[ annonse ]
Thaier kan se frem til å bli kvitt munnbindet. Thaier kan se frem til å bli kvitt munnbindet. Illustrasjonsfoto: Pixabay
25. mai 2022

Helsemyndighetene lover å lette på munnbindkrav fra midten av juni

Skrevet av 
[ annonse ]

Det blir fortsatt påbud i store folkemengder og lokaler med dårlig ventilasjon, selv om det er uklart hvordan dette skal håndheves.

 

I den siste tiden har det vært befolkningen i Thailand, ikke myndighetene, som leder an i avviklingen av pandemien. Dette gjelder for eksempel utesteder, som i teorien ikke skal få lov å åpne før 1. juni, og kun ha åpent til midnatt. Men når man f.eks. går i Pattaya nattestider så er det mye folk ute og mange steder som har åpent til langt over midnatt.

 

Munnbind glimrer også med sitt fravær i utelivet og på restauranter, selv om man på markeder, kjøpesentre, skoler, offentlige kontorer etc. fortsatt ser at påbudet i stor grad overholdes.

 

Fra midten av juni lover nå helsedepartementet at påbudet om munnbind skal justeres. Men fortsatt blir det nok påbudt i utelivet, selv om det altså med stor sikkerhet ikke blir overholdt.

 

Det skal nemlig fortsatt være påbudt med munnbind når det er større ansamlinger av folk tilstede eller det er dårlig ventilasjon.

[ annonser ]

 

Det er altså i det vesentlige snakk om innendørs påbud, utendørs skal da påbudet oppheves, med mindre det er snakk om store ansamlinger av folk. Det får man anta f.eks. gjelder utendørs konserter og andre arrangementer.

 

Så når man nå ser folk spasere alene på stranda med munnbind, så får man anta at det synet vil opphøre fra midten av juni. Samme med de som kjører motorsykkel med munnbind (men gjerne uten hjelm).

 

Det er Dr. Kiattiphum Wongrajit, departementets faste sekretær, som opplyser til Bangkok Post at Covid-19-situasjonen er i bedring og at departementet er trygg på å gå inn i den endemiske fasen som planlagt.

 

Departementets faglige leder sier imidlertid at de vil «anbefale» at folk i risikogruppene bruker munnbind hele tiden. Det høres da ut som det ikke blir noe påbud, kun en oppfordring.

 

Maskepåbudet har ikke vært håndhevet spesielt strengt, selv om det ikke har manglet på trusler om dette. Det har vært rom for å gi bøter opp til 20.000 baht (for tredje gangs brudd på påbudet), men dette har vi ikke hørt om på nyhetene. Den eneste som har figurert stort på nyhetene med bot, er statsministeren selv, som fikk 6000 baht i bot etter et møte i fjor da han altså ikke hadde på seg maske. Det ble sett på mere som et PR-stunt enn en reell forbrytelse.

 

Helseminister Anutin Charnvirakul har uttalt at det er på tide å erklære pandemien for endemisk. Han sier at landets munnbindpåbud, som har vart lengre enn i mange andre land, har hjulpet til å holde smittetallene nede.

 

(© Thailands Tidende. 25. mai 2022)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)