[ annonse ]
1. april 2018

Du eier en liten bit av Thailand

Skrevet av 
[ annonse ]

Neste gang du besøker et Robinson butikksenter, så tenk over at du eier en liten bit av bygningen du går inn i.

 

Oljefondet eier 0,37 prosent av Robinson Department Stores. Inne på senteret setter du deg kanskje ned på en restaurant. Muligheten er stor for at den er direkte eller indirekte deleid av Oljefondet. Tar du ut penger i en minibank tilhørende Tanachart Bank, Bangkok Bank, TMB Bank, Krungthai Bank eller Kasikorn Bank, så er det banker du som norsk borger er medeier i.

Skal du betale en strøm- eller telefonregning samtidig, er også muligheten meget stor for at du betaler til et selskap du er medeier i. Og avslutter du besøket med en tur i butikksenterets kino, så kan du synke ned i de gode kinosetene vel vitende at du også eier litt i Major Cineplex Group, Thailands største kinooperatør.

 

Store selskaper

Fondet er også medeier i Big C Supercenter. Og gjennom det svære konglomeratet Charoen Pokphand Foods eier fondet butikker, fabrikker, svinefarmer, hønsefarmer, reke- og fiskeoppdrett og en lang rekke andre virksomheter.

På vei hjem stopper du gjerne på en bensinstasjon av merket PTT og fyller tanken. Stasjonen er delvis eid av Oljefondet. Når du stikker inn på 7-Eleven for å få med en flaske vann, så er butikkjeden eid av CP All, som også er et underbruk av nevnte Charoen Pokphand. 

[ annonser ]

 

Flyselskaper

Selv når du skal fly hjem er muligheten stor for at du sitter på et fly delvis eid av Oljefondet. I Thai Airways International har fondet bare en liten eierandel. men fondet er også direkte eller indirekte eier i en lang rekke andre flyselskaper.

I Thailand har fondet også eierskap i selskaper som driver med eiendomsutvikling, i de to største sementfabrikkene samt i Shin Corp, som frem til 2006 var en av de viktigste investeringene til Shinawatra-familien. Nå er største aksjonær Singaporeselskapet Temasek.

(© Thailands Tidende. Utgave 4/2018 – 1. april 2018)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)