[ annonse ]
Koh Samui har vært nevnt som eksempel på et sted de vil la folk feriere uten karantene. Koh Samui har vært nevnt som eksempel på et sted de vil la folk feriere uten karantene. Foto: Dag A. Ekeberg
2. juni 2020

Planlegger avtaler med land med lite smitte

Skrevet av 
[ annonse ]

Myndighetene i Thailand legger nå planer for tiden etter at innreiseforbudet oppheves. De ønsker seg turister fra land med lite smitte og vil forsøke å gjøre noe med karantenepåbudet. 

 

Det er tilnærmet totalt innreiseforbud i Thailand frem til 30. juni, selv om utlendinger med arbeidstillatelse i Thailand fra og med i går kan søke om innreise. Dette er et ledd i oppmykningen, og det ligger i kortene at det blir ytterligere oppmykning fremover.

 

Første mulighet for oppmykning av reiseforbudet er når Fase 4 av oppmykningen innenlands innføres, mest sannsynlig 15. juni. Neste mulighet er når unntakstilstanden oppheves – eventuelt forlenges – 30. juni.

 

LES: Tredje fase: Massasje og strender åpner, grensene fortsatt stengt

 

Utlendingene som ankommer Thailand nå må ha helseattest, helseforsikring og må betale for karantene i 14 dager. Karantenen er et samarbeid mellom myndighetene og ulike hoteller, og man har noen valgmuligheter angående hvor luksuriøst man ønsker oppholdet, og dermed hvor mye man må betale.

[ annonser ]

 

I dag holdt statsminister Prayuth Chan-ocha en tale i Bangkok, og nevnte at myndighetene satser på bilaterale turistavtaler med land med lite smitte. På engelsk blir dette kalt «travel bubbles».

 

Det eksisterer ingen slike avtaler ennå. Turistmyndighetene (TAT) har tidligere ønsket seg avtaler med land i regionen, men den siste tiden har noen av de mest aktuelle landene, som Singapore, Japan og Sør-Korea, opplevd en smittebølge nummer to, så det er blitt mer usikkert.

 

Det ligger i kortene at man vil forsøke å få til en avtale med Kina, som rapporterer lave smittetall og som i fjor sto for ca. 28 prosent av antall turistankomster til Thailand.

 

LES: Håper å motta kinesiske turgrupper igjen snart – renslighet i fokus

LES: Offisielle turisttall for 2019: Ennå ikke 40 mill, og nå kan det gå ned

 

Men det ligger nok ikke an til store turgrupper med det første. TAT har sagt at de heller vil satse på den mer velstående del av turistmarkedet. Hvis de ekstremt lave smittetallene i Thailand fortsetter, kan landet markedsføres som et sikkert sted å feriere.

 

Norge burde ligge godt an i løypa for en avtale med Thailand, hvis norske myndigheter ønsker dette. Norge er et lite land med relativt lite smitte, og kunne være et fint «test case» for den nye policyen til turistmyndighetene.

 

Det skader heller ikke at nordmenn ifølge statistikken til TAT legger igjen mer penger enn de fleste andre turister, f.eks. 50 prosent mer enn tyskere og franskmenn, slik Thailands Tidende rapporterte i fjor (link under). I så måte passer Norge godt i profilen.

 

Thailands utvikling

Forbrukstall for 2018 for turister i Thailand. (Kilde: TAT. Ill: TT).

 

LES: Dansker og nordmenn bruker mest – 50 prosent mer enn tyskere og franskmenn

 

I forrige uke uttalte TATs ansvarshavende for internasjonal markedsføring til The Strait Times i Singapore at de tenker på «turistbroer» mellom land med lite smitte og Thailand, og vil starte med å velge ut noen avgrensede områder – f.eks. øyer – hvor folk kan feriere. Det gjør forholdene mer oversiktlige, og hvis det dukker opp smitte er den enklere å spore.

 

Det ligger da i kortene at det ikke blir noen tradisjonell karantene, men at man kan bevege seg fritt der man har valgt å ta ferien.

 

Phuket er nok ikke førstevalget i så måte. Dette er en stor øy, og har i tillegg fastlandsforbindelse. Øya har også vært det stedet nest etter Bangkok som har hatt mest smitte i Thailand.

 

Øyer som Koh Phangan, Koh Tao og Koh Samui har imidlertid vært nevnt. 

 

En oppheving eller i det minste en oppmyking av karantenebestemmelsene er nok helt avgjørende for å få ordinære turister på besøk. Europeiske turister er her i snitt 16–17 dager, og kan naturlig nok ikke sitte værfaste i de første 14 dagene.

 

En annen sak er helseforsikring. Det er pr i dag ikke mulig å kjøpe en norsk reiseforsikring som dekker Covid-19. Gjensidige er eneste selskap som selger reiseforsikringer fortsatt, men altså uten coronadekning.

 

Når Thailand skal begynne å ønske utvalgte turister velkommen er de nødt til å finne en løsning på dette, for det blir vanskelig å lokke til seg folk som ikke får kjøpt reiseforsikring.

 

Men når etterspørselen etter ferieturer er tilstede vil det nok også dukke opp muligheter til forsikring. Hvis ikke norske selskaper benytter anledninger er det nok andre som kommer på banen. 

 

Problemet med Covid for forsikringsselskapene er ikke at risikoen er stor for smitte i Thailand, men at risikoen fortsatt ikke kan tallfestes godt. Forsikringsselskaper lever av å dekke hendelser de vet sannsynligheten for.

 

Et alternativ er at Thailand tar et ekstra gebyr av turister og gir dem forsikring på kjøpet. Det var før virusutbruddet et forslag oppe om en avgift på 300 baht pr turist for å dekke eventuelle helseutgifter.

 

Det finnes allerede helseforsikringer som inkluderer Covid, samt forsikringer som kun dekker Covid, men dette er altså ikke reiseforsikringer.

 

Når det gjelder de som har et etablert forhold til Thailand og pleier å være her i månedsvis av gangen, så er det de som er mest interessert i å reise nå, det ser man på sosiale medier. Disse vil nok i mange tilfeller kunne tåle en karantene, og det de nå er opptatt av er hvordan de kan forsikres. Vi kommer tilbake med en artikkel om dette.

 

TAT og statsministeren snakker av og til forbi hverandre, men i dag var det altså enighet. Dette kommer etter at Thailand nå har hatt åtte dager med null smitte innenlands. De få smittetilfellene som registreres nå stammer alle fra statlige karantenesteder hvor thaier som kommer tilbake fra utlandet må oppholde seg.

(© Thailands Tidende. 2. juni 2020)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)