[ annonse ]
I Jomtien Soi 7 har verken bargjester eller ansatte munnbind. Men damen som sykler forbi følger fortsatt reglene. I Jomtien Soi 7 har verken bargjester eller ansatte munnbind. Men damen som sykler forbi følger fortsatt reglene. Foto: Dag A. Ekeberg
10. mai 2022

Pattaya: Hvilken pandemi?

Skrevet av 
[ annonse ]

Mens myndighetene fortsetter sin inndeling av landet i smittesoner med detaljerte smittetiltak, har mange thaier avblåst pandemien. Det gjelder ikke minst i Pattaya.

 

Det er igjen trafikkaos i Pattaya. Vi er inne i en periode med langhelger og skolefri, og folk fra Bangkok og andre steder strømmer til Pattaya for å feriere. Utlendinger er det også etter hvert blitt en god del av, og ankomsttallene øker, spesielt etter at karantene og testing ble fjernet for vakinserte 1. mai.

 

Walking Street er igjen blitt gågate på kvelden. Beach Road har trafikkaos, spesielt på helger og helligdager. Det er nå parkering på begge sider av Beach Road, noe som bidrar til kaoset. Før pandemien var det busser med kinesiske turister som skapte køene.

 

Dagens vegarbeider hjelper heller ikke, det er to store huller i Second Road fra South Road og sørover mot Jomtien. De har vært der i månedsvis og skaper kaos.

 

Thailand har påbud om munnbind fortsatt. Tidligere under pandemien virket det å være flest utlendinger som brøt dette. Nå går både thaier og utlendinger uten maske. Jo, de brukes fortsatt på kjøpesentre, markeder, offentlige kontorer etc., men når man snakker om utelivet er det ikke mange munnbind å se.

[ annonser ]

 

Utelivet i Pattaya likner stadig mer på det vi husker fra før pandemien. Den største forskjellen nå er at steder er pålagt å stenge ved midnatt. Det fører til at en del stenger, mens andre demper lyd og lys og fortsetter å holde åpent.

 

Noen få klubber og gogo-barer i Walking Street forlanger hurtigtest på stedet før man slipper inn. Mange andre steder har verken testing eller krav om å vise et testresultat. 

 

Før midnatt er det levende musikk, klubber, gogo-barer, ølbarer, akkurat som tidligere. Deler av Soi 7 har også våknet til liv, selv om mange ølbarer fortsatt er stengt. Likevel er det Soi Buakhao-området hvor det er desidert mest uteliv for tiden, spesielt når man snakker om utlendinger.

 

Thailands Tidende

Allerede i slutten av januar var det mye folk på klubber i Walking Street, som her på 808 Night Club. (Foto. Dag A. Ekeberg)

 

LES: Pattaya Walking Street – ikke lenger spøkelsesgate (29. januar 2022)

LES: Pattaya: Portforbudet over, misnøye over alkoholforbud og vegarbeider (31. oktober 2021)

 

Dagens lover sier at kun «restauranter» får holde åpent. Hvorvidt alle utestedene har søkt om restaurantlisens vites ikke. Mange har gjort det, og tilbyr en provisorisk meny, i tilfelle politiet kommer og sjekker. 

 

Dette er et tegn på at folket ikke lenger tar regjeringen og deres tiltak på alvor. Regjeringen kommer med sine daglige smittetall og formaninger, men folk bryr seg ikke. Landet er fortsatt delt inn i "soner", selv om de fleste provinser nå er blitt "gule", og kan tillate større ansamlinger av mennesker og åpne restauranter.

 

Ungdommer bruker Pattaya Beach som samlingsplass. De sitter i grupper og spiser og drikker. Ingen munnbind å se.

 

Bararbeiderne som lokker til seg kunder har ikke munnbind. Det har heller ikke de fleste massasjearbeiderne.

 

Brudd på påbudet om bruk av munnbind kan føre til bøter på opp til 20.000 baht (for tredje gangs brudd). Men vi har ikke sett noen rapporter om bøtlegging, med unntak av at statsministeren fikk en bot på 6000 baht for å ikke ha hatt munnbind i et møte. Det må vel sees på mer som et PR-stunt enn en reell forbrytelse.

 

Utelivet i Pattaya ble kanskje tvunget til å ta saken i egne hender, da sentralmyndighetene og guvernøren i Chonburi ikke ville lette tilstrekkelig på tiltakene. Det ser ut til å fungere, men man vet aldri når det kommer «raid» og det slås ned på dette.

 

Situasjonen er den samme mange andre steder i landet. Utelivet har hatt åpent i Phuket lenge, til tross for strenge regler fra myndighetenes side.

 

Enkelte markeder i Pattaya-området har droppet temperaturmåling av alle besøkende. Dette gjelder f.eks. Rompho Market på Jomtien. Jomtien Night Market noen stenkast lenger syd, ved Soi 9, har fortsatt sjekking av temperatur på alle besøkende. Det ligger også en bok man skal skrive seg inn i der, men de færreste bryr seg om det. 

 

Myndighetene brukte Songkran som en unnskyldning for å ikke lette på tiltakene. Nå er det gått nesten en måned, og smitte- og dødstall har gått betydelig ned – ikke opp, som folket ble forespeilet. 

 

Mens registrerte smittetall fra PCR-tester lå over 20.000 pr døgn i lengre tider, har tallet de siste dagene ligget rundt 6000 nye smittetilfeller pr dag og ca. 50 nye dødsfall. Dødsraten har noen ukers etterslep, så den bør nok minke betydelig etter hvert, siden smittetallene har gått ned.

 

Mens folk forsøker å få tilbake livet de hadde før pandemien, er det fortsatt unntakstilstand i landet. I slutten av mars ble det kunngjort at unntakstilstanden skulle forlenges med to måneder, frem til 31. mai. Det har vært sammenhengende unntakstilstand i landet i over to år.

 

Kanskje blir 1. juni datoen da både unntakstilstanden og innreisetiltakene oppheves? Det er i hvert fall mange som håper på dette, ikke minst i turistindustrien. Myndighetene har sagt at de vil fjerne Thailand Pass, men i første omgang kun for thaier.

 

De liker å ha kontroll på de tilreisende, og sjekke at de er vaksinert og har forsikring. Men dette gjør også at det ankommer få turister sammenlignet med før pandemien. Denne regjeringen vil måtte ta en avgjørelse snart, om de skal fortsette sine coronatiltak eller gå tilbake til normalen. 

 

Men denne regjeringen er ikke kjent for å skynde seg. De tar seg god tid før det kommer noen bestemmelser. Unntaket var 21. desember i fjor, da det over natta ble bestemt å gjeninnføre karantene – noe som ødela mye av høysesongen. Spørsmålet mange stiller er om de kan være like raske i avtrekkeren nå, når smittetallene stuper nedover.

(© Thailands Tidende. 10. mai 2022)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)