[ annonse ]
Et samfunn i rask endring. Et samfunn i rask endring. Foto: Terje Engø
19. januar 2020

Thailand i år 2000 – 2020 – 2040: Store endringer for thaier og besøkende

Skrevet av 
[ annonse ]

Thailand har gått fra å være en raskt voksende, ung økonomi til stagnasjon og aldrende befolkning. Turiststrømmen fra Norden har også endret seg. Det meldes om færre ungkarer og flere familier. Og det er blitt vanskeligere og dyrere både å feriere og bosette seg her. Men hva har fremtiden å by på? Det er det nå laget prognoser på.

 

De som besøkte Thailand for 20 år siden kom til et helt annet land. Voksne thaier hadde sjelden høyere utdanning, de kom fra store kjernefamilier med mange søsken, og økonomien pekte oppover, selv om landet fikk en kraftig knekk under den sørøstasiatiske krisen i 1997/98.

 

Nå har mange thaier lengre utdanning, men jobber ofte i rutinejobber de er overkvalifisert for. Fødselsraten har sunket drastisk, fra 6 barn pr kvinne i 1960 til 1,46 nå. Folks lønnsinntekter har økt betydelig, men det har også utgiftene.

 

De fleste thaier lever fortsatt under massiv gjeld. Og, like vikitig, ifølge Credit Suisse er det bare i India og Russland at velstanden er mer ujevnt fordelt enn Thailand.

 

Fra 1960 fram til 1997 opplevde landet en økonomisk vekst på i snitt 7,5 prosent pr år. I 1986 estimerte FN at 67 prosent av thaier levde under fattigdomsgrensen. Det tallet er nå på 8 prosent. En stor suksesshistorie. Men hvor peker dette hen?

[ annonser ]

 

En offentlig etat (National Economic and Social Development Board) har publisert prognoser for Thailand de neste 20 årene, og det ser ikke veldig lyst ut. 

 

Fra og med 2028 vil befolkningstallet i Thailand begynne å gå nedover. Det ville vel få ha trodd i 2000. Da hadde befolkningstallet økt fra 27,4 millioner til 62,9 millioner på 40 år. Nå er tallet 69,4, og det vil ikke bli mye høyere – men mindre thaier begynner å føde flere barn, eller innvandringen øker betraktelig.

 

Mens det i dag er ca. 12 millioner thaier over 65 år, vil det tallet øke til over 20 millioner i 2040, og de vil utgjøre ca. 31 prosent av befolkningen.

 

Tallet på unge under 15 år vil reduseres fra 11,2 millioner i dag til 8,2 millioner i 2040, da totalbefolkningen vil være redusert til ca. 65 millioner.

 

I 2100 vil det bare være igjen 46 millioner thaier, hvis man skal tro prognosene.

 

Den aldrende befolkningen vil kreve mer ressurser i helsevesenet, og her står Thailand foran sin kanskje største utfordring, hvordan kunne gi tilstrekkelig helsetjenester til de eldre.

 

For nordboere har det også vært en stor forandring:

 

I 2000 var det enklere å feriere og bo i Thailand. Gikk oppholdstillatelsen ut kunne man fornye den med 30 dager på en grensepost uten plagsomme spørsmål. Nå er dette vanskelig, man må enten fly til et annet land eller hjem og søke på nytt.

 

Thailands utvikling

Turistene trives på stranda som før, men fastboende nordboere klager over byråkrati og økte kostnader. (Foto: Dag A. Ekeberg)

 

Det er kommet krav om minsteinntekt for å bo her, og stadig mer dokumentasjon kreves. En gammel lov er blitt vekket til live, hvor du plikter å melde fra innen 24 timer at du har ankommet Thailand. Dette selv om man har fylt ut skjemaer på flyplassen.

 

De som bor på tradisjonelle hoteller trenger ikke bekymre seg for dette, men de som bor hos venner, på uregistrerte gjestehus eller privat, må gjøre det, og det blir bot for de som ikke melder seg.

 

LES: Meldeplikten stadig mer upopulær, Thailand oppfordres til å gjøre noe

 

Kronekursen har hatt en stor innvirkning på forholdene. I 2000 var den faktisk ikke veldig gunstig. Snittet lå på 4,57 baht pr krone. Men utover i 2000-årene ble den veldig gunstig.

 

Thailands utvikling

Kursen mellom norske kroner og thailandske baht fra 1984 til 2019. (Kilde. Norges Bank, midtkurs, Ill: TT)

 

I 2005 var snittkursen på 6,25. I dag er den nede i 3,41 ifølge midtkursen til Norges Bank. Men kursen har vært lavere enn dette også de siste månedene, så kanskje peker det oppover igjen?

 

Mens turisttallene til Thailand har eksplodert, har antall nordiske turister holdt seg relativt jevnt, i hvert fall siden 2006, som er de tidligste tallene vi har. 

 

Thailands utvikling

Antall ankomster pr år for de nordiske landene mellom 2006 og 2018.

 

I 2006 var det under 14 millioner ankomster til Thailand. Nå ligger tallet rundt 40 millioner. Folk har spurt seg om dette er en reell økning. Når de ser seg rundt så virker de tradisjonelle turiststedene tommere enn før.

 

En medvirkende årsak til økningen kan være at det er flere mellomlandinger og korte opphold i Thailand. En årsak til at det kan virke tommere, er ifølge TAT i Stockholm at reisemønstrene har endret seg. De hevder for øvrig at tallene som mange har stilt spørsmålstegn ved er korrekte. Se denne artikkelen:

 

LES: TAT: – Ja, du kan stole på statistikken, det er ingen nedgang i turismen

 

Det er kineserne som har stått for den største økningen av turismen i Thailand. Frem til 2010 var det ca. en million ankomster i året, nå er det over ti millioner kinesiske ankomster. I dag er det likevel indiske turister som øker mest.

 

Thailands utvikling

Antall turistankomster til Thailand mellom 2006 og 2018. Tallet for 2019 vil bli i nærheten av 40 millioner. (Kilde: Tourism Authority of Thailand)

 

LES: Ny kinesisk boom – 32 prosent økning i september

LES: Stadig flere indere – de forventes å velge Thailand fremfor Midtøsten

 

Hvor vil dette bære hen de neste 20 årene?

 

Det store fokus på miljøvern skulle redusere flyvninger og ferier, men man har ikke sett mye til det ennå. Det gjenstår å se hvor miljøaktive den oppvoksende slekten blir. Tilgangen på flybensin vil nok ikke være noe problem de neste 20 årene. Og reisenæringen sier vel ikke nei takk hvis folk ønsker å fly til Thailand. «Lite flyskam over nordmenns høstferievalg», meldte VG i september i fjor.

 

I mange år er det blitt spådd stor økning av turisme til nabolandene på bekostning av Thailand, men det har gått tregt. Både Kambodsja, Vietnam og Malaysia har nordiske turister, men lite sammenlignet med Thailand.

 

Vestlige fastboende i Thailand truer stadig vekk med å flytte til et naboland når byråkratiet blir for tungt, eller mat og drikke blir for dyrt, men det blir normalt med truslene. Vi hører imidlertid om folk som har flyttet, hovedsakelig til Filippinene og Vietnam, og det virker å ha skjedd i større grad de siste årene.

 

LES: Thailand er fortsatt billig – men andre land er billigere

LES: Kambodsja – mindre byråkrati, billigere øl

 

Thailands utvikling

Det er enkelt å finne vestlig mat i Thailand. Men den er også dyrere enn i mange andre land i regionen. (Foto: Terje Engø)

 

Fordelen er et lavere prisnivå på mange varer og tjenester. På Filippinene har de også bedre engelskkunnskaper. Men det er byråkrati for å bosette seg i disse landene også, og det vil nok øke hvis de opplever en stor pågang, slik Thailand har gjort.

 

Uansett er det fortsatt Thailand som er Smilets land, og det vil det nok fortsatt være om 20 år. Du kan ikke endre genene til et helt folkeslag. Det er thaiene selv – kombinert med klimaet og strendene – som er hovedgrunnen til at folk ferierer og flytter hit.

 

Ordinære folk her er ekstremt vennlige og behjelpelige. Det står i uheldig kontrast til myndigheter, politi og byråkrati, men de fleste tolererer dette for å kunne bo her. 

 

Pattaya er en av byene som har opplevd en endring i turistmassen. Det kunne langvarig forretningsmann i byen Arve Lisland fortelle om i fjor, i denne artikkelen:

 

LES: – Hvor er det blitt av ungkarene?

 

Thailands utvikling

Arve Lisland forteller om en markant endring i turistadferd de siste 20 årene. (Foto: Dag A. Ekeberg)

 

Myndighetene har lenge ønsket å gjøre Pattaya til en familievennlig turistby, og det virker fakitisk som de har lykkes. Selv om nattelivet og sexarbeiderne fortsatt er der og gir sitt tilbud til de som ønsker.

 

Pattaya har vokst mye de siste 20 årene. I 2000 var det knapt nok et lyskryss å finne i gatene, og trafikken fløt stort sett uproblematisk. Turistbusser så man sjelden.

 

Jomtien Beach i 2000 var utbygd stort sett kun i områdene nede ved stranden. Innover i landet var det skog- og myrområder, der det i dag er Second Road og en mengde leilighetsbygg. Det er den samme utviklingen Pattaya opplevde et par tiår tidligere.

 

Spørsmålet er om den utviklingen vil fortsette. Det bygges fortsatt condoer i rekordfart i Pattaya, og spesielt på Jomtien. Myndighetene satser på Eastern Economic Corridor (Chachoengsao, Chonburi og Rayong), så det vil komme stadig flere bedrifter som etableres i området. Og mange utlendinger vil kunne velge å bo i Pattaya og ha en kort vei til jobben.

 

Hva med turistene? De trekkes til Pattaya som før, selv om det i dag er mye kinesere og indere å se. Russere var det lite av i 2000, men de ser man ofte i dag. Har det vært noen nedgang i folk fra Norden? Ja, ifølge næringsdrivende har det vært færre folk de siste årene, og tyngre å drive forretning. Så gjenstår det å se hva fremtiden bringer, både for Pattaya og ikke minst for landet som helhet.

(© Thailands Tidende. 19. januar 2020)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)