[ annonse ]
Helle Maria Wolstad ser det diakonale oppdraget til kirken som svært viktig. Helle Maria Wolstad ser det diakonale oppdraget til kirken som svært viktig. Foto: Privat
2. august 2022

Møt den nye sjømannspresten i Pattaya

Skrevet av 
[ annonse ]

Helle Maria Wolstad ville egentlig jobbe litt nærmere Norge, men Sjømannskirken mente at hennes allsidige erfaring passet ypperlig i Pattaya. Her forteller hun om seg selv og kommenterer ting som avkriminalisering av marihuana, sexkjøpslov og nordmenns opptreden i utlandet kontra i Norge.

 

Da Helle Maria Wolstad (59) snakket med ledelsen i Sjømannskirken om en mulig stilling var det ikke Pattaya hun tenkte på. Det var litt for langt unna Norge. Hun hadde et par andre steder i tankene.

 

Men ledelsen i Sjømannskirken mente hun var rette person for Pattaya, og da ble det slik. Wolstad tiltrer 1. oktober og sier hun gleder seg stort til å komme. Hun har allerede kastet seg over språkstudier i thai på nettet.

 

– Jeg har i mange år ønsket å arbeide i Sjømannskirken, men det er først nå det har passet inn i livet.

 

Hun legger til:

[ annonser ]

– Jeg synes det er flott med en kirke som er for alle som stikker innom, uansett hvorfor de ønsker å komme. Det er viktig å ha åpne møteplasser der folk føler seg hjemme når de er langt borte fra hjemlandet. 

 

 

FAKTA OM: Helle Maria Wolstad (59)

Sivilstand: Skilt, 4 voksne barn, 2 barnebarn

Oppvekst: «Misjonærbarn» i Metodistkirken, bodd bl.a. i Congo, USA og Israel. Foreldrene omkom i Scandiavian Star-ulykken i 1990.

Utdannelse: Menighetsfakultet og Teologisk fakultet ved UiO

Arbeidsbakgrunn: Metodistkirken (prest flere steder), Kirkens Bymisjon, Kirkens SOS, Stovner frivillighetssentral, Den norske kirke (sokneprest Osterøy og Geilo)

Interesser: Musikk (alt fra heavyrock, viser, pop og salmer til klassisk), litteratur, språk, reiser, natur

Favorittforfattere: Coello og Tolkien

Eget forfatterskap: «Når krisen rammer» (2009), om samarbeid mellom kirken og skoleverket

 

Wolstad synes Pattaya er et spennende valg, spesielt siden det er en av Sjømannskirkens mest besøkte kirker og fordi kirken har gode forbindelser i lokalmiljøet.

 

Hun nevner at det er flere thaier som jobber der og også mange thai-norske par som er involvert. Hun har sett mange eksempler på dette, f.eks. fra 17. maifeiring.

 

LES: God stemning på 17. mai – se video og bilder (17. mai 2022)

 

– Jeg har hørt mye godt om både de ansatte og de frivillige der og et åpent og godt arbeidsmiljø er viktig for meg.

 

Hun har også observert at nordmenn er mindre sjenerte når de er i utlandet, og mange som ikke nødvendigvis er faste kirkegjengere i Norge møter gjerne opp på Sjømannskirken.

 

– Pattaya er kjent for prostitusjon, ikke minst fra norsk presse. Hva er ditt synspunkt på prostitusjon, og hvorvidt det skal være forbudt eller ei?

– Det er veldig vondt å se at noen må gå inn i prostitusjon.

 

Hun sier imidlertid at hun ikke har noen illusjon om et samfunn uten prostitusjon, siden virksomheten i praksis har pågått under hele menneskets historie.

 

Hennes erfaring bl.a. fra USA er at forbud mot salg av seksuelle tjenester bare gjør det vanskeligere å hjelpe de prostituerte. 

 

Thailands Tidende

Helle Maria Wolstad har observert at nordmenn er mindre sjenerte når de er i utlandet. (Foto: Privat)

 

– Men hva med kjøp av seksuelle tjenester, bør det være forbudt, slik det er i Norge under sexkjøploven?

– Det kan være greit nok at det er forbudt, men jeg er ikke så opptatt av lovgivningen.

 

– Thailand har avkriminalisert marihuana. Hva mener du om denne nye politikken fra thailandsk side?

– Marihuana kan være bra til medisinsk bruk, og ofte bedre enn opiater, sier hun.

 

Den påtroppende presten har erfaring med rusbrukere bl.a. ved arbeidet i Bymisjonen i Norge. Hun har fulgt med på den nye lovgivningen i Thailand, som har forvirret mange, både thaier og expats.

 

LES: Marihuana: Loven sier én ting, forbrukere sier noe annet (25. juli 2022)

 

– Jeg har sett tilfeller av psykoser selv ved moderat bruk av marihuana, så folk bør være oppmerksomme på farene ved dette.

 

– Det er en god del nordmenn i Pattaya med alkoholproblemer. Likeledes folk med psykologiske problemer. Er slike ting noe du føler du har god erfaring med, f.eks. med bakgrunn i Kirkens Bymisjon og Kirkens SOS?

– Min erfaring fra både Kirkens Bymisjon og fra samarbeidet med AA, spesielt gjennom sinnsrogudstjenester, vil forhåpentligvis hjelpe meg i møte med mennesker som strever med rus og andre utfordringer. Jeg håper å kunne være en ressurs og en god hjelper for mennesker som strever med livene sine også i Thailand.

 

Hun legger til:

– Det diakonale oppdraget til kirken er svært viktig for meg og jeg tenker at Sjømannskirkens åpne profil er noe jeg vil være glad for å være en del av.

 

– Mange profilerte kvinner i Norge er kvinnesaksforkjempere, hva med deg? Har du noe problem med at ordet «mann» blir en del av tittelen din som sjømannsprest nå?

– Det hadde jeg faktisk ikke tenkt på, ler hun. – Nei, jeg har ikke noe problem med det.

 

Wolstad sier at hun er feminist, men ingen rødstrømpe. Hun er ikke noen tilhenger av at man skal forsøke å gjøre kjønnene like.

 

– Vi er forskjellige, sier hun, og legger til at hun har et avslappet forhold til kvinnekampen.

 

– Har du vært i Thailand eller Sørøst-Asia tidligere?

– Jeg har ikke vært i Thailand tidligere, men har lenge vært fasinert av naturen og det jeg har hørt om kulturene og menneskene. Ikke minst synes jeg det er mye fasinerende religiøs arkitektur og jeg her stor respekt for den åpne religiøse profilen jeg oppfatter at man har i landet. For en del år siden var jeg noen uker i Malaysia og dette gav mersmak på å bli kjent med denne delen av verden.

 

– Hvordan går det med kurset i thailandsk språk?

– Jeg prøver å lære noen setninger og ord på thai, men det vil nok ta tid. Jeg tenker at det kanskje blir litt enklere å sette mer i kontekst når jeg bor der, og kanskje jeg da kan få litt undervisning lokalt. Bokstavene har jeg gitt opp.

 

– Har du hatt kontakt med noen thaier i Norge i din karriere? Evt. norske thailandsfarere?

– Jeg har hatt lite kontakt med thaier i Norge, de få jeg har snakket noe med har vært thailandske kvinner som har vært gift med norske menn og som har arbeidet innen matbransjen. Jeg er veldig glad i thaimat slik den er i Norge, og er spent på om den smaker det samme i Thailand. Kanskje den «norske» thaimaten er veldig tilpasset norske forhold og ganer, sier hun.

 

(© Thailands Tidende. 2. august  2022)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)