[ annonse ]
Endelig en vaksineplan – 10 millioner doser pr måned fra juni Illustrasjonsfoto: Pixabay
12. februar 2021

Endelig en vaksineplan – 10 millioner doser pr måned fra juni

Skrevet av 
[ annonse ]

I motsetning til mange land har Thailand ennå ikke startet vaksinering mot covid-19, og dette har de fått kritikk for. Nå lover de å vaksinere drøyt halve befolkningen før nyttår. Mesteparten av vaksinene skal produseres på lisens i Thailand.

 

I går kom den vaksineplanen mange har ventet på. Det har vært hintet tidligere, men nå er den uttalt og fastslått. Opprinnelig skulle de forsøke seg med fem millioner doser pr måned i starten og etter hvert øke til ti millioner, men nå er dette endret, og målet er ti millioner doser pr måned i de sju månedene fra og med juni og ut året.

 

De har bestilt 61 millioner doser fra AstraZeneca, så de mangler ni millioner doser på 70, slik at de får vaksinert 35 millioner mennesker – altså halve befolkningen.

 

Ut over dette skal en million av de mest utsatte, inkludert helsearbeidere, få to doser hver av den kinesiske vaksinen fra Sinovac. Den vaksineringen skal etter planen starte inneværende måned.

 

Myndighetene har ikke sagt noe om de vil fortsette vaksineringen i 2022, man får anta at de venter og ser om 72 millioner doser holder. De har heller ikke sagt noe om hvordan vaksineringen vil påvirke virustiltakene, og når de vil droppe karanteneordningen. 

[ annonser ]

 

Planen er at tusen sykehus skal delta i vaksineringen. Et slikt rundt tall tyder på at dette kun er et estimat. I starten er det kun sykehus med gjenopplivningsutstyr som skal benyttes, ifølge en artikkel i Reuters. Med 500 doser pr dag 20 dager pr måned kan disse 1000 sykehusene gi ti millioner doser pr måned.

 

Det har gått tregt med planer og innkjøp av vaksiner fra regjeringen i Thailand. Det virket å komme en akselerasjon i planene etter at opposisjonspolitiker Thanathorn Juangroongruangkit fra det oppløste partiet Future Forward 18. januar opptrådte på Facebook Live og kritiserte regjeringens vaksineplaner for å komme for sent og satse alt på ett kort – vaksiner produsert i Thailand på lisens.

 

LES: Lar andre land slippe foran i vaksinekøen (21. januar2021)

LES: Grunnlovsretten har oppløst Future Forward-partiet (21. februar 2020)

 

Thanathorn selv måtte tåle sterk kritikk fra regjeringen og anmeldelse for majestetsfornærmelse, siden firmaet som skal produsere AstraZeneca-vaksinen på lisens i Thailand er eid av kongen. 

 

Live-sendingen til Thanathorn ble kritisert, og det ble sagt at han ikke skulle stille spørsmålstegn ved valget av kongens firma som vaksineprodusent. For fire dager siden fikk imidlertid den uredde opposisjonspolitikeren en liten oppreisning, da en domstol opphevet et tidligere vedtak om at opptaket fra sendingen hans skulle slettes. Domstolen uttalte at det ikke var noe majestetsfornærmende innhold i sendingen. 

 

Smitten i Thailand har gått jevnt nedover siden nyttår, selv om det fortsatt oppdages smitte, hovedsakelig i hovedstatsområdet inkludert Samut Sakhon, samt grenseprovinsen Tak. De aller fleste av landets provinser har ikke hatt noe smitte på flere uker. 

(© Thailands Tidende. 12. februar 2021)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)