[ annonse ]
På Numbeo legger de som vil inn data. På Numbeo legger de som vil inn data. Faksimile: Numbeo.com
1. juni 2018

NAV fastsetter livsopphold via web

Skrevet av 
[ annonse ]

NAV Innkreving benytter websiden Numbeo.com til å regne ut levekostnader for nordmenn i Thailand. Det har ført til at en av våre lesere satt igjen med kun 43 prosent av livsoppholdssatsen han normalt skulle hatt i Norge. Skattedirektoratet forsvarer praksisen, men det er usikkerheter rundt tallene hos Numbeo.

 

Vår leser, som vil være anonym, blir trukket månedlige beløp av NAV Innkreving. Han mener det er galskap at de benytter en usikker webside som Numbeo til å beregne hvor mye penger han trenger for å oppholde seg sammen med sin kone i Thailand. Han sier at nordmenn har helt andre levekostnader i Thailand enn thaiene selv.

I forklaringen til ham fra NAV står det: «Ettersom dere i dag oppholder dere i Thailand, har vi lagt til grunn en livsoppholdssats for dere, justert etter kostnadsnivået i Thailand. I henhold til Numbeo’s cost of living indeks for januar 2018, fra www.numbeo.com, tilsvarer kostnadsnivået 43 prosent av den norske satsen.»

Numbeo drives fra Serbia, av en tidligere ansatt i Google ved navn Mladen Adamovic. Webstedet samler inn prisdata fra folk som rapporterer inn frivillig. Statistisk sett er det usikkerheter forbunnet med denne modellen.

 

Livsopphold på 3.639 kroner

Gjeldende livsoppholdssats i Norge er på 8.463 kroner per måned. Dette beløpet skal dekke alminnelige forbruksutgifter – unntatt boligutgifter – for én voksen person. Det vil si at staten ikke kan trekke deg mer enn at du sitter igjen med dette beløpet til underhold – og mer hvis du har forsørgeransvar. Men det er hvis du bor i Norge. Bor du i Thailand har du krav på å sitte igjen med kun 43 prosent av dette, som er 3.639 kroner.

Thailand er ikke blant OECDs 34 medlemsland, hvor gode tall for levekostnader finnes (via «Monthly Comparative Price Levels»), så da bruker NAV websiden Numbeo.com isteden.

[ annonser ]

 

Dekningsloven

Vi har fått kontakt med Steffen Waller, seksjonssjef for innkreving i Skattedirektoratets rettsavdeling, som administrerer ordningen på vegne av NAV Innkreving:

– Hvor er det hjemlet at dere kan bruke denne databasen til å regne ut levekostnader?

– Det følger av dekningsloven § 2-7 at «utlegg kan tas i skyldnerens krav på uforfalt lønn etter fradrag av forskuddstrekk i den utstrekning lønnen overstiger det som med rimelighet trengs til underhold av skyldneren og skyldnerens husstand». (...) Etter forskriften § 2 kan livsoppholdssatsene som følger av forskriften fravikes, og settes opp eller ned etter en konkret vurdering. Når skyldner bor i utlandet beregner NAV Innkreving hva som med rimelighet trengs til livsopphold ut fra kostnadsnivået i det aktuelle landet (...)

 

Utenfor OECD

Waller legger til: 

– I land som ikke er medlem i OECD, og hvor vi ikke har tilgang på andre offisielle statistikker, benytter vi Numbeo for å beregne hva som «med rimelighet trengs til underhold av skyldneren og skyldnerens husstand», jf. dekningsloven § 2-7. Vi benytter Numbeo sin «Cost of Living Comparison» fordi vi mener dette gir et representativt bilde av forskjellen i kostnadsnivå mellom Norge og landet vi sammenligner med.

Waller opplyser at de på Numbeo benytter hovedstaden i de aktuelle land som prisreferanse. På spørsmål fra oss forteller han av NAV benytter Numbeo.com gratis, slik den ligger tilgjengelig på nettet. De har ikke noe kundeforhold til Numbeo.

--------------------------------------------

 

SSB skeptisk til Numbeo

– Selvrekrutteringen er en garantist for skjevheter, sier statistiker Anders Holmberg i SSB.

 

Vi får vite fra kommunikasjonsrådgiver Camilla Stabell i Statistisk sentralbyrå (SSB) at de ikke har tall på levekostnader for ulike land. De benytter ikke Numbeo.com i sine beregninger.

For å få en faglig kommentar om Numbeo.com tok vi kontakt med leder av metodeseksjonen i SSB Anders Holmberg (PhD):

– Personlig hadde jeg ikke hørt snakk om akkurat denne siden. Det er hundretalls, om ikke flere, av slike tjenester. De har ulike temaer og antallet vokser eksponentielt.

 

Skjevhet i dataene

Holmberg er bekymret for skjevhet i dataene hos Numbeo.com:

– Det jeg kjapt så på startsiden får meg til å tenke at noe av dette innholdet er sikkert greit nok, mens andre saker har en betydelig bias. En anledning til skjevhet er at input kommer fra frivillig selvrekruttering  av brukere. Hvis du har skjevheter i hvilke de er og/eller hva de rapporterer på, så spiller det ingen rolle hvor mange du har og hvor mye data de genererer, det vil bli skjeve tall og dårlig input(...)

Han legger til at slike databaser også kan manipuleres.

 

Sjekke offisielle kilder

Om Thailand sier han: – Hvis jeg søkte tall om levekår skulle jeg også undersøke om det finns noe offisielle surveyer. Deretter skulle jeg sammenligne kvaliteten fra dem med tallene fra Numbeo. FN-systemet er en annen kilde som kan ha tall.

Når det gjelder nordmenn som bor i Thailand, sier han:

– Tallene sier sikkert heller ikke noe om forholdet til kostnaden for de nordmenn som bor der. Hvor bor de? Har de rapportert? Hvor stor variasjon er det blant dem?  Mangelen på uttømmende kategorier, f.eks. landsbygd versus by, har også stor betydning for tallene.

(© Thailands Tidende. Utgave 6/2018 – 1. juni 2018)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)