[ annonse ]
Kinesere utfordrer Toyota nå. Kinesere utfordrer Toyota nå.
10. februar 2023

Thailand blir kamparena mellom japanske og kinesiske bilprodusenter

Skrevet av 
[ annonse ]

Kinesiske produsenter satser store summer i Thailand, ikke minst på elbil. Så spørs det om overgangen skjer så raskt som de håper. Japanske bilmerker er fortsatt bestselgerne, og Toyota og Honda «skynder seg langsomt» over til elbiler. 

 

Toyota, Isuzu og Honda holder fortsatt de tre topplasseringene for nybilsalg i Thailand i fjor, ifølge Marklines.com og Statisti.com. Hva har de felles? Jo, de er alle japanske merker.

 

Ford kommer på fjerde plass, med MG på femte, ifølge Marklines.com.

 

Det tidligere britiske bilmerket MG er nå på kinesiske hender, og har raskt blitt et populært bilmerke i Thailand. Dette til tross for at når man prøvekjører en MG slår man på vindusviskeren når man vil bruke retningsviser, for spakene på rattstolpen er reversert i forhold til det man er vant til her.

 

Så kommer det raskt flere kinesiske merker inn på markedet. Og de har det til felles at de satser store penger, både på fabrikker og markedsføring. De er ofte rimeligere enn konkurrentenes tilsvarende modeller.

[ annonser ]

 

Pris teller mye i det thailandske markedet, hvor ordinære lønnsmottakere bruker en uforholdsmessig stor del av lønnen på månedlige bilavdrag.

 

Så når Toyota og Honda har sine mange faste kunder, basert på kvalitet og gjensalgspris, så vil kanskje flere velge kinesiske merker. Dette gjelder ikke minst hvis elbiler øker sin markedsandel.

 

Kinesiske merker gambler på er at elbilmarkedet skal skyte fart i Thailand. Og det ser man på markedsføringen fra bilfirmaer. Toyota og Honda er likevel «realistiske» i sine utsagn når det gjelder elbilmarkedet, som fortsatt ligger rundt én prosent av totalen.

 

Når det er sagt så investerer alle produsentene store summer på nye elbilmodeller og markedsføring av disse. 

 

Toyota forsøker å være «på hugget» med elbiler. De er i ferd med å introdusere en elektrisk pickup, og den skal produseres i Thailand. 

 

Ifølge en artikkel i Asia Nikkei har Toyota hele 275 000 ansatte i Thailand, og utgjør en betydelig del av nasjonalproduktet. 

 

Pickup-markedet er det største markedet i Thailand, og Isuzu D-Max har tatt over lederposisjonen fra Toyota Hilux. Disse to modellene er de to bestselgende modellene i Thailand, etterfulgt av personbilen Honda City.

 

Toyota Yaris er en av de rimeligste personbilene med høy kvalitet man kan kjøpe, og er nestselgende på personbilmarkedet etter Honda City. Den nye modellen av Yaris, kalt Ativ, har over seks måneders leveringstid nå.

 

Men ting skjer.

 

Kinesisk elbilprodusent BYD har kjøpt nesten en hel kvadratkilometer land i Rayong, hvor de skal starte elbilproduksjon i 2024. 

 

Mens elbilsalget fortsatt ligger rundt én prosent at totalt bilsalg, så er det mange som tror at dette vil øke sterkt, og det kinesiske firmaet GWM (Great Wall Motor), som kjøpte General Motors fabrikk i Rayong i 2020, satser sterkt på dette. 

 

Taiwans Foxconn satser også på dette markedet i Thailand, ifølge vår artikkel i november fjor:

 

LES: Foxconn skal produsere elektriske biler i Thailand (16. november 2022)

 

Her er flere artikler om elbiler i Thailand:

LES: Tesla-Bjørn: Elbilparken har eksplodert de siste tre årene (30. desember 2022)

LES: Toyota tapte rettssak om avgiftsfritak for elbilproduksjon (18. september 2022)

LES: Mercedes’ nye luksus-elbil produseres i Thailand (8. juni 2022)

LES: Lover at Thailand skal bli elbil-ledende innen fem år (4. mai 2020)

 

En grunn til at kinesiske firmaer velger Thailand, er den geopolitiske nøytraliteten. Thailand forsøker å spille på lag med både USA og Kina og unngå at produsenter får ekstra tariffer å betale.

 

En annen fordel med Thailand er landets lange historie med bilproduksjon og vel utviklede leverandørkjeder for underleverandører av bildeler.

 

(© Thailands Tidende. 10. februar 2023)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)