[ annonse ]
Antall registrerte dødsfall pr million innbygger i verdens ti største turistland. Thailand synes ikke en gang på grafen med 0,6 dødsfall pr million. Antall registrerte dødsfall pr million innbygger i verdens ti største turistland. Thailand synes ikke en gang på grafen med 0,6 dødsfall pr million. Kilde: Wikipedia, Ill: TT
16. april 2020

Thailand er et under i Covid-sammenheng

Skrevet av 
[ annonse ]

Verdens første smittetilfelle utenfor Kina skjedde i Thailand. Landet er kineseres favorittreisemål, og potensialet var derfor tilstede for en stor smittebølge. Men det er ikke skjedd. Blant de ti største turistlandene i verden ligger Thailand klart best an.

 

Vi har tatt for oss de ti mest besøkte land i verden i 2018 (klikk under for å se liste), og sett på tall for Covid-19-smitte og dødsfall. Frankrike er mest populært med 89,4 millioner ankomster i 2018. Thailand er nummer ni på lista med 38,2 millioner ankomster.

 

VERDENS TI MEST BESØKTE LAND

De ti meste besøkte landene i 2018 (antall besøk i parantes)

1. Frankrike (89,4 mill.)

2. Spania (82,8 mill.)

3. USA (79,6 mill.)

4. Kina (62,9 mill.)

[ annonser ]

5. Italia (62,1 mill.)

6. Tyrkia (45,8 mill.)

7. Mexico (41,4 mill.)

8. Tyskland (38,9 mill.)

9. Thailand (38,3 mill.)

10. Storbritannia (36,3 mill.)

Kilde: Wikipedia

 

MEST BESØKTE LAND – SMITTEDE OG DØDE

Verdens ti mest besøkte land (antall Covid-19 smittetilfeller i parentes)

1. Frankrike (103.573)

2. Spania (174.060)

3. USA (614.180)

4. Kina (82.295)

5. Italia (162.488)

6. Tyrkia (65.111)

7. Mexico (5.014)

8. Tyskland (132.210)

9. Thailand (2.613)

10. Storbritannia (93.873)

Kilde: Wikipedia pr. 14. april 2020

 

Verdens ti mest besøkte land (antall Covid-19 dødsfall i parentes)

1. Frankrike (15.729)

2. Spania (18.255)

3. USA (26.061)

4. Kina (3.342)

5. Italia (21.067)

6. Tyrkia (1.403)

7. Mexico (332)

8. Tyskland (3.495)

9. Thailand (41)

10. Storbritannia (12.107)

Kilde: Wikipedia pr. 14. april 2020

 

Vi har justert for forskjeller i befolkningstallet ved å regne ut antall smittetilfeller og antall dødsfall pr million innbyggere:

 

Når det gjelder antall smittetilfeller er det Spania (3727 pr mill.) som har det verste tallet. Det er faktisk nøyaktig hundre ganger verre enn Thailand (38 pr mill.). To land som er i samme lave størrelsesorden som Thailand er Kina (58 pr mill.) og Mexico (40 pr mill.). Det er imidlertid stilt spørsmålstegn ved om Kina oppgir korrekte tall i forbindelse med denne pandemien.

 

Covid-19-smitte

Antall registrerte smittetilfeller pr million innbygger i de ti mest besøkte land i verden. Spania har 3727 og Thailand kun 38 (Kilde: Wikipedia, Ill: TT)

 

Når det gjelder Mexico, så fikk de sitt første smittetilfelle først 27. februar, halvannen måned etter Thailand (13. januar) og over en måned etter USA (21. januar). Det ser likevel ut som om Mexico klarer seg mye bedre enn nabolandet, selv om de har hatt mindre drastiske tiltak enn USA, holdt flyplasser og butikker åpne lenge og kun mot slutten av mars begynte å oppfordre folk til å holde seg hjemme.

 

Til sammenligning har Norge 1255 smittede pr million innbygger, altså 33 ganger mer enn Thailand.

 

Når det gjelder dødsfall så er Thailand alene i en særstilling blant disse ti landene (se graf helt øverst). Når man plotter tallene synes ikke Thailand i det hele tatt på grafen, med 0,6 dødsfall pr million innbygger. Spania har hele 390 dødsfall pr million innbygger, altså 650 ganger så mange!

 

Mexico og Kina ligger også her lavt på statistikken, med hhv. 2,6 og 2,3 dødsfall pr million innbygger.

 

Til sammenligning har Norge 28 dødsfall pr million innbygger, altså 47 ganger mer enn Thailand.

 

Kun Hong Kong har flere kinesiske turister enn Thailand. Thailand sto i fjor for 11 millioner av kinesernes ca. 150 millioner utenlandsreiser, ifølge FN. Det var derfor ingen stor overraskelse at det var Thailand som fikk det første smittetilfellet utenfor Kina. Det skjedde 13. januar.

 

Thailand forbød imidlertid ikke innreise for kinesere, og fikk mye ros av kinesiske myndigheter for å ha en «avbalansert» politikk mens mange andre land etter hvert forbød kinesiske turister.

 

Thailand var imidlertid raskt ute med å innføre feberskanning på flyplassene, i første omgang for kinesere.

 

24. januar, dagen før kinesisk nyttår, kom Kina selv med et forbud mot pakketurer. Hvis ikke ville Thailand fått en stor mengde kinesiske besøkende den siste uken i januar:

 

LES. Kinesisk forbud mot pakketurer dagen før kinesisk nyttår (24. januar)

 

Februar gikk uten mange registrerte smittetilfeller i Thailand. Ved månesskiftet februar/mars var det registrert 40 smittede.

 

Det var først 6 mars at helseministeren ble enig med seg selv om hvilke land som skulle kalles «høyrisikoland», hvor tilreisende fikk 14 dagers egenkarantene etter ankomst til Thailand. Det dreide seg om Kina (inkludert Hong Kong og Macau), Sør-Korea, Iran og Italia.

 

LES: Virus: Antall risikoland redusert til fire – myndighetene roter (6. mars)

 

18. mars ble utelivet stengt tre steder Thailand, og det var starten på en rekke stadig strengere tiltak:

 

LES: Barlivet stenger i 14 dager – først i Bangkok, Phuket og Pattaya (18. mars)

 

Inntil 15. mars hadde det vært under ti nye smittetilfeller hver dag. Etter det gikk tallet plutselig opp til 30–60 per dag, før det 21. mars ble meldt om 89 nye tilfeller og 22. mars ble meldt om hele 188 nye tilfeller – som er det høyeste tallet det er meldt om hittil i Thailand.

 

Covid-19-smitte

Antall nye smittede pr dag i Thailand fra 1. mars til 16. april. (Kilde: Helsedepartementet)

 

Det skal visstnok ha skjedd en endring i rapporteringen av tilfeller 21. mars, og det kan ha vært en opphoping av tester som gjorde seg gjeldende.

 

Uansett tok statsministeren dette som et signal om at her måtte det strengere tiltak til, og da gikk det raskt slag i slag. Søndag 22. mars var den store masseutvandringen fra Bangkok til Isan, etter at Bangkok ble stengt den morgenen. 26. mars var det klart for unntakstilstand. Våre artikler viser utviklingen:

 

LES: Nedstengning i Bangkok – resten av landet advares mot tilreisende derfra (22. mars)

LES: Unntakstilstand fra og med torsdag, foreløpig ikke reiseforbud eller portforbud (24. mars)

LES: Thailand stenger grensene – med visse unntak (25. mars)

LES: Phuket i lockdown, ambassaden kan hjelpe med fly hjem (30. mars)

LES: Portforbud mellom kl. 22 og 04, innreiseforbud (2. april)

 

Men spørsmålet er fortsatt hva som har gjort at Thailand virker å ha blitt spart høye smitte- og dødstall. Thailand er nr. 50 på listen over antall smittede i verden med 2672 tilfeller pr i dag.

 

Når det gjelder dødsfall, ligger Thailand enda bedre an, som nummer 61 på lista, med 46 dødsfall pr i dag (statistikken fra Wikipedia opererer med 41 døde pr 14. april).

 

Og tallene har gått nedover den siste uken. Dagens tall var 29 nye smittede og 3 døde.

 

Tallene peker altså nedover for Thailand. Det gjør de også for mange andre land nå, men ikke før de hadde hatt en høy topp.

 

Denne toppen kom ikke i Thailand. Og regjeringen har hintet om at de skal være forsiktige når de åpner opp igjen landet slik at de ikke får denne toppen i ettertid.

 

I går verserte det for øvrig en nyhet om at provinsen Chonburi, som inkluderer Pattaya, skal åpne opp igjen 1. mai. Alle lover som stenger næringsdrift og vegnett opphører. Dette er imidlertid kun en følge av at unntakstilstanden i landet bare er erklært frem til og med 30. april.

 

Dette vil si at guvernørene ikke lenger har den enorme makten de har nå. Men hvis unntakstilstanden forlenges, så kan også meget vel tiltakene i Chonburi og andre provinser forlenges.

 

LES: Tredje dagen uten ny smitte i Pattaya – men drakoniske tiltak underveis (14. april)

 

Thailand ledes av en person som ledet militærkuppet i 2014. Det ble da sagt at de skulle styre i ett år. Dette ble utsatt mange ganger, og til slutt ble juntaen sittende i nesten fem år.

 

Så ingen skal bli overrasket om statsminister Prayuth Chan-ocha forlenger unntakstilstanden til å vare videre, f.eks. i to uker eller i hele mai måned. I dag ble det meldt at han skal ta denne avgjørelsen siste uken i april.

 

Prayuth Chan-ocha

Denne mannen holder alle kortene, statsminister Prayuth Chan-ocha. (Foto: Пресс-служба Президента России)

 

Det betyr ikke at alt fortsatt vil være nedstengt, men det betyr at statsministeren har mulighet til å raskt innføre drastiske tiltak igjen, hvis smittetallene øker.

 

I går ble det også kjent at innreiseforbudet for ordinær flytrafikk til Thailand ble forlenget fra 18. til 30. april. Unntaket innen passasjertrafikken er repatrieringsfly.

 

Turismen utgjør nærmere 20 prosent av BNP i Thailand, og av de ti landene som er mest besøkt i verden, er det bare USA, Spania og Frankrike som tjener mer penger på turismen enn Thailand.

 

Det er naturlig nok hovedstaden som har de fleste smittetilfeller i Thailand. Men så er da også Bangkok den mest besøkte byen i verden, og har vært det de fire siste årene, ifølge Mastercards «Global Destination Cities Index». I 2018 var det snakk om 22,7 millioner besøk.

 

Når man sammenligner med by nr. 2 og 3, Paris og London, så er det en enorm forskjell i smitte- og dødstall.

 

Det har vært lansert flere teorier om den store forskjellen på hvor aggressiv Covid-19-viruset er rundt om i verden. En artikkel hos Accuweather 14. mars lanserte teorien om at smitten varierte i henholde til breddegradene. Et lite belte nord for tropene hadde mesteparten av smitten. Dette ble fulgt opp i en artikkel 27. mars.

 

Covid-19-smitte

Et tynt belte med noenlunde samme klima inneholder de fleste smittetilfellene, ifølge en teori som ble fremsatt i mars. (Faksimile. Accuweather)

 

Teorien er at varme og luftfuktighet samt mye solskinn gir mindre spredning. Denne teorien er motsagt av andre forskere, som ikke finner noen logisk grunn til dette.

 

Forskere sier at solskinn er en usikker måte å deaktivere Covid-19 på. Men det er i Europa. I Thailand er det sterkere sol, og det har knapt nok vært en sky på himmelen siden nyttår. Kanskje det kan ha hjulpet til å drepe virus på overflater utendørs.

 

Det å stille seg i solen hjelper ikke, ifølge WHO.

 

En annen mulig årsak til mindre spredning i Thailand kan være at man her ikke håndhilser eller klemmer/kysser folk når man møtes, slik tradisjonen er i mange vestlige land.

 

En tredje årsak kan være at tiltakene mot smitte faktisk har virket. Thaiene er vant til militærstyre, og til å bli tvunget til å rette seg etter ordre fra det militære. Når en tidligere juntageneral sitter som statsminister, så er det mange som automatisk følger hans utspill. Og det har vært mange rapporter om sterk kontroll rundt omkring i provinsene av folk som har returnert hjem fra Bangkok.

 

Likevel har det vært store folkeansamlinger som kunne ført til smittespredning, som da Bangkok ble stengt og halve byen skulle reise hjem til Isan på samme dag. Et annet eksempel er de store køene hos immigrasjonsvesenet, før de langt om lenge ga amnesti til visumsøkere.

 

Hvis ingen av disse hendelsene viser seg å føre til særlig smittespredning, så må man si at Thailand har hatt flaks.

 

LES: Kritikk av lange køer – kan gi mange smittede (28. mars)

 

Når man ser hvor agressivt Covid-19-viruset har opptrådd mange steder i verden, så virker det nesten som et helt annet virus har kommet til Thailand. Antall dødsfall pr million innbygger er 650 ganger større i Spania enn i Thailand!

 

Covid-19-viruset har overrasket mange observatører og forskere de siste månedene. Det opptrer ikke som forventet, og det er ikke alltid i de land med det strenge tiltakene at spredningen er lavest. Det gjenstår å se hva Thailand gjør fremover, og om de unngår en økning i smittetallene igjen når de begynner å åpne opp.

 

Det ligger i kortene at det blir en gradvis gjenåpning av landet i mai måned. Så håper alle at turismen fra utlandet også kan starte igjen snart, selv om det kan bli nye krav til reisende, som legeattest og egenrapportering i 14 dager.

(© Thailands Tidende. 16. april 2020)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)