[ annonse ]
Antall registrerte smittetilfeller pr million innbygger i verdens ti største turistland pr 6. juni. De røde søylene representerer situasjonen 16. april. Thailand har kun 45 tilfeller pr million. Antall registrerte smittetilfeller pr million innbygger i verdens ti største turistland pr 6. juni. De røde søylene representerer situasjonen 16. april. Thailand har kun 45 tilfeller pr million. Kilde: Wikipedia, Ill: TT
7. juni 2020

Andre turistland åpner mens Thailand er offer for egen suksess

Skrevet av 
[ annonse ]

Italia har åpnet. Flere store turistland åpner grensene 15. juni, mens Spania satser på 1. juli. Dette er land som har ca. hundre ganger mer smitte enn Thailand. Regjeringen i Thailand fokuserer imidlertid mest på å holde smitten på null, og gir kun spredte hint om når de vil åpne opp.

 

Det er mange teorier om hvorfor Thailand har så lite coronasmitte, og det er ikke nødvendigvis regjeringens strenge virustiltak som nevnes. Noen sier thaienes væremåte er en årsak. De holder naturlig avstand, skriker ikke til hverandre, og håndhilser ikke.  De er også vant til å bruke munnbind. Et poeng som er blitt nevnt en del i det siste er det lokale helsesystemet – en million frivillige helsearbeidere i landets 70.000 landsbyer, som holder oversikt over folks helse.

 

Uansett årsak, har landets regjering overraskende fått presentert muligheten til å ha et land med null coronasmitte. De siste 13 dagene har det kun vært smittetilfeller importert fra utlandet, via thaier som returnerer hjem.

 

LES: Hva skjer i Kuwait? En av fem thaier derfra er smittet

 

Thailand Covid

[ annonser ]

Antall nye registrerte smittetilfeller pr dag for Thailand i perioden 1. mars til 7. juni..

 

Det er fristende å la være å åpne grensene. Regjeringen sier imidlertid at de vil åpne, men vil ikke gi noen dato. Dette er frustrerende både for de mange arbeidsledige thaier som jobber i turistindustrien og for de mange utlendinger som ønsker å kunne planlegge en tur til Thailand.

 

Thailand er blant verdens ti største turistland, og ligger nå an til å tape store inntekter ettersom de fleste av de andre store turistlandene åpner opp – selv om de har mye større smitteproblemer enn Thailand.

 

Vi har tatt for oss de ti største turistlandene og sett på antall registrerte smittetilfeller pr million innbygger (graf øverst i artikkelen), slik vi gjorde 16. april. De røde søylene er tallene fra 16. april. Kina og Thailand er nesten usynlig i grafen med sine små tall.

 

VERDENS TI MEST BESØKTE LAND

De ti meste besøkte landene i 2018 (antall besøk i parantes)

1. Frankrike (89,4 mill.)

2. Spania (82,8 mill.)

3. USA (79,6 mill.)

4. Kina (62,9 mill.)

5. Italia (62,1 mill.)

6. Tyrkia (45,8 mill.)

7. Mexico (41,4 mill.)

8. Tyskland (38,9 mill.)

9. Thailand (38,3 mill.)

10. Storbritannia (36,3 mill.)

Kilde: Wikipedia

 

Siden midten av april har USA gått forbi Spania som verst rammet. Storbritannia og Tyrkia har også hatt en negativ utvikling. Mexico hadde lave tall på linje med Thailand 16. april. Men de har opplevd en stor smittebølge etter den tid.

 

LES: Thailand et under i Covid-sammenheng

 

I Europa er nå planene klare for åpning av turistindustrien på tvers av landegrensene. Italia har allerede åpnet opp. Det skjedde 3. juni. Åpningen skjer i første omgang for turister fra andre EU-land.

 

Hellas, som i likhet med Thailand henter ca. 20 prosent av BPN fra turisme, åpner 15. juni. De har sagt at turister fra 29 europeiske land er velkomne. Norge er et av disse landene. Folk fra disse landene slipper å bli testet for virus og slipper karantene.

 

Frankrike, Tyskland og Tyrkia åpner 15. juni, men Frankrike har sagt at folk fra land som forlanger at franskmenn skal i karantene, selv må ha 14 dagers karantene i Frankrike.

 

Spania, som har vært blant verdens hardest rammede land, og har hatt strenge virustiltak lenge, planlegger å åpne opp 1. juli. De har vært ulike meldinger om hvorvidt åpningen kun gjelder EU-land. Spania er Thailands konkurrent nummer én om turisters gunst.

 

Maldivene har for øvrig sagt at de også skal åpne 1. juli, mens Bali har sagt de venter til oktober.

 

Så hva er Thailands plan? Turistmyndighetene (Tourism Authority og Thailand – TAT) har nå sagt at de vil fokusere på å markedsføre landet som en «trygg» destinasjon. 

 

Tanes Petsuwan, som har ansvaret for markedsføringen hos TAT, uttalte nettopp til Reuters at målet nå er å lokke til seg unge, velstående turister fra steder med lite smitte, som Kina, Sør-Korea og Taiwan, og etter hvert også Hong Kong og Japan.

 

TAT har hatt ideen om å trekke til seg rike turister i flere tiår, uten at det nødvendigvis har gitt de ønskede resultater. Ingen hos TAT forutså for ti år siden at det skulle bli kinesiske turgrupper som ble dominerende på markedet. Disse er gjerne verken spesielt unge eller velstående.

 

Så man kan anta at de turistene TAT foretrekker ikke nødvendigvis er de som ønsker å komme hit. Spørsmålet er bare om de som virkelig ønsker å komme får slippe inn.

 

Vi har tidligere omtalt planen om først å åpne øyer for turisme. De utgjør små, oversiktlige områder, og man kan slippe å sette folk i karantene. Det skal gjøres avtaler med land med liten smitte, men ingen slike samtaler har startet ennå.

 

LES: Planlegger avtaler med land med lite smitte

 

Satsingsområdene til TAT og manglende oppklaring fra regjeringen er dårlige nyheter for de arbeidsledige fra turistnæringen, som allerede har hatt måneder med dårlige nyheter.

 

LES: Nulltoleralse for Covid-19 kan koste Thailand dyrt

 

Thailand Covid

Fra provinsen Sisaket, som ikke har sett noe smitte på snart to måneder, og hvor folk tilbringer dagene i kø foran landbruksbanken, i påvente av statlige midler. (Foto: Dag A. Ekeberg)

 

I mange provinser nærmer det seg nå to måneder uten registrerte smittetilfeller. Folk har begynt å ta lett på dette med avstand og munnbind. I morgen er det to uker siden det har vært registrert innenlands smitte. Folk spør seg hvorfor det fortsatt er unntakstilstand og portforbud og hvorfor utelivet ennå ikke kan åpne. 

 

Thailand løftes av og til frem som en suksesshistorie i coronasammenheng, men dette er nå et land i dyp økonomisk krise. Deflasjon er ikke langt unna. Uten noen sosialtjenester er det store mengder folk som ikke vet hvor neste måltid skal komme fra. Næringslivet går konkurs. I går ble det meldt om at hundre hoteller på Koh Samui er til salgs. De klarer ikke sine finansielle forpliktelser etter at de ble beordret stengt.

 

Thailands suksess, enten det skyldes virustiltakene, andre forhold eller en blanding, kan fort bli en ulykke for landet, når de fortsetter sin nulltoleranse mot coronaviruset, og taper store mengder turister til konkurrentene. Hvis landet får en større smittebølge på et senere tidspunkt, kan alt det økonomiske kruttet til generalene være brukt opp.

(© Thailands Tidende. 7. juni 2020)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)