[ annonse ]
Ny 30-års leieavtale gir bedre rettigheter for utlendinger Ill: Pixabay
26. oktober 2019

Ny 30-års leieavtale gir bedre rettigheter for utlendinger

Skrevet av 
[ annonse ]

I morgen trer en ny lov i kraft på eiendomsområdet. Den gir flere rettigheter til utlendinger som vil investere i eiendom via 30-års avtaler.

 

Den nye leieformen som trer i kraft 27. oktober har fått navnet Sap-Ing-Sith (ทรัพย์อิงสิทธิ), som direkte oversatt betyr Eiendom–Basert på–Rettighet, altså en eiendomsbasert rettighet. Med denne loven vil myndighetene gjøre det mer attraktivt for investorer å bruke penger i Thailand.

 

Dagens 30-årige leieavtale opphører ved leietakers død. Sap-Ing-Sith kan derimot listes i et testamente og overtas av ens arvinger. Rettigheten kan også legges til grunn for et lån i en bank, eller den kan selges til andre, som da får sitt navn registrert på skjøtet til eiendommen. Det er også tillatt å drive fremleie uten å måtte ha tillatelse fra eier.

 

Videre kan leietaker pusse opp og modifisere eiendommen som han vil. Og ved avtalens slutt er det ikke noe krav at eiendommen er i samme stand som da avtalen ble inngått.

 

Det er kun visse kondominiumsleiligheter i Thailand som kan eies direkte av utlendinger. Derfor er det mange som investerer i eiendom enten ved å opprette et thailandske firma til å eie eiendommen, eller ved å registrere en 30-års leieavtale på eiendommens skjøte.

[ annonser ]

 

Sistnevnte løsning blir altså nå gunstigere, men fortsatt gjelder den kun i 30 år, og det har vært et stort ankepunktet for utlendinger. Visse andre land har gitt utlendinger lengre leieavtaler, helt opp til 99 år i Singapore. 

 

De som inngår en 30-års leieavtale kan skrive en privat avtale med landeier om at avtalen skal fornyes etter 30 år, men dette er ikke hjemlet i lovverket, og kan ikke registreres på skjøtet, så sikkerheten man har via en slik avtale er dårligere enn de første 30 årene.

 

Advokatfirmaet Tilleke & Gibbins i Bangkok har skrevet en fyldig redegjørelse for den nye rettigheten. Det påpekes blant annet at hvis en eiendom allerede er pantsatt, så krever det tillatelse fra panteinnehaver før man kan registrere et Sap-Ing-Sith.

 

En advokat melder at registreringsavgiften for den nye leieformen vil bli THB 20.000. Vi har ikke klart å få dette bekreftet fra andre hold. I tillegg til registreringsavgiften må leietaker betale faste avgifter som eiendomsskatt.

(© Thailands Tidende. 26. oktober 2019)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)