[ annonse ]
Nordmenn er klare til å vente ved postkassa igjen. Se leveattesten nederst i artikkelen. Nordmenn er klare til å vente ved postkassa igjen. Se leveattesten nederst i artikkelen.
30. mars 2019

Aldersgrensen for leveattest i år er 50

Skrevet av 
[ annonse ]

I går ble årets regler for innlevering av leveattest offentliggjort av NAV. Aldersgrensen er i år 50, mot 30 i fjor. Fortsatt må man sende inn attesten via postverket, selv om en av våre lesere i fjor høst rapporterte at han hadde ordnet det elektronisk.

 

Alle nordmenn over 50 år utenfor EØS som mottar pensjon eller uføretrygd må sende inn leveattest for at utbetalingene ikke skal bli stoppet. NAV presiserer at «pensjon» betyr alders- og gjenlevendepensjon fra folketrygden, AFP, krigspensjon og statspensjon.

 

NAV opplyser at de i disse dager sender ut leveattestene, og at fristen for innsendelse er 31. mai. Hvis attesten ikke er mottatt da, blir det sendt ut purring. Hvis det heller ikke resulterer i noe svar, blir utbetalingene stoppet. Det vil normalt kunne skje fra og med september, etter hva vi har rapportert tidligere år.

 

De som har elektronisk postkasse hos norske myndigheter («Ditt NAV») vil få leveattesten der. Den må da skrives ut, fylles ut og undertegnes av to vitner, alternativt bekreftes av norsk utenrikstjeneste i Thailand. Deretter sendes den med posten til Norge.

 

De som ikke har elektronisk postkasse vil få leveattesten i posten. I 2016 glemte NAV å sende ut leveattest i posten til denne gruppen. Seks uker tok det før de oppdaget feilen.

[ annonser ]

 

LES (2016): NAV beklager to måneders forsinket leveattest

 

En av våre lesere rapporterte i fjor høst at hans saksbehandler hos NAV hadde godkjent innlogginger på Ditt NAV som bevis på at han levde, og at han da slapp å sende inn leveattest. Ledelsen i NAV ville ikke bekrefte at dette var mulig.

Vi anbefaler derfor folk å sende inn leveattest som normalt, men de som har litt ekstra tid og lyst, kan jo spørre sin saksbehandler om dette virkelig er mulig.

 

LES (2018): – Ja, du kan sende elektronisk attest

 

Aldersgrense for å motta leveattest varierer fra år til år. Det har tidligere ofte vært 55 eller 60 år. I fjor ble det overraskende nok utsendt attester til alle over 30 år. I år er det altså 50. NAV forklarte oss i fjor en del om prosessen, og om hvorfor aldersgrensen varierte.

 

LES (2018): Frist for leveattest, prosessen forklart

 

Thailands Tidende har flere ganger skrevet om problemer med leveattesten. En av årsakene til problemene er den dårlige postgangen i Thailand. Mange steder er det ikke uvanlig at post rett og slett forsvinner og ikke kommer frem til mottaker. Hvis man er uheldig forsvinner både den opprinnelige utsendelsen og den påfølgende purringen, og da vil man altså oppleve at pensjonsutbetalingene stopper opp, med mindre man tar affære selv.

 

LES (2014): Pengelens grunnet NAVs leveattest

LES (2015): Ventet to måneder på NAV-bekreftelse 

 

De som vil være forutseende kan laste ned leveattesten på NAVs websider, så slipper de å bekymre seg for postgangen, i hvert fall ikke før de skal sende attesten i utfylt stand til Norge – da må man jo igjen benytte seg av det thailandske postverket, med mindre man bruker et privat firma som HDL.

 

Thailands Tidende tok kontakt med NAV i går og etterlyste reglene for årets leveattest. Samme dag ble de publisert. Vi skal ikke påstå at vi var årsaken, men som nevnt over har NAV av og til glemt dette med leveattest, som da de glemte å sende den i posten i 2016.

 

 

leveattest

LEVEATTEST: Slik ser den norske leveattesten ut.

(© Thailands Tidende 30. mars 2019)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)