[ annonse ]
Lene og Jonas prioriterer å bo godt. Her jobber de ved takbassenget i luksuscondoen i Thonglor-området. Lene og Jonas prioriterer å bo godt. Her jobber de ved takbassenget i luksuscondoen i Thonglor-området. Foto: Ildri Jensen
17. februar 2019

– Derfor valgte vi Bangkok til fjernarbeid

Skrevet av 
[ annonse ]

Lene Lønseth Gunvaldsen og Jonas Jensen har reist mye rundt i verden. Da de skulle slå seg ned et varmt sted for å jobbe falt imidlertid valget på Bangkok. Les om hvorfor de valgte Thailand, og hva de har møtt av utfordringer de første tre månedene.

 

De bor like dyrt som i Oslo, men spiser billig. Og kan sitte ved bassengkanten og jobbe året rundt. Etter tre måneder har de opplevd både tungt byråkrati og tung smog, men de angrer ikke på flyttingen, som de begynte å planlegge i detalj allerede halvannet år i forveien.

 

– Hvorfor falt valget akkurat på Thailand? Var det en følelsesmessig eller økonomisk vurdering som lå bak? 

– Vi ønsket å komme bort fra kulde og vinteren i Norge. I tillegg var det viktig at det var et trygt og rimelig velutviklet land, sier Lene Lønseth Gunvaldsen (37), som jobber med å lære nordmenn å leve av å blogge – på bloggen Blogg Bedre.

Lene er journalist, og har tidligere jobbet bl.a. i Fædrelandsvennen og Nettavisen. De fem siste årene av karrieren var hun kommunikasjonsrådgiver i Norges Astma- og Allergiforbund, og var i den forbindelse å se både på NRK Dagsrevyen, God Morgen Norge og TV 2 Nyhetene. Men i fjor sommer sa hun opp den trygge jobben for å satse på egen hånd.

– Det økonomiske hadde også litt å si ved valg av Thailand. Når man starter for seg selv og ikke har en sikker inntekt er det fint at levekostnadene er lavere. At det ikke koster 400 kroner hver gang man går ut av huset, slik det fort gjør i Oslo.

 

[ annonser ]

– Hadde dere vært mye i Thailand tidligere? 

– Vi hadde vært i Thailand på juleferie fire ganger før vi flyttet, og Bangkok to av dem. Ellers har vi vært i Phuket, Pattaya og på Koh Samui.

 

LANSERINGEN: 1. mai 2018 avslørte Lene overfor sine venner og kunder at hun skulle satse på blogging på heltid – fra Bangkok!

 

Lene forteller at de har reist mye både i Europa, USA og India:

– Vi har besøkt mange fine steder, men det er egentlig ingen andre land vi har besøkt som scorer like bra som Thailand på de tingene vi ser etter. 

 

– Noe av inntekten din kommer fra å gi kurs i å skrive. Er det i hele tatt noen problemer med å være så langt borte fra kundene dine? 

– Det har ikke vært noe problem å ikke være i Norge. Kurset mitt er digitalt, og det hadde det også vært selv om jeg bodde i Norge. Det har aldri vært min plan å drive en business som krever at jeg fysisk må være til stede et spesielt sted.

Lene sier at hun snakker med studentene sine daglig via e-post, en facebookgruppe og Instagram. 

Les mer om hvordan Lene lever av å blogge (nederst)

 

Jonas Jensen (37) driver også på egen hånd, med firmaet Jensen Tech. Han er programmerer, og har spesialisert seg på den populære bloggplattformen WordPress. Vi spurte:

– Har du opplevd noen problemer med å jobbe fjernt i forhold til kundene dine?

– Det går helt fint. Internettforbindelsen til Norge er upåklagelig, og det gjør det jo mye lettere å kommunisere via videochat eller skjermdeling.

 

Jonas forteller at han har lært seg å bruke tidsforskjellen til Norge til sin fordel:

– Mens kundene fortsatt sover i Norge, er jeg godt i gang med dagens agenda, noe som er veldig behagelig for et B-menneske som meg.

 

Jonas Jensen

FRIHET: Jonas Jensen kan legge opp dagen som han vil. (Foto: Privat)

 

Jonas' kunder nå er stort sett småbedrifter og privatpersoner. Større bedrifter har ikke vært så lette å få med på fjernjobbing:

– Det største problemet jeg har er at det har vist seg å være vanskelig å få kontrakter med større bedrifter i Norge, kontrakter jeg hadde fått dersom jeg bodde i Oslo. Arbeidsmarkedet i Norge er ennå ikke mottagelig for denne typen arbeidsforhold, der alt foregår over internett.

– Hvis firmaene ikke er modne nå, når tror du de blir modne?

– Hjemmekontor er jo noe mange bedrifter tillater allerede, så lenge man kommer innom kontoret en dag eller to i uken. De kommer nok til å måtte tilpasse seg etter hvert, slik som har skjedd i USA, hvor det er mer vanlig med «distribuerte» team. Det må de for å kunne tiltrekke seg de beste hodene hvis markedet fortsetter å være like skrapet for IT-folk som det er i dag.

 

– Hvorfor valgte dere Bangkok?

– Vi valgte Bangkok fordi vi liker storbyliv og at det skjer mye rundt oss. Det er også viktig for oss å bo et sted hvor det er enkelt å komme seg til en strandby, men også enkelt å reise tilbake til Norge, sier Lene.

– Vi liker også at Bangkok er en vanlig by, det er ikke hovedsakelig en turistplass, slik Pattaya og Phuket er. Å være i konstant sydenstemning hadde blitt slitsomt i lengden.

– Dere har ikke angret, etter at luftkvaliteten har vært dårlig der i perioder i vinter? 

– Vi har ikke angret, men vi har helt klart merket at luften var fryktelig forurenset i en periode. Vi har vel egentlig akseptert at slik er det når man skal bo i en storby i Asia.

 

TURISTERParet har også hatt tid til litt sightseeing, her fra en tur gjennom Bangkok til Wat Saket.

 

Paret har valgt å prioritere å bo godt:

– Vi leier leilighet i Thonglor-området. Det er et ganske dyrt og hipt område, så vi betaler omtrent det samme som vi ville betalt for en tilsvarende leilighet på Grünerløkka i Oslo. Men det er et bevisst valgt vi har tatt. Vi bor i 21. etasje i en luksusblokk, med basseng på taket, kort vei til BTS og tuktuk-service. 

 

– En del nordmenn som bor i Thailand klager på at alt blir dyrere, med stadig dårligere kronekurs og prisøkning på vestlige varer. Men dere synes altså at det er billig her?

– Vi merker jo at kronen er høyere, men det er fortsatt billigere å leve i Bangkok enn i Oslo. Vi har fokus på å leve billig siden vi prioriterer å bo dyrt. Vi spiser lokal mat og drar sjeldent på dyre amerikanske eller europeiske restauranter og kafeer. 

Lene sier at de kjøper iskaffe på lokale kiosker i stedet for Starbucks, og at det er mye å spare på det.

 

– Dere har nå bodd her 3 måneder, har det vært mange overraskelser på disse tre månedene? 

– Vi kjente jo Thailand ganske godt fra før, men vi er litt overrasket over hvor vanskelig det er å få til ting som å åpne bankkonto eller få thailandsk førerkort, men hvordan det allikevel alltid ordner seg på en måte. De er mer fleksible her enn hjemme, og finner alltid en løsning. 

 

– Så det tok lang tid å få ordnet konto?

– Ja, men så lenge vi hadde leiekontrakt på leilighet, så var det ikke noe problem. Vi tok med kontrakten og pass til banken, så ordnet det seg greit. 

Jonas har tatt førerkort:

– Jeg måtte en tur på ambassaden for å få bekreftet boligadressen. Det gjør de ikke lengre, men heldigvis rakk vi det før de sluttet med det.

Han var og fikk legeerklæring, og deretter bar det til biltilsynet på kurs:

– Med kopi av pass, leiekontrakt, bekreftelse fra ambassaden og legeerklæring gikk det greit. Det tok totalt to dager.

 

–Har dere noen planer om hvor lenge dere blir værende i Bangkok?

– Vi trives så godt at vi sannsynligvis forlenger leiekontrakten til neste år, sier Jonas.

 

– Kan dere gi noen råd til andre som vil forsøke det samme som dere har gjort?

– Legg en plan om når og hvordan, slik at det ikke bare blir med praten eller drømmen. Vi satte flyttedato halvannet år fram i tid, og la helt konkrete planer, forteller Lene.

– For eksempel, hva skal man gjøre med huset eller leiligheten? Hva med alle tingene man eier? Bilen? Hvordan skal man tjene penger? Hvor mye penger trenger man for å overleve?

Lene oppfordrer folk til å være så detaljerte og spesifikke som mulig. Det er litt dette hun driver med når hun lærer bort blogging også. Å få folk til å legge detaljerte planer og være grundig i forarbeidet. 

---------------------------------

 

Å leve av å blogge

 

Lene Lønseth Gunvaldsen gjør det mange nordmenn drømmer om. Hun lever av å blogge. Men det er skrivekurset som gir inntektene.

 

– Hvordan tjener du penger på bloggen din? 

– Hovedinntekten min kommer fra skrivekurset jeg selger. Det finnes mange måter man kan tjene penger på en blogg, og å lage og selge digitale kurs er en av de beste og mest lønnsomme. Jeg har ikke noe stort fokus på sponsorinntekter og samarbeid, fordi det gir en mye lavere inntekt. 

Dette er noe av det Lene lærer bort til sine følgere:

– Mitt mål er å hjelpe norske bloggere som vil bruke bloggen til å skape det livet de ønsker å leve, slik jeg nå gjør. Å tjene 500 kroner på å dele et reklameinnlegg på Instagram er ikke noe man kan leve av. De aller færreste har så mange følgere og store blogger at de får så gode avtaler at de kan leve av det.

 

Lene Lønseth Gunvaldsen

GATEMAT: Lene spiser rimelig på gata innimellom slagene ved laptopen. (Foto: Privat)

 

– Hvem er den typiske kunden som kjøper skrivekurs? 

– Det er to typer kunder. Det er privatpersoner som ønsker å skrive bedre og få en mer profesjonell blogg, og kanskje også leve av bloggen. Den andre typen er små AS og enkeltpersonsforetak som vil bli bedre på å nå målgruppen og skrive så de engasjerer og tiltrekker seg de riktige kundene, og dermed selger mer. 

Som eksempler på kunder nevner hun personlige trenere, matbloggere som selger kokebøker og kurs, folk som har nettbutikk på bloggen sin eller folk som driver Bed and Breakfast.

(© Thailands Tidende 17. februar 2019)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)