[ annonse ]
Nye registrerte smittetilfeller pr dag i Thailand fra 1. til 27. april. Nye registrerte smittetilfeller pr dag i Thailand fra 1. til 27. april. Kilde: Helsedepartementet
27. april 2021

Økning av karantenetiden diskuteres, provinser forsøker seg på «portforbud»

Skrevet av 
[ annonse ]

Ble det kun én måned med kortere karantene for utlendinger? Det svaret får vi på torsdag. Smittetallene har gått litt ned igjen de siste dagene.

 

Den sterke smitteøkningen 23. og 24. april ga ikke opphav til noen eksponsiell økning videre, heldigvis. Snarere har smittetallene beveget seg ned mot 2000 tilfeller pr døgn.

 

Siste døgn ble det registrert 2179 tilfeller. Kun 25 av disse kom fra oppsøkende testing, så stort sett alle tilfellene kom fra folk som selv tok kontakt for å bli testet. Fem smittetilfeller kom fra karantene for folk som ankommer fra utlandet.

 

Det er fortsatt Bangkok som har de største smittetallene. 993 av dagens tilfeller var rapportert i hovedstaden. Nonthaburi hadde 149. Resten av landets provinser hadde under hundre tilfeller. 

 

Chonburi har holdt seg relativt stabilt i det siste. De hadde 80 tilfeller i dag, hvorav 33 var i Banglamung (Pattaya).

[ annonser ]

 

Kommende torsdag (29. april) skal det avholdes et møte i Den store covid-komiteen under ledelse av statsminister Prayuth Chan-ocha. Da skal flere ting avgjøres.

 

Blant ønsker helsedepartementet å forlenge karantenetiden for utlendinger til 14 dager igjen, slik den var før 1. april. 

 

Hvis dette blir vedtatt ble det kun én måned med kortere karantene, og veldig kort tidsfrist for utlendinger til å forholde seg til nye regler, som i tilfelle de blir vedtatt antas å tre i kraft bare to dager senere, altså 1. mai.

 

Fra 1. april ble karantenen redusert til ti dager generelt og sju dager for vaksinerte personer:

 

LES: Slutt på karantenen 1. oktober, reduksjon fra 1. april (19. mars 2021)

 

Regnestykket når thaier snakker om karantene er for øvrig feil, man må i praksis legge til to dager og ett døgn til tallene.

 

Det har vært skapt frykt i det siste om at åpningen for turister – som etter planen skal starte med Phuket fra 1. juli – nå blir forsinket, men myndighetene sier at planen fortsatt er den samme, hvor det utover sommeren åpnes opp for turisme flere steder inntil karantenen etter planen skal avsluttes 1. oktober.

 

Handelsminister Jurin Laksanawisit uttalte til Daily Mail i går at planen ikke var forandret. Han sa seg fornøyd med at Phuket hadde nådd 100.000 vaksinasjoner, og lovet at promotering av turismen skulle starte i juni.

 

På pressekonferansen i dag ble det opplyst at fem provinser har vedtatt «å be» innbyggerne om å holde seg hjemme nattestid. Det dreier seg om frem til kl. 04. Startpunktet varierer mellom kl. 21 og 23 for de fem provinsene.

 

Som Thailands Tidende har meldt så har ikke guvernører pr i dag noen myndighet til å vedta portforbud, og det er muligens grunnen til den forsiktige formuleringen og at det ikke er nevnt noen straff for overtredelse. Men dette kan endre seg. Og flere provinser kan følge etter.

 

Provinsene dreier seg om Nonthaburi, Pathum Thani, Surat Thani, Samut Prakan og Samut Sakhorn

 

LES: Smitten øker – guvernører har ikke myndighet til å vedta portforbud (18. april)

 

Det har vært frykt for mangel på sengeplasser, og det har vært tilfeller rapportert i media hvor syke folk har måttet vente flere dager. Minst tre personer skal ha dødd i sykehuskø, ifølge media.

 

Dagens dødstall var det høyeste i Thailand så langt, med 15 rapportert døde, som gir en total på 163 døde av covid, som er et veldig lavt tall på verdensbasis. Det utgjør 0,27 prosent av alle smittetilfeller i landet.

 

På dagens pressekonferanse ble det opplyst at 628 personer nå er alvorlig syke, og 169 er i ventilator.

 

Det har også vært klager på at folk ikke kommer gjennom på nødnumrene til myndighetene, som er 1668 og 1669.

 

Det er nå maskepåbud i ca. 50 av landets provinser. Statsministeren fikk ettersigende en bot på 6000 baht av myndighetene i Bangkok i går. Strafferammen er 20.000 baht, men førstegangsforbrytere måtte tydeligvis ut med 6000 baht.

 

Boten til statsministeren førte til at myndighetene på dagens pressekonferanse skrøt av seg selv og hvor rettferdig tiltakene er. Det strider mot observasjoner i media, som forteller om hvordan velstående folk som blir syke enklere får tilgang til sykehusplass. Dette fremgår f.eks. hos Bangkok Post i dag.

(© Thailands Tidende. 27. april 2021)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)