[ annonse ]
Det finnes muligheter til å forsikre seg tross UDs reiseråd Illustrasjonsfoto: Pixabay
4. juni 2020

Det finnes muligheter til å forsikre seg tross UDs reiseråd

Skrevet av 
[ annonse ]

Nordmenn som vil reise til Thailand tross UDs reiseråd har noen muligheter til å forsikre seg likevel. Et amerikansk selskap selger reiseforsikring som også dekker Covid-19. Det finnes også forsikringer som dekker kun corona. Det kan kombineres med en reiseforsikring fra Gjensidige, som er eneste norske selskap som fortsatt selger reiseforsikringer, muligens med unntak av Axa.

 

Thailandsfarere venter nå utålmodig på at Thailands grenser skal gjenåpnes. Pr i dag er de beordret stengt frem til 30. juni – med noen få unntak, som f.eks. utlendinger som har arbeidstillatelse i Thailand. Det ligger i kortene at det blir en oppmykning av reglene etter hvert, men ingen ting er fastlagt pr i dag.

 

LES: Thailand gambler høyt med fortsatt strenge tiltak

LES: Planlegger avtaler med land med lite smitte

 

Når det gjelder utreise fra Norge, så har regjeringen bestemt å fraråde dette frem til 20. august, i hvert fall for land langt unna, som Thailand. Dette har gjort at de fleste tilbydere av reiseforsikring har sagt at forsikringen ikke gjelder.

 

[ annonser ]

Et stort diskusjonstema på sosiale medier for tiden er muligheten til å forsikre seg under reise og opphold i Thailand. Noen er turister som fortsatt håper å ta sommerferien i Thailand som normalt. Andre bor i Thailand mer eller mindre fast. Mange av disse satser på å reise så fort grensene åpnes, uavhengig av hva norsk regjering og forsikringsselskaper sier.

 

Et av de store forsikringsselskapene i Norge har bestemt at reiseforsikringen deres skal gjelde fortsatt, med det unntaket av Covid-19-relaterte utgifter ikke dekkes. Det er Gjensidige. Vi har vært i kontakt med dem, og de bekrefter dette overfor oss:

 

–Våre reiseforsikringer dekker deg på vanlig måte om du er på reise i utlandet, med unntak av hendelser relatert til Covid-19, sier kommunikasjonssjef Bjarne Rysstad, som likevel råder folk til ikke å reise nå.

 

– Situasjonen er mange steder kaotisk både med tanke på kommunikasjon og helsestell.

 

Bjarne Rysstad

Kommunikasjonssjef Bjarne Rysstad i Gjensidige forteller om stor pågang. (Foto: Gjensidige)

 

Rystad forteller at de nå er oppe i cirka 35.000 skademeldinger knyttet til corona. Til sammenligning har de i et vanlig år totalt cirka 70.000 saker.

 

– Har dere av stor pågang for tiden av folk som vil kjøpe reiseforsikring hos dere? Eller som forhører seg om betingelsene?

– Det er veldig stor pågang knyttet til reiseforsikring, svarer Rystad, som sier at Thailand også er representert blant forespørslene.

 

– Hva er årsaken til at dere har valgt en annen løsning enn konkurrentene på dette området?

Utgangspunktet, generelt, er at vi ønsker å hjelpe kunder som havner i trøbbel. I denne situasjonen landet vi på at det var riktig å erstatte, til tross for UDs råd, så lenge skadesaken på ingen måte kan kobles til Covid-19.

 

Hos DnB gjelder forsikringen fortsatt for de som er flyfaste i utlandet grunnet coronasituasjonen, men den vil ikke dekke tap, skade eller andre utgifter som en konsekvens av koronasmitte, står det opplyst på websiden deres. Folk som reiser ut fra Norge nå vil oppleve at reiseforsikringen til DnB ikke er gyldig i det hele tatt.

 

Vi har tatt kontakt med lege Terje Erlid, som jobber med å bringe syke nordmenn hjem, og som har skrevet bok om viktigheten av reiseforsikring

 

LES: Skremmende bok om forsikringsløse

 

– Når Thailand åpner opp igjen grensene, ville du anbefalt å dra med en Gjensidige-forsikring? Eller bli hjemme?

– Enhver må lytte til reiseråd fra UD og unngå å ta sjanser. At de velger en reiseforsikring fra Gjensidige er bra nok, men du skal likevel ikke gamble med reiserådene fra UD. De sitter på nøyaktig informasjon om tilstand og risiko i alle land, og da hjelper det  nok lite med forsikring om du ikke fulgte reiserådene fra UD.

 

Det finnes utenlandske forsikringsselskaper som også selger reiseforsikringer til nordmenn. En samleside for reiseforsikring kalt Square Mouth lister seks selskaper som tilbyr coronadekning i sin reiseforsikring. De fleste av disse opererer kun i USA, men Trawick International tar kunder fra hele verden, inkludert Norge, og de dekker Covid-19.

  

Programmet deres, som heter Safe Travels, har blandede anmeldelser på nettet. Hos Trustpilot har de rankingen «dårlig». Mange har gitt kun én stjerne av fem, basert på erfaringer med selskapet. På tidligere anmeldelser pleide ledelsen å svare, men de siste to årene har de ikke gjort det. Selskapet har mange enstjernes anmeldelser i det siste, men blar man litt nedover finner man også gode erfaringer. 

 

Trawick

Trawick International tilbyr Covid-dekning, men har mange negative anmeldelser på nettet.

 

En bruker hos Tripadvisor forteller om hvor vanskelig det var å få dekket sykehusutgifter hos dette selskapet. 

 

Erfaringer man leser om viser hvordan deler av forsikringsbransjen opptrer. Det er lett å få kontakt inntil man er utsatt for en ulykke. Da blir det plutselig tungt og det tar lang tid. Noen selskaper har som rutine å avvise alle krav første gang. Først når kunden ikke godtar dette men fortsetter å kontakte selskapet vil de vurdere å behandle saken.

 

Det vil i tiden fremover dukke opp flere forsikringsløsninger som dekker corona. Det er viktig å søke og finne ut av hvilke firmaer det er som tilbyr disse, og hva slags historie de har, slik vi har gjort med Trawick.

 

Et firma som ofte nevnes når det gjelder å kjøpe reiseforsikring etter at reisen har begynt, er World Nomads. Men de skriver på sin webside at de ikke dekker Covid-19.

 

Den norske forsikringsbransjen har bestemt å holde seg til UDs reiseråd. Det er gunstig for selskapene, for da slipper de å ha noen potensielle utgifter på de mange kundene som har årsforsikring, og i disse tider kun betaler premie uten å få noe igjen.

 

Magasinet På reisefot har påpekt dette i en lederartikkel. De var også tidlig ute med å finne ut at Gjensidige faktisk har en annen løsning enn konkurrentene.

 

Et firma som tilbyr reiseforsikring med Covid-19-dekning er forsikringsgiganten Axa. Men det er uklart om dette gjelder nordmenn. Det gjelder for thaier som skal ut og reise, for det står klart og tydelig på den thailandske websiden.

 

Vi fant etter litt søking frem til Axas norgeskontor. Vi har spurt dem om reiseforsikringen deres dekker Covid-19. Vi har fått to svar, men ingen av svarene kan bekrefte hvordan dette ligger an. Siden journalisten befinner seg i Thailand er det ikke mulig å teste kjøp av denne forsikringen, vi blir bare automatisk sendt til den thailandske websiden. Lesere som befinner seg i Norge må gjerne teste denne forsikringen.

 

Trawick

Axa har et norgeskontor, men de har foreløpig ikke bekreftet at de dekker Covid-19 i sin reiseforsikring.

 

Axa henviser i en e-post til oss til American Express' norgeskontor. Det er tydeligvis et samarbeid der. American Express skriver at deres reiseforsikringer følger UDs reiseråd, som resten av bransjen (med unntak av Gjensidige). 

 

En av våre lesere har kontaktet oss angående Axa. Han har besøk i Norge av tre personer fra Thailand. De er blitt flyfaste. Axa forlenget reiseforsikringen gratis med 15 dager, men etter det har de tatt seg godt betalt for ytterligere fornyelse. Vår leser mener at dette er uhørt, og han viser til andre selskaper som ikke tar betalt for å forlenge forsikring når de er flyfaste.

 

De tre personene måtte betale 3707 baht ekstra pr person for å få forsikringen forlenget i ca. to måneder.

 

Så er spørsmålet om du skal ta en tur til Thailand, selv om reiseforsikringen ikke dekker Covid-19. Det er mange nordmenn som tilbringer vinterhalvåret i Thailand, har langvarig visum og kanskje også familie i Thailand. Disse spør seg nå om de kan dra, og om de kan forsikre seg mot Covid separat.

 

En leser har nevnt at han har helseforsikring som bosatt i Thailand via firmaet Regency for Expats. De dekker ifølge ham Covid-19-relaterte innleggelser. Han har forsikret seg om dette.

 

Vi ba om et tilbud basert på 55 års alder, og fikk fire alternativer – avhengig av dekning – fra 1900 opp til 6000 amerikanske dollar pr år. For 65 års alder var det økt til mellom 3500 og 9600 dollar i året.

 

Det er også firmaer som tilbyr kun coronaforsikringer i Thailand. Normalt må man være bosatt i Thailand for å få disse, eller ha et langvarig visum.

 

Et slik selskap er Roojai. I sin markedsføring skriver de at de dekker inntil en million baht for en årlig premie på kun 850 baht. Men leser man den lille skriften finner man ut at de kun dekker 100.000 baht i sykehusopphold for de som blir friske igjen. Kun de som får varige men eller dør får inntil en million. Det er også andre selskaper som selger coronaforsikring. En leser forteller at han fikk tilbudet om forsikring hos banken sin. Prisen var 900 baht.

 

Pr i dag kan det se ut som det er viktigere å ha generell reiseforsikring enn covid-forsikring i Thailand, siden smittetallene er så lave. Så blir det et spørsmål om hvilken risiko hver og en er villig til å ta, eventuelt hva man er villig til å betale for å unngå risiko.

(© Thailands Tidende. 4. juni 2020)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)