[ annonse ]
Thaier trives med pickup. Det passer kremmerlivet, og er bra når mange skal på tur sammen. Thaier trives med pickup. Det passer kremmerlivet, og er bra når mange skal på tur sammen. Foto: Dag A. Ekeberg
12. februar 2020

Et bilmarked i stagnasjon, men: Toyota regjerer i «pickuplandet»

Skrevet av 
[ annonse ]

Nesten halvparten av alle nybiler i Thailand er pickuper, noe som gjør landet til verdens nest største marked for denne biltypen. Når man ser på alle bilmodeller under ett, er nå en tredel av alle nybiler toyotaer. Og bilsalget gikk ned 3,3 prosent i 2019.

 

I 2019 ble det solgt 1.007.552 biler i Thailand, ifølge Markesline Data Center, som holder styr på bilsalget verden over. 331.878 av disse bilene var toyotaer. Det vil si at de har 32,9 prosent av markedet, et tall som har beveget seg oppover de siste årene.

 

492.129 av bilene som ble solgt var pickuper. Det utgjør 48,8 prosent av nybilmarkedet.

 

Bilmarkedet totalt deler seg inn i 48,8 prosent pickuper, 39,6 prosent personbiler, 7,0 prosent SUVer og 4,6 prosent «andre kommersielle kjøretøy».

 

Hva er det som gjør at thaiene kjører mer pickup enn andre? Svaret er kjent for de som bor i Thailand. Her er nesten alle folk kremmere på en eller annen måte. En gjennomsnittlig lønnsinntekt i Thailand er ikke noe å leve godt av, så de fleste har en eller annen virksomhet på si. Det kan dreie seg om ting som råvarer fra landbruket, eller frakt av varer til og fra lokale markeder for salg.

[ annonser ]

 

Thailand er et unikt land når det gjelder pickuper. USA er riktignok verdens største marked, med ca. tre millioner biler solgt hvert år, men der utgjør andelen pickuper i nybilsalget i underkant av tjue prosent. I Europa er kun ca. én prosent av nybilsalget pickuper, ifølge Wikipedia.

 

I Norge har pickuper blitt mer populære, men fortsatt er det kun ca. 2,5 prosent av alle nybiler som er pickuper. Det selges ca. 3500 pickuper i Norge hvert år nå. Toyota Hilux har vært mestselgende, men D-Max har tatt over hegemoniet, ifølge TV2. Isuzu har vært i Norge siden 2007, og har solgt ca. ti tusen pickuper på disse årene.

 

I 2019 ble det registrert 142.381 nye personbiler i Norge. Hele 42 prosent var elbiler.

 

Hilux og D-Max

BESTSELGERE: Bestselgere både i Thailand og Norge, Toyota Hilux (tv. ) og Isuzu D-Max. (Foto: Chanokchon, Wikimedia)

 

Pickupen Toyota Hilux alene utgjør 15,4 prosent av nybilmarkedet i Thailand, og sammen med Isuzu D-Max utgjør disse to bilene hele 30,1 prosent av markedet, og over 60 prosent av pickupmarkedet i landet.

 

Dette kan vitne om dårlig fantasi. Det kan også vitne om høye importavgifter – på ca. 80 prosent av bilens verdi – som fører til at nesten alle thaier kjøper biler som er produsert i hjemlandet. Da blir utvalget litt mindre. Det ble også i fjor høst innført forbud mot import av bruktbiler til Thailand. Årsaken var at mange har importert luksusbiler og klart å omgå importavgifter.

 

LES: Halverer årsavgift for elkjøretøyer, flere ladestasjoner

LES: Forventer fart i elbilmarkedet – norske krefter vil hjelpe

 

Mens Toyota har mange modeller å tilby, har Isuzu kun D-Max som selger i noen særlig grad. I 2018 var D-Max bestselgende i Thailand, men i fjor overtok Toyota tronen igjen. Den nye versjonen av Hillux, kalt Revo, har bidratt til økt popularitet fremfor den gamle versjonen kalt Vigo.

 

Bilmodeller

MEST SOLGT: De mest solgte bilmodellene i Thailand i 2019 sammenlignet med 2018. Prosentvis endring står til høyre. (Kilde: Markesline Data Center)

 

Bilsalget i Thailand er for nedadgående for tiden. Det var en nedgang på 3,3 prosent fra 2018 til i fjor.

 

Mer alarmerende er det hvis man ser desember måned for seg selv. Da var nedgangen fra 2018 på hele 21,4 prosent. I oktober og november var det også nedgang, på hhv. 11 og 16 prosent sammenlignet med året før.

 

The Federation of Thai Industries (FTI) ser for seg at det i 2020 vil bli solgt 1 million biler her i landet. Når det gjelder eksporten, så estimeres også den til 1 million. Det vil si en total bilproduksjon på 2 millioner, ned fra 2.013.710 i 2019. Total produksjon i 2018 var på 2.167.694 biler, så 2019 så en nedgang på hele 9,3 prosent i bilindustrien i Thailand.

 

Personbiler

PERSONBILER: Her er de mest populære personbilene i Thailand. Japanske merker leder. Volvo og Porsche har økt betydelig fra 2018 til i fjor. (Kilde: Markesline Data Center)

 

Kina nærmer seg Thailand med stormskritt når det gjelder antall solgte pickuper, og vil snart ta over som verdens nest største marked. Siste tall vi har funnet er fra 2018, hvor det skal ha blitt solgt 452.000 pickuper i Kina. De utgjør kun ca. to prosent av nybilmarkedet. Årsaken til det er at myndighetene ikke tillater at disse bilene kjører inn i storbyer, og de må merkes som kommersielle kjøretøyer. Men det skal etter sigende lettes på restriksjonene mot pickuper nå.

 

Toyota er mestselgende merke i Thailand, men ser ikke lyst på situasjonen fremover.

 

President hos Toyota Motor Thailand, Michinobu Sugata, sier at 2020 blir et vanskelig år for thailandsk bilindustri. Årsakene han lister er redusert privat forbruk, strengere regler for billån og usikkerhet om den globale økonomien.

 

Angående siste punktet, sier Sugata at de er negativt påvirket av uenigheten mellom USA og Kina.

 

Eksporten av lokalproduserte biler er også forventet å gå ned, hovedsakelig til Oceania og Syd-Amerika. De ser imidlertid lysere på situasjonen i Midt-Østen.

 

Den sterke bahten hjelper ikke, sier Toyota-sjefen.

 

En dårlig nyhet for Thailand er at Toyota har bestemt å satse på Indonesia når det gjelder produksjon av hybridbiler.  Det skal investeres 1,9 milliarder dollar i det prosjektet.

 

Toyota sier at fokus er på hybridbiler framfor rene batteridrevne biler, grunnet etterspørselen i markedet.

 

Toyota er ivrige etter å være med å redusere forurensning i byer som Bangkok, og stiller seg bak myndighetenes ønske om å innføre Euro 5-standarden for luftkvalitet.

(© Thailands Tidende. 12. februar 2020)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)