[ annonse ]
Statsminister Prayuth Chan-ocha sitter med nøkkelen til turismen i Thailand. Statsminister Prayuth Chan-ocha sitter med nøkkelen til turismen i Thailand. Foto: Terje Engø/World Travel & Tourism Council/Wikimedia
26. oktober 2020

Kommentar: Ikke avskriv vinterens thailandstur riktig ennå

Skrevet av 
[ annonse ]

Turistmyndigheter og turistnæring presser nå en svekket statsminister til å vurdere en kortere og mindre drakonisk karanteneordning. Det kan bringe nordmenn tilbake til Thailand, nå når de har fått muligheten til å søke om turistvisum.

 

Det kan ta tid før dette viruset får herjet fra seg, og med litt flaks og dyktighet kan Thailand snu dagens katastrofale turistsituasjon til noe adskillig mer positivt:

 

Thailand kan bli den virusfrie oasen for folk med tid til litt lengre ferieopphold.

 

Myndighetene må bare begynne å vise litt fleksibilitet, og det faktum at folk fra de nordiske landene (unntatt Island) nå tilbys to typer turistvisum er et tegn på fleksibilitet som man ikke kunne forutse.

 

LES: De første norske turistene setter seg snart på flyet (22. oktober)

[ annonser ]

 

Tallet på 1200 turister pr måned gjentas i media her stadig vekk, men det tallet er nok pr i dag foreldet. Det kommer stadig flere karantenehoteller, og så lenge folk får reservert rom – og oppfyller de andre kravene – så får de visum hos ambassaden, i hvert fall hos thaiambassaden i Oslo. Det eksisterer ikke noe telleverk som stopper på 1200.

 

Det mangler ikke på utspill for å redde den kommende høysesongen for turistnæringen i Thailand. Disse kommer nå nesten daglig fra sports- og turistdepartemtet, helsedepartementet og TAT (Tourism Authority of Thailand), i tillegg til turistnæringen selv, naturlig nok.

 

Men de flest utspillene har hittil falt på stengrunn når de når frem til Covid-19-komiteen, som ledes av statsminister Prayuth Chan-ocha. Han er i praksis eneveldig under dagens generelle unntakstilstand, som for øvrig nettopp ble utvidet med nok en måned, ut november.

 

Men mens pressen har fokusert på en håndfull kinesiske turister som ventet i ukevis på å komme til Phuket, har folk fra 30 såkalte lavrisikoland (PDF) plutselig fått muligheten til å søke om turistvisum, og kommer til Thailand på ordinære rutefly, ikke charterfly, som kineserne ble forespeilet. Her er det noen som rett og slett bare har skjært igjennom. Folk er blitt lei av å vente.

 

Statsministeren har fått sin stilling svekket på grunn av demonstrasjonene i Bangkok og andre deler av landet den siste tiden. Det har ført til at det var en mer ydmyk statsminister som onsdag kveld talte til folket på alle tv-kanalene. Han sa at han skulle ta det første steget til forsoning. Allerede torsdag kl. 12.00 var opplevelsen av den utvidede unntakstilstanden med møteforbud i Bangkok et faktum.

 

Turistnæringen har nå opplevd at den tidligere så ubøyelige statsministeren likevel kan endre mening, og vil i dagene og ukene fremover presse på sterkt for å redusere karantenetiden og bedre forholdene under oppholdet.

 

Avisen Forbes skriver at det er økonomien som ligger bak studentdemonstrasjonene i Bangkok, og de har nok mye rett i det, selv om demonstrantene snakker om andre ting, som grunnlov og reform av kongehus. 

 

En svakere statsminister vil måtte begynne å høre mer på vanlige folk og forretningsdrivende, inkludert turistindustrien, som er i ferd med å oppleve et skred av konkurser hvis ikke kommende høysesong delvis kan reddes.

 

Statsministeren kan starte med å høre på sine egne medisinske talsmenn. På en pressekonferanse fra helsedepartementet nylig ble det lagt frem regneeksempler på hvordan en kortere karantene fortsatt kunne gi en meget høy grad av sikkerhet.

 

Det ble oppgitt at 99 prosent av smittede tester positiv innen 12 dager, og at 95 prosent tester positiv innen 10 dager. Med en covidtest 72 timer før avreise, og oppfølging via app etter at karantenen er over, kan risikoen bli tilnærmet null for alvorlige smitteutbrudd.

 

Med 10 dagers karantene istedenfor dagens 16 (som myndighetene kaller «14») vil besøkende fra land som Norge fortsatt utgjøre en veldig liten risiko. Land med lave smittetall kan gå ned i 7 dagers karantene, antydes det også.

 

Det ble torsdag sagt at karantenereglene vil kunne lettes hvis det ikke dukker opp alvorlige smittetilfeller når turister nå så smått begynner å lande i Thailand. Like etterpå dukket det selvsagt opp et tilfelle. En fransk dame testet positiv for Covid på Koh Samui – etter å ha vært gjennom karanteneperioden. Det hevdes i dag at det er funnet smitte på hotellet damen hadde karantene. Opprinnelig ble det antatt at hun ble smittet etter karantenen. Fasiten er ennå ikke skrevet i denne saken. 

 

Myndighetene gjentar stadig vekk at det vil komme smitte igjen også til Thailand, men at de har god kapasitet til å ta seg av små antall smittede og følge opp hvilke personer de har vært i kontakt med. 

 

Forslaget fra tidligere i høst om «karantene på stranda» kan komme opp igjen. Det dreier seg om at nabohoteller samarbeider om et avgrenset område, og lar turistene bevege seg friere innenfor dette området, og ikke kun være på rommet. Man kan ikke tvinge folk til å oppholde seg på rommet 23 timer i døgnet hvis man ønsker seg turister tilbake hit.

 

LES: Planlegger «karantene på stranda» for turister fra 1. oktober (22. august)

 

Det er også nå kommet to nye forslag fra henholdsvis helsemyndigheter og turistmyndigheter – Wellness Quarantine og golfkarantene. Golfbaner med tilknyttede hoteller kunne fungere som karantene for 150–200 personer av gangen, rapporterte Komchadluek (på thai).

 

Så er det et annet krav – som nettopp har dukket opp – som ikke hører noe sted hjemme. Det er kravet om å ha hatt et beløp tilsvarende 500.000 baht på en konto i minst seks måneder før avreisen. Mange oppfyller ikke dette kravet. Vi får håpe at dette kravet forsvinner, og at thailandske myndigheter begynner å ta til fornuften.

 

Et annet problem når nordmenn skal komme hit på turistvisum, er at den thailandske listen over hvilke land som har henholdsvis lav, middels og høy smitte oppdateres to ganger i måneden (den 1. og 16.). Spørsmålet er hva som skjer hvis man starter søknadsprosessen mens Norge er lavrisikoland, men at Norge havner over i en annen kategori før man får reist. Dette har vi spurt thaiambassaden i Oslo om. Normalt er de raske til å svare oss, men dette har de ikke ikke svart på.

 

Mannen vi skrev om 22. oktober, som opplyste at han skulle reise 5. november, sier nå at han har fremskyndet reisen slik at han drar før månedsskiftet, nettopp av den grunnen. Thailandske myndigheter bør snarest klargjøre dette.

 

Med karantenetiltak for alle som ankommer Thailand luftveien, er det mer sannsynlig at ny smitte vil komme inn landveien, og det har vi da også sett med fem smittetilfeller rundt grensestasjonen Mae Sot på grensen til Myanmar i det siste. Det har ikke vært rapportert om nye tilfeller der de siste åtte dagene. Uansett er det utrolig at sjåfører fra Myanmar har fått lov å vandre fritt rundt i Thailand, mens folk som kommer luftveien må gjennom 16 dager med karantene.

 

Nå er det bare å håpe at det tas til fornuft, og at en «ny» og mer lydhør statsminister ikke vil stille seg i veien for logiske forbedringer av karantenesystemet – som kan gi arbeid til mange thaier kommende vinter, og gi en del thailandsfarere en etterlengtet ferie i favorittlandet.

 

Det som nå kan skje fremover er for øvrig et resultat av «scenario nummer 1» for en bedring av turistsituasjonen, ifølge det Thailands Tidende skrev 11. august i år:

1. Politisk uro

2. En ukontrollerbar smittebølge

3. En effektiv vaksine

4. Økonomisk kollaps

LES: Ingen turister før viruset slipper taket – men fire scenarier kan endre dette (11. august)

 

Allerede 25. april så man for øvrig hvor dette bar hen for den thailandske økonomien, med en statsminister som fokuserte nesten utelukkende på smittesituasjonen og lite på økonomien. Det er delte meninger blant folk om dette. Mange roser Thailand for gode smittetiltak. Folk som har beholdt sine jobber eller lever på pensjon er gjerne glade for situasjonen, mens det er mange millioner thaier som er rammet av situasjonen og nå forlanger å få tilbake noen turister.

 

LES: Nulltoleranse for Covid-19 kan koste Thailand dyrt (25. april)

 

Dag A. Ekeberg


Dag A. Ekeberg, redaktør (flere lederartikler)

(© Thailands Tidende. 26. oktober 2020)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)