[ annonse ]
Vietnam er billig på mange områder. Her Ho Chi Minh City. Vietnam er billig på mange områder. Her Ho Chi Minh City. Foto: Terje Engø
1. juni 2017

Ikke alt er billig i Thailand

Skrevet av 
[ annonse ]

Thailand er ikke det billigste landet i regionen, men prisene avhenger mye av livsstil. De som røyker eller drikker mye alkohol har mye å tjene på å flytte til Vietnam. Kambodsja har også på mange områder lavere priser. Sammenlignet med Norge blir alle landene billige, med mindre du har barn på privatskole eller forbruker mye helsetjenester.

 

(Se papirutgave eller e-avis for tabeller. Red.)

Det er en velkjent diskusjon: Hvilket land er billigst? Hvor mye dyrere er det i Norge? Thailands Tidende har ved hjelp av nettstedet numbeo.com sett på hva det koster å bo i sørøstasiatiske land, og sammenlignet med Norge.

Vi har sammenlignet landene Thailand, Malaysia, Singapore, Vietnam og Kambodsja. Blant disse landene er Singapore klart dyrest. Når det gjelder de fire andre landene så kommer det an på hva slags person du er og hva slags forbruk du har. Det avhenger av om du røyker eller drikker mye alkohol, om du ønsker å eie egen bil eller leilighet, samt om du vil bo i byen eller på landsbygda. 

Prisene Numbeo offentliggjør er basert på gjennomsnitt av tall rapportert inn av brukere. Ingen tall er eldre enn 18 måneder.

 

By og land

[ annonser ]

Prisene som oppgis for hvert land blir avhengig av hvor brukerne som rapporterer prisene bor. Det må man ta med i beregningen. Det er nemlig slik at det er mange utlendinger som bor på landsbygda i Thailand, men få i de andre landene. 

I Singapore er det stort sett utelukkende forretningsfolk. I Kambodsja er det få utenfor Phnom Penh og Sianoukville. Malaysia har mye forretningsfolk i Kuala Lumpur, samt velstående pensjonister i Langkawi, takket være et visumprogram for utlendinger med penger.

 

Kambodsja billig for noen

Hver gang alkoholavgiftene økes i Thailand flommer diskusjonsfora over av meldinger om at «nå flytter vi til Kambodsja!» Men ser en på kostnader til transport og bilkjøp, matprodukter og teletjenester, kan det fort bli like dyrt å bo i Kambodsja som i Thailand.

Et klart unntak er hvis en har et høyt forbruk av alkohol og sigaretter. Drikker en fem halvlitere lokalt øl og røyker to 20-pakninger per dag, så blir besparelsen per måned cirka 1755 kroner totalt.

Men dette kan oppheves av ting som drosje og internettabonnement, elektrisitet og vann.

Restauranter i mellomklassen er også litt rimeligere i Kambodsja, mens «gatemat» er noe dyrere. Det er billigere å kjøpe leiligheter om en isolert ser på kvadratmeterpris. Men når man snakker om eiendomsinvesteringer må man også tenke på avgifter, rettigheter for utenlandske eiere og risiko for tap.

 

Vietnam billigst

Det billigste landet i oversikten er nok Vietnam. Likevel er interessen for å bosette seg her mye lavere enn i Thailand og til dels Kambodsja. Vietnam er det absolutt rimeligste av landene vi sammenligner når det kommer til alkohol og tobakk. Også de fleste matvarer er rimeligere i Vietnam enn i Thailand, mens forskjellen på leiepriser for leiligheter er liten.

Både Vietnam og Kambodsja har et dårligere tilbud av helsetjenester og butikker med vestlige matvarer enn Thailand.

 

Malaysia lavest på boutgifter

Et land som kan måle seg med Thailand på de fleste områder er Malaysia. Der er det desidert rimeligst å leie leiligheter. Ser en bort fra øl og tobakk, så er både vin og matvarer generelt litt rimeligere enn i Thailand. Men ønsker en natteliv kan ikke Malaysia måle seg med Thailand.

 

Liten forskjell til Norge

Våre tabeller viser at det er mindre prisforskjell mellom Norge og Thailand enn det mange har trodd. Unntaket er selvfølgelig om man velger å bo på landsbygda og leve på lokal mat, men ønsker man en levestandard sammenlignbart med Norge, så er ikke forskjellen så stor. Vestlig mat er dyrt i Thailand.

Likeledes er det dyrt å ha barn på privat skole her. En internasjonal videregående skole koster ofte over 100.000 kroner for et skoleår. Privat helseforsikring er heller ikke billig. For enkelte familier vil det faktisk bli billigere å bo i Norge, hvor skolegang og helsetjenester er tilnærmet gratis.

 

Matvarer litt dyrere i Norge

For mange matvarer er prisforskjellen mellom Norge og Thailand liten. For en liter melk skiller det bare tre kroner. I oversikten fra Numbeo er det gitt priser for 19 essensielle matvarer. Samlet pris i Norge er 1001 kroner. I Thailand koster den samme «kurven» 572 kroner. Kjøper en varene i et supermarked som spesialiserer seg på utlendinger vil samme «kurv» sannsynligvis koste bortimot det samme som i Norge. Både ost, smør, grovt brød og en rekke andre produkter koster jevnt over mer i Thailand.

----------------------------------------------

 

Nedjustering av trygd fortsatt tema

Eksport av trygdeytelser har i flere år vært debattert i Norge, og mange mener at trygdeytelser bør justeres etter levekostnadene der mottakeren bor. Nordmenn i Thailand følger spent med på denne debatten.

 

Etter at Brochmannutvalget i 2011 la frem sin rapport «Velferd og migrasjon»,  om blant annet eksport av trygdeytelser, oppsto det det debatt om å justere enkelte trygdeytelser i forhold til kostnadsnivået i mottakerens land. Denne debatten pågår fortsatt, og hovedfokus er primært rettet mot polske og svenske arbeidstakere, som er de som får størst andel av trygdeytelsene. Men en regel som rammer disse vil også ramme nordmenn bosatt i Thailand.

 

Kun en tredel i Thailand?

Da Brochmannutvalget besøkte Thailand anslo de at kostnadsnivået i Thailand var cirka en tredjedel av i Norge. Det som ikke ble nevnt var at det trekkes 15 prosent kildeskatt på trygdeytelser til nordmenn bosatt i Thailand, og at folk i hovedsak dekker egne helsekostnader, samt utgifter til barns utdanning.

Numbeo er ikke enige med utvalget. Deres tall viser at levekostnadene i Thailand er cirka 58 prosent av de norske, ikke 33 prosent. Men da er det ikke tatt hensyn til utgifter til skole og helse. Disse utgiftene er ofte høyere enn utgifter til både bolig og mat. Svært mange forsørger også sin ektefelle/samboer.

 

Omgå EØS-reglene?

EØS-reglene har så langt forhindret norske myndigheter i å regulere trygdeytelser i forhold til et lands levekostnader. Men regjeringen arbeider med og har som formål å finne en måte å gjøre dette på uten å komme i konflikt med EØS-reglene. Det er fullt lovlig å regulere trygdeutbetalinger til mottakere utenfor EU/EØS, men det vil sannsynligvis skape oppstandelse om bare noen få grupper skulle rammes av dette.

(© Thailands Tidende. Utgave 6/2017 – 1. juni 2017)

 

 

 

 

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)