[ annonse ]
Statsminister Prayut Chan-ocha holdt en kort tale omkranset av regjeringsmedlemmer. Statsminister Prayut Chan-ocha holdt en kort tale omkranset av regjeringsmedlemmer.
14. oktober 2021

Kommentar: Ja, landet åpner opp, men forvirringen er stor

Skrevet av 
[ annonse ]

Dagens møte i Den store covid-komiteen under ledelse av statsministeren skulle gi svar på spørsmålene folk hadde etter statsministerens tv-tale på tirsdag.

 

Slik gikk det ikke. Etter dagens pressekonferanse er det fortsatt mange ubesvarte spørsmål.

 

LES: Statsminister: – Utelivet kan åpne 1. desember (12. oktober 2021)

 

Det utlendinger lurer på, er hvilke land som skal kunne ankomme Thailand uten karantene fra 1. november. Statsministeren sa at det dreide seg om ti land, men nevnte kun fem: USA, Storbritannia, Tyskland, Singapore og Kina.

 

Under dagens møte ble ikke dette klargjort noe videre. Det har versert nyheter om at de nordiske landene er blant disse ti landene, men det er ikke omtalt på offisielt hold. Det opplyses at det vil bli kunngjort etterhvert.

[ annonser ]

 

I en uvanlig seremoni holdt statsminister Prayut Chan-ocha en tale rett etter møtet, hvor viktige regjeringsmedlemmer og partnere sto i strak givakt rundt podiet. Han gjentok noe av det han sa i sin tale tirsdag – at Thailand skulle åpne opp for turisme kommende høysesong.

 

Etter dette kom pressetalsmann Taweesin Visanuyothin og redegjorde for en detaljert gjenåpning av landet, som ikke virker å ha tatt inn over seg at Thailand nå planlegger å «leve med viruset».

 

LES: Planlegger å droppe nullvisjonen, åpne opp for turisme (24. august 2021)

 

Inndeling av landet i ulike soner vil fortsette, og det kommer an på antall smittede hvilke provinser som får åpne og hva slags åpning.

 

Pressetalsmann Natapanu Nopakun, som tar seg av informasjon på engelsk, uttalte at systemet med krav om CoE for tilreisende vil erstattes med noe som kalles «Thailand Pass» fra og med november

 

Nopakun har tidligere kommet med uttalelser som i ettertid har vist seg å ikke stemme, for eksempel da han sa at unntakstilstanden ville bli opphevet, så dette kan vi ikke bekrefte ennå.

 

LES: Talsmann: – Unntakstilstanden vil oppheves i starten av oktober (22. september)

 

Mens hver dag teller for turistindustrien, så virker ikke denne regjeringen å forstå alvoret i situasjonen og hvorfor det haster.

 

Mye tyder også på at det er interne spenninger i regjeringen og byråkratiet. Statsministeren har nå ved to anledninger påstått at landet skal åpne opp for turister fra desember, men regelverket som kommer fra byråkratiet vitner ikke om dette.

 

Det ble i dag sagt at antall mørkerøde provinser skal reduseres fra 29 til 23. Blant turiststeder forblir Bangkok og Chonburi mørkerøde, mens provinsene som huser Hua Hin og Cha-am nå rykker opp en kategori.

 

Portforbudet i de mørkerøde provinsene reduseres med to timer. Det nye portforbudet fra 16. oktober blir i perioden 11–03.

 

Hvis regjeringen tror at dette vil bidra til å lokke til seg turister så vil de nok få seg en ubehagelig overraskelse. Få turister vil ønske å feriere et sted som har portforbud. Portforbudet må vekk, og det bør et turistland som Thailand forstå.

 

Og som alltid nevnes det at hvis smittetallene forverres, så vil tiltakene igjen bli strengere. 

 

Dette vitner ikke om en politikk om å «leve med viruset». Det må konkluderes med at statsministeren pr i dag enten ikke har kontroll over situasjonen, eller kommer med meldinger om åpning av landet mest for å blidgjøre turistindustrien.

 

Det gjenstår å se om han tar kontrollen og forlanger en reell gjenåpning, eller om han lar byråkrati, helsevesen, prominente leger og andre ta kontrollen og fortsette detaljstyringen av åpningen, som pr i dag går tregt.

 

Dag A. Ekeberg


Dag A. Ekeberg, redaktør (flere lederartikler)

(© Thailands Tidende. 14. oktober 2021)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)