[ annonse ]
LURERI: Eiendomsutvikler oppgir for høye salgssummer i condoprosjekter. Dette er spesielt utbredt i Bangkok. LURERI: Eiendomsutvikler oppgir for høye salgssummer i condoprosjekter. Dette er spesielt utbredt i Bangkok. Foto: Terje Engø
1. november 2018

«Cashback condos» bekymrer

Skrevet av 
[ annonse ]

Eiendomsutviklere lokker med at kjøpere av leiligheter nå får kontanter i lomma når de finansierer sine kjøp via bankvesenet. Sentralbanken er bekymret.

 

Bank of Thailand er bekymret for en ny eiendomsboble i Thailand, og skylder på banker og finansielle institusjoner, akkurat som under den katastrofale krakket i 1997, som ødela økonomien for mange år fremover, og ga landet en enorm gjeld som ikke vil bli ferdig nedbetalt før om 15 år.

De har sett i hovedsak på høyreiste kondominiumer i Bangkok, hvor det er avdekket en måte å selge på som gjør at kjøper faktisk sitter igjen med kontanter i lomma etter at kjøpet er gjennomført.

Det gjøres ganske enkelt ved at selger oppgir en for høy salgssum. Banker gir 80–90 prosent av salgssummen i lån, og selgeren sørger for at den reelle summen er godt under den som oppgis.

 

Små leiligheter

Dette gjelder hovedsakelig prosjekter med små og rimelige leiligheter, og prosjekter som ligger langs offentlige transportruter, opplyser Bangkok Post.

[ annonser ]

Det opplyses også om at enkelte finansielle institusjoner nå lokker med refinansiering med såkalt top-up lån, som betyr at man får kontanter i lomma ved å refinansiere. Bank of Thailand mener denne praksisen er uansvarlig.

Mange utbyggere tilbyr kontanter til kjøperne. Andre tilbyr gull, som er ment å lokke kvinner til å overtale sine menn til å investere i leiligheter.

 

Tre banker utsatt

Tre banker nevnes spesielt i denne sammenhengen, og det er Krungthai Bank (KTB), Kasikornbank (KBank) og Siam Commercial Bank (SCB). Disse tre har omtrent doblet antall misligholdte lån siden 2012, og har nå henholdsvis 7,01 prosent, 6,75 prosent og 5,22 prosent av alle sine lån misligholdt.

 

Annonseres på nett

«Cashback condos» annonseres nå på internett. Folk som har noenlunde grei kredittscore, men trenger kontanter, kan investere i en condo og få penger til å dekke gjeld. Det antydes også at det ligger ekstra goder i denne businessen for både bankfunksjonærer og utviklere. Og da begynner dette å minne om forholdene som ledet til krakket i 1997.

Noen benytter også dette som et rent forbrukslån. Folk som har kredittkortgjeld opplever høye renter, mens boliglån har lave renter, derfor er slike løsninger gunstig for folk som lever over evne.

 

Fikk lån i ti banker

Bangkok Post rapporterer om et tilfelle hvor en thaimann fikk lån fra ti ulike banker og kjøpte ti leiligheter i et eiendomsprosjekt i Phuket. Ifølge hans inntekter kunne han bare kjøpe én leilighet, men han søkte på omtrent samme tidspunkt i alle ti bankene, og kredittinformasjonen man vedlegger søknaden kan være inntil seks måneder gammel. Han fikk altså innvilget lån til ti leiligheter.

(© Thailands Tidende. Utgave 11/2018 – 1. november 2018)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)