[ annonse ]
Antall nye smittetilfeller pr dag i Banglamung (Pattaya) fom. 26. desember tom. 23. januar. Antall nye smittetilfeller pr dag i Banglamung (Pattaya) fom. 26. desember tom. 23. januar. Kilder: CCSA, Chonburi Province
23. januar 2021

Pattaya: Null smitte, håper på åpning 1. februar

Skrevet av 
[ annonse ]

For andre gang under denne pandemien er Pattaya nedstengt – også denne gangen med veldig lite smitte. Likevel drøyer myndighetene med å love lettelse i tiltakene.

 

Provinsen Chonburi registrert hele 108 smittetilfeller 30. desember. 91 av disse var i distriktet Banglamung, som inkluderer Pattaya. Det gjorde at guvernøren i provinsen kom på banen og beordret nedstengning av det meste i distriktet, inkludert barer, restauranter og kjøpesentre.

 

Dagen etter, nyttårsaften, kom en ny melding om at restauranter kunne få lov å holde åpent, dog uten alkoholservering. 4. januar fikk kjøpesentre gjenåpne.

 

LES: Pattaya: Restauranter og kjøpesentre kan holde åpent (4. januar)

LES: 241 smittede i hele landet i dag, Pattaya stenges ned (30. desember)

LES: 22 smittede i Pattaya – ennå ikke snakk om lockdown som i vår (29. desember)

[ annonser ]

 

Etter den store rapporteringen 30. desember har det imidlertid vært lite smitte i Pattaya. Det var over ti smittede kun 1. og 4. januar.

 

De siste åtte dagene har det vært null smitte.

 

Chonburi har i januar opplevd mest smitte i nabodistriktet til Pattaya, Sriracha, etter at en gambler fra Rayong dro på en bar der og klarte å smitte mange mennesker. Men også den smittegruppen virker nå å være under kontroll.

 

Hver eneste dag er viktig for næringslivet i Pattaya, som før den andre smittebølgen overlevde på sparebluss med innenlands turisme og de få utlendinger som fortsatt er i området.

 

Kommentatorer på myndighetenes facebooksider spør nå om hvorfor ikke Pattaya kan åpne igjen med en gang, men må vente på neste avgjørelse.

 

Så er det ennå ikke sikkert at man faktisk kan åpne igjen utelivet og mange andre aktiviteter 1. februar. Dette skal myndighetene bestemme først 31. januar, ifølge regjeringens pressetalsmann.

 

Dette gir altså under 24 timers varsel for de som driver næringsvirksomhet og er avhengig av å tilkalle arbeidsstokken hvis de får lov til å åpne.

 

Den sentrale Covid-komiteen ber folk nå følge alle virustiltakene så nøye de kan. Hvis alle trår til og «oppfører seg eksemplarisk», vil de åpne opp igjen provinsgrensene mandag 1. februar.

 

Det var visehelseminister Satit Pitutacha som klarte å få definert de «mørkerøde» provinsene som fikk kontroll på inn- og utreise fra og med mandag 4. januar. Han er selv fra østkysten – tidligere senator fra Rayong – og gikk på merkelig vis ut med nyheten før den var godkjent av Covid-komiteen og statsministeren.

 

Nyheten var at de fire provinsene Chonburi, Rayong, Chantaburi og Trat ikke skulle tillate reiser ut og inn av provinsen med mindre man hadde skriftlig tillatelse. Dette for å hindre at illegale gamblere brakte med seg smitte.

 

I tillegg til de fire provinsene på østkysten var også Samut Sakhon innlemmet som mørkerød. Det skulle bare mangle, for det er den eneste provinsen som har betydelig smitte i landet.

 

Slik tallene fremstår de siste dagene, burde heller Bangkok og provinsene rundt vært mørkerøde. Provinsene på østkysten har hatt helt ubetydelig smitte den siste tiden.

 

Det tar ifølge myndighetene 14 dager før man ser effekten av tiltak. WHO sier at det tar fra 7 til 14 dager. Uansett skjedde den betydelige nedgangen i smitten så tidlig i januar at den kun i liten grad kan skyldes de strenge tiltakene som ble innført.

 

Dette er akkurat samme situasjon man hadde i vår. Pattaya ble beordret nedstengt 3. april av guvernøren. Men myndighetene i byen brukte hele to uker på å få satt opp sjekkpunkter på åtte steder og stenge de resterende vegene. Innen den tid var det ikke mer smitte å spore i Pattaya.

 

LES: Tredje dagen uten ny smitte i Pattaya – men drakoniske tiltak underveis (14. april 2020)

 

Likevel var byen nedstengt i tre uker frem til 5. mai. For å gjøre vondt verre var det også i den tiden portforbud fra kl. 22 til 04. Det ble først opphevet 15. juni. 1. juli fikk utelivet i åpne igjen.

 

Så spørsmålet blir hvor lenge man skal stenge ned Pattaya denne gangen – når det som i vår ikke lenger registreres noe smitte. De som sliter i byen vil at det åpnes opp igjen, men myndighetene har insistert på ikke bare 14 dager men 2 ganger 14 dager før de vil vurdere lettelser.

 

Det rapporteres noen hundre smittede hver dag for tiden, men det store flertallet stammer fra provinsen Samut Sakhon, og mesteparten av tilfellene stammer fra oppsøkende testing blant burmesere.

 

Det er 63 provinser som har opplevd smitte under den andre smittebølgen, men det er kun i en håndfull provinser det har dukket opp nye tilfeller den siste uka.

(© Thailands Tidende. 23. januar 2021)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)