[ annonse ]
Orakelet svarer: Hvor mye penger skal jeg sende nå? Illustrasjonsfoto: Terje Engø
24. november 2020

Orakelet svarer: Hvor mye penger skal jeg sende nå?

Skrevet av 
[ annonse ]

Jeg sender penger til en mor med tre barn i Thailand. Hun har mistet sitt arbeide, og får ingen hjelp fra familien. Barna går alle på skolen. Mitt spørsmål er om hun kan få noe hjelp fra staten, og hvor mye det koster med skolegang i Thailand?

Hilsen L. L.

 

Svar: Mange faller mellom to stoler

 

Thailand har arbeidsledighetstrygd. Den er på halvparten av lønnen, men begrenset oppad til 7500 baht pr måned, og lengden på trygden er avhengig av hvor lenge man har vært i jobb.

 

Når det er sagt, så er det veldig mange thaier som mister levebrødet og ikke får noen som helst trygd. De har jobbet i selvstendige yrker, eller har jobbet på små arbeidsplasser som ikke har deltatt i det statlige social security-systemet. Det kan dreie seg om selgere på markeder, bararbeidere, hushjelper etc. 

 

[ annonser ]

Du bør spørre damen du sender penger til om hun får noe penger via social security.

 

Den thailandske staten bidro med penger til fattige under starten av coronakrisen. Folk kunne søke om 5000 baht pr måned via en webside. Mange mottok penger, men mange ble også nektet. F.eks. ble de som var registrert som «bønder» nektet, da de skulle ha andre bistandsordninger.

 

LES: Flere hjelpetiltak – 5000 baht pr måned gis via ny webside (28. mars)

 

Siden i sommer har det ikke vært slike programmer for fattige, og det går spesielt hard ut over de som har jobbet i turistindustrien.

 

De som stammer fra en bondefamilie på landet har gjerne reist hjem igjen til farmen. Der har mange egen risavling, som man kan overleve på. De som ikke stammer fra «landet», eller har brutt båndene med sin familie, stiller ekstra svakt i disse tider. 

 

Angående kostnader for å ha barn på skolen: Det er i teorien 12 års gratis skolegang i Thailand. Men det er likevel ikke gratis, for foreldrene må kjøpe klær og utstyr til skolebarna. Det dreier seg om skoleuniformer, gymklær og andre type klær avhengig av hva slags programmer barna deltar i.

 

For tre barn kan dette fort beløpe seg til noe ala tusen baht pr måned i snitt. For nærmere detaljer om kostnader, se denne artikkelen:

 

LES: «Gratis» skole kan koste dyrt

 

Dette gjør seg gjeldende ved starten av hvert skoleår, når folk må pantsette eiendeler for å ha råd til skoleuniformer etc. Statens pantekontorer jobber på høygir i de periodene.

 

De som sender penger til thaier i disse dager bør nok fortsette med det, for det er ingen tegn til bedring i situasjonen for de fattige, spesielt ikke de som har jobbet med turister.

(© Thailands Tidende. 24. november 2020)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)