[ annonse ]
Mangeårig forretningsmann i Thailand Oskar Jørgensen venter på svar fra Kurt Svendheim. Mangeårig forretningsmann i Thailand Oskar Jørgensen venter på svar fra Kurt Svendheim. Foto: Dag A. Ekeberg
24. september 2020

Problemer hos New Nordic: – Hvorfor svarer du ikke, Kurt?

Skrevet av 
[ annonse ]

Eiendomsfirmaet New Nordic har i mange år tilbudt investorer inntil ti prosent årlig avkastning, men 1. april ble det stopp. Oskar Jørgensen er en av investorene der, og ber nå om at grunnlegger og styreformann Kurt Svendheim svarer på hans henvendelser. 27 investorer som holder kontakten via Facebook sier at de heller ikke får noe svar fra firmaet, og vurderer nå rettslig forfølgning.

 

Flere norske leilighetskjøpere på New Nordic har kontaktet oss siden meldingen om stopp i utbetalingene kom i vår. Felles for dem er at de er engstelig for pengene de har investert.

 

Stopp i utbetalingene ble kunngjort 27. mars på bloggsiden til firmaet, hvor det legges ut nyheter på engelsk, fransk og russisk. 24. august kom det en melding om at firmaet skulle ha klart et forslag om restrukturering til investorene i løpet av september måned.

 

Garantien på ti prosent utbytte hos New Nordic har fått mye omtale og trukket til seg mange investorer. Professor Ola Honningdal Grytten ved Norges Handelshøyskole omtaler en slik garanti som høyrisikoinvestering, og en løpetid på så mye som 20 år, som har vært tilbudt, betegner han som ubegripelig. Se link til intervju med ham under.

 

LES: Professor om New Nordic: – Dette er høyrisikoinvestering

[ annonser ]

 

Det var Kurt Svendheim som sammen med daværende kone Kathrine startet New Nordic i 2009.

 

LES: Ektepar fra Haugesund overtar Nordic-prosjektene (2009)

 

Kurt Svendheim kom til Thailand etter å ha startet eiendomsprosjekter i Brasil og Bulgaria i 2007-08. Disse gikk dårlig, og mange investorer i Norge tapte sine penger. Hjelmeland Sparebank lånte over 70 millioner kroner til prosjektene og tapte hele beløpet. I 2010 svarte Svendheim på spørsmål fra Thailands Tidende om mediefokuset på ham i den perioden:

 

LES: New Nordic-sjefen kommenterer norsk mediefokus (2010)

 

Kurt Svedheim

Fra Thailands Tidendes artikkel i 2010.

 

Ekteparet Svendheim kom inn etter at det opprinnelige Nordic-prosjektet grunnlagt av Kalle Kristensen fikk store problemer. Problemene som fulgte ble omtalt i Thailands Tidende i 2010:

 

LES: Nordic-striden brettet ut i norsk presse (2010)

 

Svendheim skal ifølge våre kilder ha hatt tilhold i Dubai i flere måneder nå. De investorer vi har snakket med får ikke noe svar fra ham. Det gjelder også redaksjonen i Thailands Tidende, som har sendt ham spørsmål via ulike kanaler.

 

Oskar Jørgensen, som driver Baan Sabaijai, et rehabiliteringssted for nordmenn i Nakhon Phanom, har investert i to leiligheter i New Nordic-systemet. Det skjedde for fem år siden, og inntil april i år mottok han penger fra leiegarantien som han var lovet. Etter det var det stopp.

 

– Jeg har sendt e-post og melding på Messenger til Kurt Svendheim, men får ikke noe svar, sier Jørgensen.

 

Jørgensen fikk leilighetene som et ledd i en eiendomstransaksjon med Svendheim, hvor sistnevnte overtok en stor eiendom med Mekongelven i Nahkon Phanom som Jørgensen hadde bygget.

 

– Jeg hører rykter om at hans eiendommer og luksusbiler i Pattaya nå skal selges, sier Jørgensen. – Jeg var oppe på New Nordic i dag. Alt var stengt og lukket.

 

Jørgensen sier han har skjøter på begge leilighetene:

 

– Jeg eier chanuttene og eier derfor leilighetene og står derved betydelig tryggere enn andre leiligheters eiere, sier han. – Årsaken til at jeg gikk inn i handelen var at jeg byttet en eiendom i nordøst som ble vanskelig å selge. Og at jeg fikk chanuttene til hver av leilighetene.

 

Han legger til at han før coronaviruset dukket opp ble behandlet fair og korrekt av New Nordic.

 

LES: Oskar Jørgensen: – Norske myndigheter har ikke kontroll over norske pass (2020)

 

New Nordic

Det er veldig stille på New Nordic for tiden. (Foto: Dag A. Ekeberg).

 

New Nordic har som mange andre firmaer i turistbransjen i Thailand fått problemer etter nedstengningen av landet. Et stort antall ansatte hos New Nordic i Pattaya er oppsagt, andre har fått redusert lønn.

 

En annen nordmann, som vil være anonym, har også investert i to leiligheter i New Nordic. Han forteller oss at han nå lurer på om det kun er en midlertidig stopp i utbetalingene.

 

Han sier at han undersøkte muligheten for å selge leilighetene i fjor, men fant ut at det han hadde betalt for leilighetene var mye mer enn det han kunne få igjen for dem på det åpne markedet.

 

Dette var situasjonen før coronaviruset kom. Nå er det blitt enda vanskeligere å selge leiligheter i Thailand. 

 

Det er mange nordmenn som har investert i New Nordic-systemet fra starten av. De siste årene har det imidlertid vært mye franskmenn og russere som har investert. Investorene har to åpne facebookgrupper gående, med overlappende innhold. Det dreier seg om New Nordic Investor Support og Justice NewNordicGroup.

 

På den ene gruppen fortelles det om et brev som ble sendt til ledelsen i firmaet 9. september på vegne av 27 investorer. De skriver at de ikke har fått noe svar, og konkluderer med at firmaet viser en total forakt for sine investorer. De forteller om møter med advokater og planlagt rettslig forfølgelse.

 

Senest i dag er det kommet en melding med oppfordring til å gå til politianmeldelse av firmaet for underslag.

 

5. september skriver en franskmann: «I hope the CEO understands that money invested was earned hard by investors (it's not pocket money, it's sometimes life saving) not everyone can afford to live in the Emirates United Arab!»

 

Også på New Nordics egne facebooksider ligger det både kritikk og trusler, nærmere bestemt under «Reviews». 

 

31. mai kom det en lengre melding, som starter med setningen «New Nordic has decided unilaterally and illegally not to comply with its investor contracts and has decided not to pay its debts anymore.» Tråden har 28 kommentarer fra ni ulike personer. 

 

Mens Svendheim er styreformann har andre folk bekledd rollen som CEO de siste årene. Philip Cook sluttet i jobben som CEO i juni. Det er nå Siripoom Boonmamuang som er CEO, blir det opplyst. Vi har stilt spørsmål til henne også, men i skrivende stund ikke fått noe svar.

 

Kurt Svendheim har de siste årene fokusert på å utvikle nye markeder i Afrika og Syd-Amerika. Der skal det være kjøpt land, men det står ikke lenger noe om prosjekter i disse verdensdelene på websiden til firmaet.

 

Vi har de siste årene dokumentert hvordan New Nordic ekspanderte raskt. Hovedkontoret ble flyttet til Hong Kong. Hotellvirksomhet og reisebyråer var en av de store satsingsområdene de siste årene:

 

LES: New Nordic ekspanderer raskt (2017)

LES: Storsatsing innen hotell (2018)

LES: På jakt etter arvtakere for Pattaya (2019)

 

Etter all satsingen i Kambodsja, Filippinene og Bali, samt på thailandske steder som Samui og Phuket, er det fortsatt i Pattaya hovedmengden av inntektene har kommet fra. Her har de ifølge firmaets webside 1300 rom, som før coronaviruset ble brukt til f.eks. korttidsutleie til kinesiske turgrupper.

 

En person som kjenner systemet godt opplyser til oss at det ikke bare er profesjonelle investorer som har handlet. Det er mange ordinære folk som har satset sparepengene på lovnaden om ti prosent årlig utbytte. Noen av disse har flyttet til Thailand og basert seg på å leve her på avkastningene av investeringen.

 

En person i eiendomsbransjen i Thailand sier til oss at ti prosent leiegaranti i praksis betyr at man må ha fullt belegg hele tiden, noe som ikke er mulig.

 

Kurt Svendheim har tidligere svart på spørsmål om dette i Thailands Tidende, da vi spurte ham om hvordan garantien på ti prosent kunne svare seg. 

 

Han oppga som årsak at New Nordic selv eide mange leiligheter i de nye anleggene, samt at de også driver butikker og tilleggstjenester hvor leiekundene er forventet å bruke penger. Se fullstendig svar fra ham her:

 

LES: «Nordic» er blitt internasjonalt (2015)

(© Thailands Tidende. 24. september 2020)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)