[ annonse ]
Thomas Kristiansen ble ufør på en statlig norsk arbeidsplass. Nå vil de ta fra familien hans ytelser fordi han bor i Thailand. Thomas Kristiansen ble ufør på en statlig norsk arbeidsplass. Nå vil de ta fra familien hans ytelser fordi han bor i Thailand. Foto: Dag A. Ekeberg
1. september 2018

– Ikke ta fra oss barnetillegget!

Skrevet av 
[ annonse ]

SV kaller det symbolpolitikk når Frp går i spissen for et tiltak som vil spare Norge kun ca. 32 millioner kroner i året. Det er siktet mot fremmedarbeidere som har flyttet hjem, men det rammer også nordmenn som bor i utlandet, blant annet uføre Thomas Kristiansen, som ble forespeilet at rettighetene hans var trygge.

 

Dette dreier seg om å forhindre eksport av trygdeytelser, i dette tilfellet at pensjonister og uføre i land Norge ikke har trygdeavtale med ikke lenger skal kunne få ektefelle- og barnetillegg. Det ble signalisert fra regjeringen allerede i juni 2016, og forslaget skal ut på høring nå i høst.

Frps talsmann Erlend Wiborg sier at det er urimelig at barn som aldri har vært i Norge skal finansieres av den norske velferdsstaten. Men det er ikke tilfelle for alle. Tiara Maria Kristiansen (5) har bodd i Norge i åtte måneder. Faren Thomas Kristiansen er norsk og ufør etter en arbeidsulykke. Etter ulykken ble han forespeilet av myndighetene at han kunne bosette seg i et varmt land, grunnet helseproblemer, uten å tape rettigheter:

 

«Bo hvor du vil»

– Da jeg ble erkjent hundre prosent ufør fortalte de meg at jeg kunne bosette meg hvor jeg ville i verden, det ville ikke påvirke min trygd, forteller Thomas Kristiansen (36), som var utsatt for et uhell på arbeidsplassen hos statseide Kongsberg Våpenfabrikk i 2005.

– Når jeg nå har stiftet familie og fått to barn, skal plutselig norske myndigheter ta fra meg barnetillegget? Det er litt sent å si dette nå.

[ annonser ]

Kristiansen har ca. 300.000 kroner brutto i trygd pr år. Han er irritert på de som tror at det er så rimelig å bo i Thailand. Utgifter til ting som skolegang og helseforsikring gjør at familien sliter økonomisk.

 

Dekker skolegang

– Barnestøtten til vår eldste datter er på 3200 kroner måneden. Det dekker faktisk akkurat utgiftene til skolegang, sier Kristiansen, som sammen med familien bor i den nordlige provinsen Nan.

Om to år blir datteren Tiara Maria sju år gammel, og da vil han at familien flytter til Chiang Mai. Der er skoletilbudet bedre. 

Familien hadde barn nummer to på vei da det ble klart at regjeringen ønsket å innføre eksportforbud for barne- og ektefelletillegg til enkelte ytelser. Dette ble kunngjort i juni i fjor. Klassekampen skrev om dette 10. juli i år.

 

– Barnet må bo i Norge

– Dersom du skal motta stønad i form av barne- eller ektefelletillegg, skal det være krav om at barnet eller ektefellen oppholder seg i Norge, uttalte stortingsrepresentant for Frp Erlend Wiborg til Klassekampen.

Forsørgingstillegget er behovsprøvd. Uføre og alderspensjonister kan få i underkant av 40.000 kroner årlig per barn.

På grunn av internasjonale avtaler omfattes ikke EØS-området og en rekke andre land av innstrammingen. Wiborg uttalte til Klassekampen:

– Man sparer om lag 32 millioner kroner på eksportforbudet. Det er isolert sett ikke de store summene, men det er penger det òg.

Det er hovedsakelig folk bosatt i Thailand, Filippinene, Pakistan, Libanon og Marokko som rammes av dette.

 

Ut på høring

Klassekampen spurte Wiborg spesielt om Thailand:

– Vil ikke et kutt på flere tusen i måneden kunne ramme nordmenn bosatt med familie i Thailand hardt?

– Dette skal ut på høring, så folk vil få tid til å tilpasse seg. Jeg tror de aller fleste ser det urimelige i at barn som aldri har vært i Norge skal finansieres av den norske velferdsstaten.

SVs stortingsrepresentant Solfrid Lerbrekk uttalte til avisa at hun var irritert over at regjeringen brukte tid og krefter på dette som hun kalte ren symbolpolitikk.

 

– Min datter er norsk!

– Jeg er norsk, og det er også min datter, sier Thomas Kristiansen, som svar på utspillet til regjeringen. – Min datter har bodd i Norge i åtte måneder. Det er ikke rettferdig at vi plutselig skal miste barnetillegget for henne og nå også for hennes yngre søster, spesielt siden det er helsemessige grunner til at jeg bor i Thailand.

Aoy Kristiansen har en bachelorgrad i engelsk, og vil kunne jobbe når de flytter til Chiang Mai. Det vil være helt nødvendig for å ha råd til å ha begge ungene i internasjonale skoler og betale for helseforsikring for hele familien.

Familien er opptatt av at barna skal kunne få en god utdannelse, inkludert språkkunnskaper, og da ser de ingen annen mulighet enn internasjonale skoler.

 

Avslag fra Folketrygden

Familien har store utgifter til helseforsikring. Thomas fikk avslag på frivillig medlemskap i Folketrygden, og også avslag på anken, skrevet av en advokat. Han sier det hadde noe med antall år han hadde mottatt trygd. Nå må han ha privat helseforsikring. Han sliter med kunstige ledd i beina etter arbeidsulykken.

– Det er overkommelig nå, men prisen på forsikring øker jo bare ettersom man blir eldre. Jeg skulle gjerne vært medlem av Folketrygden, og forstår ikke hvordan de kunne nekte meg det.

Thomas kom til Thailand i 2012 for første gang. I 2013 møtte han Aoy. Han forteller at han så henne på en utendørs Loy Kratong-feiring og tok mot til seg til å ta kontakt der og da.

Familien bodde først i Surin, hvor Aoys mor bor. Men så tok hun Thomas med på besøk til faren i Nan, og da var han solgt. Det flott fjellandskapet kunne han ikke motstå, og de flyttet like etter.

--------------------------------------------------------

 

FAKTA: Forsørgingstillegg

* Forsørgingstillegg omfatter barnetillegg og ektefelletillegg. 

* Alderspensjonister som har fylt 67 år som forsørger ektefelle og/eller barn under 18 år kan få behovsprøvd barnetillegg og ektefelletillegg.

* Det kan gis barnetillegg til uføretrygdede som forsørger barn, men uføretrygdede kan ikke innvilges ektefelletillegg. 

* De som vil merke endringene dersom forslaget går igjennom, er i stor grad bosatt i Thailand, Filippinene, Pakistan, Libanon og Marokko. Disse landene har ikke trygdeavtale med Norge.

(© Thailands Tidende. Utgave 9/2018 – 1. september 2018)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)