[ annonse ]
Pressetalsmann Natapanu Nopakun. Pressetalsmann Natapanu Nopakun. Faksimile: CCSA
22. september 2021

Talsmann: – Unntakstilstanden vil oppheves i starten av oktober

Skrevet av 
[ annonse ]

Etter 18 måneder med unntakstilstand er det nå snart slutt. Åpningen av turisme uten karantene er imidlertid ennå ikke avklart. I dag ble det antydet «starten av november» for Hua Hin, Cha-am, Pattaya og Chiang Mai.

 

Oppdatering (27. september): CCSA har i dag gått tilbake på utsagnet om at unntakstilstanden skal oppheves. Det opplyses nå at den forlenges til 30. november. Mer om dette her. Red.

 

Pressetalsmann for covid-komiteen (CCSA) Natapanu Nopakun uttalte i ettermiddag at unntakstilstanden vil oppheves «a little bit after October 1st».

 

Han opplyste at regjeringen i går vedtok tillegg til smittevernloven (Communicable Disease Act) av 2015, slik at den utvidede loven kan erstatte unntakstilstanden.

 

Tilleggene skal behandles i parlamentet, og derfor gis det ingen bestemt dato for innførelsen, men det skal altså ifølge CCSA skje i starten av kommende måned. Kommende søndag (26. september) har det vært unntakstilstand i Thailand i 18 måneder i strekk.

[ annonser ]

 

Vi har ikke sett noen detaljer om endringene i loven, så vi vet for eksempel ikke om portforbud fortsatt vil være et virkemiddel under en slik smittevernlov.

 

Kommentatorer har imidlertid sett det som logisk at portforbudet mellom kl. 21 og 04 i de 29 «mørkerøde» provinsene forsvinner samtidig med at unntakstilstanden oppheves. 

 

Pressetalsmannen sa at «covid-komiteen» nok vil fortsette å eksistere fremover, men under et nytt mandat og et nytt navn. Han sa at en ny smittevernlov vil kunne håndtere slike kriser bedre, slik at man slipper å innføre unntakstilstand. Han la imidlertid til at unntakstilstand kan gjeninnføres hvis det blir nødvendig.

 

Det kom i dag frem to nye betegnelser på åpningen for turister, 1. Øyåpning og 2. Innlandsåpning. Øyåpningen startet med Phuket Sandbox 1. juli.

 

Det som Nopakun nå kaller innlandsåpningen vil skje i 4. kvartal. Det inkluderer som vi har rapportert i første omgang Hua Hin, Cha-am, Pattaya, Chiang Mai og Bangkok.

 

– Den siste informasjonen vi har antyder en åpning tidlig i november, sa Nopakun i dag. Han henviste til de fire førstnevnte stedene. Dette kommer mens TAT fortsatt insisterer på at disse stedene kan åpne 1. oktober. CCSA sier at man må ha en vaksinasjonsrate på 70 prosent fullvaksinerte personer på disse stedene før de kan åpnes opp for vaksinerte turister uten karantene.

 

Når det gjelder Bangkok er en åpning mer komplisert. Blant annet har ordføreren i Bangkok gått ut og sagt seg uenig i turistmyndighetenes planer.

 

LES: Viktige tall går ned, men Bangkok-åpning 15. oktober usikkert (17. september)

LES: Kommentar: Hva betyr «åpning av turismen» i oktober? (13. september)

 

Med andre ord er den videre åpningen av turismen i Thailand fortsatt ikke avklart. Det begynner å nærme seg vintersesongen, og jo lenger myndighetene bruker for å bestemme dette – inkludert ombestemmelser man har opplevd – desto mer kritikk blir de utsatt for fra turistnæringen og turister som ønsker å komme til Thailand i vintersesongen.

 

Til tross for høye smittetall de siste månedene, sier CCSA at Thailand ligger godt an på verdensbasis. De har nå ca. 21.000 smittede pr million, mens f.eks. USA har 129.000 smittede pr million. 

 

Dødsraten i Thailand er på 1,06 prosent av de smittede, som er omtrent halvparten av verdensgjennomsnittet.

 

Siste døgn ble det meldt om 11.252 smittetilfeller og 141 dødsfall. Antall personer i ventilator har gått ned fra 1040 i starten av september til 752 personer nå.

 

Her er de seks hovedvirkemidlene i en unntakstilstand som ble opplyst i forbindelse med innføring av unntakstilstanden 26. mars i fjor:

 

1. Portforbud. Dvs. at folk beordres til å oppholde seg i sine hjem visse tider på døgnet, for eksempel kvelds- og natterstid. 

2. Møteforbud. Det være seg offisielle møter eller private møter eller sammenkomster med mer enn et gitt antall personer.

3. Forbud mot å formidle nyheter med den hensikt å manipulere leserne (falske nyheter).

4. Kontroll over transportveger og kjøretøyer.

5. Kontroll over bygninger.

6. Rett til å evakuere mennesker som er en fare for omgivelsene.

 

LES: Unntakstilstand fra og med torsdag, foreløpig ikke reiseforbud eller portforbud (24. mars 2020)

 

(© Thailands Tidende. 22. september 2021)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)