand Pass.

 

Hvis de ikke gjør dette, får de isteden en hurtigtest ved ankomst Thailand. Dette kalles en Professional ATK, altså en hurtigtest administrert av helsepersonell. De som tester positivt blir da satt i kontakt med lege for behandling.

 

Alle som ankommer Thailand vil få sin temperatur målt. De som har feber vil få en hurtigtest mot Covid. De som tester positivt blir sendt til lege, som avgjør hva som skjer fremover.

 

Det betyr at selv om det i teorien er slutt på karantene, så risikerer man likevel å bli tvunget til behandling hvis man tester positivt. Kostnadene dekkes av den obligatoriske forsikringen, men det blir helt opp til legen du treffer hva som skjer med deg.

 

Hvis du har få eller ingen symptomer, hva skjer? Vil du kunne bevege deg fritt, eller blir du værende på et sykehus? Vi har sett ulik praksis under pandemien.

 

Når det gjelder folk med thailandsk statsborgerskap, vil de fra og med 1. juni slippe å fylle ut Thailand Pass.

 

Nytt fra 1. juni er at de som har hatt nærkontakt med smittede ikke lenger blir beordret til hjemmekarantene i ti dager. De skal isteden observere sin helsetilstand i ti dager.

 

Det ble ikke sagt noe om at dette ikke gjelder tilreisende til Thailand. De som har sittet ved siden av noen smittede på flyet må derfor ifølge denne regelen ikke lenger i karantene. Det har vært et ankepunkt mot ferie i Thailand, og kan gjøre at flere nå tar turen.

 

De som ankommer Thailand over land har et annet regelverk å forholde seg til. Det ble i dag sagt at de som ikke er fullvaksinerte vil bli vaksinert på grenseovergangen. Det gjenstår å se om denne strenge regelen blir bekreftet i dagene som kommer.

 

Når det gjelder utelivet, kan de fra 1. juni offisielt få åpne, selv om de i praksis har holdt åpent lenge, som Thailands Tidende har rapportert fra Pattaya:

 

LES: Pattaya: Hvilken pandemi? (10. mai)

 

Stengetid blir fortsatt ved midnatt, og det ble påpekt at stengetid betyr nettopp dette – stedene skal stenge dørene. Det er ikke lov å sitte å drikke opp noe man har kjøpt for midnatt.

 

Landet er fortsatt delt inn i smittesoner. Nå er 46 av landet provinser «gule», med fortsatt forbud mot åpning av utelivet.

 

14 provinser er blitt «grønne» og kan ha et uteliv. Det kan også de 17 provinsene som er betegnet som turistprovinser.

 

Det er et strengt regelverk eierne skal overholde når barer, puber og karaokesteder etc. får åpne «offisielt» 1. juni. Det må være tilstrekkelig avstand mellom bordene og god lufting. Det sto også på en plansje at åpningen kun gjelder gjester som er vaksinert inkludert en tredje booster-dose. Det gjenstår å se om dette blir bekreftet i dagene som kommer.

 

Det ble i dag kjent at regjeringen trenger ytterligere to måneder med unntakstilstand på grunn av pandemien, så den vil bli forlenget frem til 31. juli.

 

I dag ble det rapportert om 6463 nye smittetilfeller via PCR siste døgn, samt 41 nye dødsfall.

 

(© Thailands Tidende. 20. mai 2022)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)