[ annonse ]
Store bygg med mange små leiligheter skyter opp. Laguna-byggene et stykke inn i landet fra Jomtien Beach er et eksempel på dette. Store bygg med mange små leiligheter skyter opp. Laguna-byggene et stykke inn i landet fra Jomtien Beach er et eksempel på dette. Foto: Dag A. Ekeberg
5. april 2019

Vanskeligere å få lån – kan bli mange usolgte condoer

Skrevet av 
[ annonse ]

På turiststeder som Hua Hin og Pattaya har det de siste årene skutt opp mange condominiums. Hovedårsaken er at thaier har fått låne penger uten krav til egenkapital. Men nå har sentralbanken strammet inn, av frykt for en ny økonomisk krise ala 1997.

 

Ikke nok med at kjøpere har sluppet å stille med egenkapital, de har faktisk mottatt gaver for å underskrive kontraktene – gjerne i form av et kontantbeløp, møbler eller gull. Alt har vært finansiert av bankene og utbyggerne.

 

Det har i hovedsak dreid seg om små og billige rom til mellom en og to millioner baht. Utbyggere som satser på dyrere leiligheter og utenlandske kjøpere, følger gjerne en annen strategi.

 

Dette systemet har ført til at thaier som allerede har boliglån på sitt hjem, har satt seg ytterligere i gjeld ved å kjøpe en eller flere leiligheter for å spekulere i økning i pris og/eller leieinntekter.

 

Slike «cashback condos» ble omtalt av Thailands Tidende i november 2018. Da var sentralbanken bekymret, men hadde ikke foretatt seg noe konkret. Men nå er det kommet regler på plass. De trådde i kraft 1. april.

[ annonser ]

 

LES: «Cashback condos» bekymrer

 

For førstegangs boligkjøpere er reglene uendret, de kan få innvilget helt ned i null prosent egenkapital, avhengig av finansiell situasjon. Dette står i kontrast til f.eks. Norge, hvor det nå er et krav om minst 15 prosent egenkapital for boliglån. 

 

For de thaier som vil investere i bolig nummer to, er det nå krav om 20 prosent egenkapital hvis ens opprinnelige boliglån er yngre enn tre år. De som har betalt på sitt boliglån i mer enn tre år, slipper med 10 prosent egenkapital på bolig nummer to – med mindre boligen er verdt mer enn ti millioner baht, da må man likevel ha 20 prosent egenkapital.

 

De som vil ha lån til bolig nummer tre og videre, og fortsatt betaler lån på de foregående boligene, må stille med 30 prosent egenkapital. 

 

I tiden rett før regelverket trådde i kraft meldte Bangkok Post om stor aktivitet på landkontorene. Folk ville sikre seg lån før kravene ble strengere.

 

Sentralbanken har også uttalt at de følger situasjonen. Hvis aktiviteten på lånemarkedet blir for liten, kan de lette på kravene, hvis det fortsatt er mye spekulasjon, kan reglene strammes inn ytterligere.

 

Når det gjelder utenlandske kjøpere, så står nå kineserne for hele 43 prosent. Men utbyggere er bekymret for stagnasjon i den kinesiske økonomien.

 

Utbyggere hadde toppårene sine i 2012-2013, ifølge avisa The Nation. Etter det har profitten minket, og de siste par årene har de måttet gi rabatter og gaver for å lokke til seg mindre velstående kjøpere, samt utenlandske investorer, i hovedsak kinesere. 

 

Boliglån står for cirka en tredel av samlet privat gjeld i Thailand. Dette kan bli et problem hvis det skulle komme et krakk i økonomien inkludert eiendomssektoren.

 

Fortsatt sliter Thailand med effekten av den økonomiske katastrofen som inntraff i 1997. Stygge og falleferdige rønner man fortsatt ser på turiststedene, stammer gjerne fra det krakket, da folk rett og slett bare sluttet å betale på sine boliglån.

(© Thailands Tidende 5. april 2019)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)