[ annonse ]
Svein Rasmussen padler til jobben hver dag. Svein Rasmussen padler til jobben hver dag. Foto: Starboard
30. juni 2019

Bedriftsleder i Thor Heyerdahls miljøfotspor

Skrevet av 
[ annonse ]

Verdensmester i windsurfing Svein Rasmussen driver et internasjonalt foretak ved innsjøen Taco øst for Bangkok. For ham er det ikke nok å skaffe bedriften et overskudd, han vil også rydde opp etter seg og redde havene fra forsøpling. Støtte til «Thor Heyerdahl Climate Park» i Myanmar er en av måtene han gjør dette på.

 

Svein Rasmussen (56) fra Arendal ble verdensmester i windsurfing i 1983 og igjen 1991. Tre år senere startet han firmaet Starboard for produksjon av brett i Thailand.  

 

Årsaken til valget av Thailand var at en av underleverandørene holdt til her. Men grunnen til at Rasmussen er blitt værende i Thailand er de menneskelige kvalitetene. Han får ikke fullrost sine thailandske medarbeidere:

– De er spesielt dyktige, hardtarbeidende og forståelsesfulle.

 

Når det er sagt så er hele ti nasjonaliteter representert blant de 65 ansatte i Samut Prakan øst for Bangkok. Dette er en internasjonal virksomhet, og firmaet er representert med salgsledd i 70 land. De har også utviklingssentre i Australia og Syd-Afrika:

– For tiden er det litt for mange franskmenn hos oss, sier han med et smil. Rasmussen innrømmer at de bruker mye tid og krefter på immigrasjonskontorer for å få arbeidstillatelse til utlendingene.

[ annonser ]

 

Av skandinaviske ansatte finnes det to svensker:

– Viktor som leder IT-avdelingen er tidligere profesjonell fotballspiller og en hjørnesten for bedriften. Erik Schinzler er graphic designer, windsurfer etc.

 

Når man søker opp Svein Rasmussen på internett så handler det mye om miljøvern og opprensking av havene. Det er kanskje logisk for en bedrift som lager produkter som benyttes på alle verdens hav. Men Rasmussen har gått lenger enn de fleste i sin kamp for miljøet.

 

– Når ble du en aktiv miljøverner?

– Det har jeg vært helt siden 80-tallet. Jeg husker at Arne Fjørtoft kom og fortalte om klimaendring allerede da, og det var nytt for de fleste og han ble bedt om å dra innom Meteorologisk institutt.

 

Bilder fra virksomheten til Starboard. (Foto: star-board.com)

 

Arne Fjørtoft er den tidligere Venstre-lederen som nå driver slike prosjekter som «Thor Heyerdahl Climate Park» i Myanmar. Der har Starboard finansiert planting av 250,000 mangrovetrær, ifølge Rasmussen. Totalt er det blitt plantet ca. seks millioner trær, men målet er mye høyere, hele en milliard trær innen 2030.

– Det klarer vi med de store nye partnere. Dette vil tilsvare 50 millioner tonn CO2-fangst per år, tilsvarende hele Norges totale utslipp.

 

– Så dere er hovedsponsor for denne parken?

– Vi er gode partnere og jobber alltid med å få med flere spillere. Uansett hva man måtte mene om klima, så er det et faktum at det hogges for mye trær. Dette prosjektet i Myanmar bidrar til å fange CO2, samt å skjerme landområdet og landsbyer mot ødeleggelser fra havet. 

 

Mangrove

Mangroveskog: Bilde fra Thor Heyerdahl Climate Park i Myanmar (Foto: Starboard)

 

Rasmussen viser til at Apple Computer nå planlegger å gjøre det samme i Colombia, for å kompensere for sitt CO2-fotavtrykk for deres Apple Map under utvikling.

 

Fjørtoft startet radiosendinger på «Radio Democratic Voice of Burma» i 1992, og var medvirkende i vegen mot demokrati i dette landet.

 

Rasmussen har introdusert et konsept som han ikke har sett andre steder. Han kaller det «Carbon Past Positive». Det går lenger enn å kompensere for den daglige bruken av fossilt brennstoff: Starboard vil kompensere for alt forbruket de har hatt helt siden starten i 1994:

– Vi jobber jo i havet , og havplastikk har vært et stort problem  de siste 20 årene. Starbord startet Trash Hero Bangkok for 4 år siden, og prøver å lære folk å bruke mindre plastikk og drive med resirkulering.

 

Miljøinitiativene skaper interesse:

– Starboard har skoler og universiteter på besøk hver uke og danner  partnerskap med organisasjoner som UN Technology Innovation Lab, Parley for the Oceans, B Corporation osv.

 

Brettseileren poengterer at et at målene er at det skal komme nytt lovverk for å redusere produksjon av skadelig plast.

 

– Er det noe poeng med miljøvern i Thailand da, hvor det virker som om få bryr seg om at landet forsøples?

– Det er nettopp det som er artig, at vi virkelig kan utgjøre en forskjell her. I Norge er man jo allerede kommet langt innen miljøvern, og folk er godt informert. Her i Thailand er det mye å utrette.

 

Rasmussen forteller om bruken av fossile ressurser:

– Vi startet et samarbeide med «Plastic Disclosure Project», og fant ut at nitti prosent av råmaterialene i vår produksjon stammer fra ikke-fornybare ressurser, til tross for at vi ikke pakker inn produktene våre i engangsemballasje.

 

I slutten av 2017 kom derfor Rasmussen med et ambisiøst prosjekt. Han kaller det Plastic Offset Program (POP). Det betyr at firmaer internt skattlegger sitt plastikkforbruk, og avhengig av mengden, støtter prosjekter som vil fjerne plastikk fra naturen.

 

Et slikt prosjekt går ut på å renske opp strendene rundt Pattaya:

– Vi betaler for å sanke inn 43,000 kg med strandplast der i året, det tilsvarer 1,4 kg plast per brett vi produserer.

 

Firmaet til Rasmussen liker å innovere på kjerneområdet sitt også, ikke bare innen miljø. Nylig har de introdusert et foil brett på 185 cm som kan plane opp i 6 knops (11 km/t) vind.

 

Den norske brettseileren er aktiv i det thai-norske handelskammeret i Bangkok. Senest i april holdt han foredrag på et av deres møter. Han sier at fokuset nå er mot Joint Chamber of Commerce angående  miljøsaker.    

 

– Jeg er dessverre lite aktiv i det norske miljøet i Thailand, men  når det kommer til miljøsaker er det full fart. Axel Blom fra Norway Connect er en  stor ressurs og når han og vår svært dyktige ambassadør Kjersti Rødsmoen gir beskjed, stiller  vi opp med stor glede.

 

– Er firmaet ditt med i Board of Investment (BOI)?

– Vi  driver innen  design/salg/marketing som de fleste merkevarer, og har satt vekk produksjon til underleverandører. Det passer ikke helt med BOI.

 

– Du hadde en partner som laget brett av treverk, Jean-Louis Colmas. Er han fortsatt med i virksomheten?

– Jean Louis var med på å shape vår brett, og han er fremdeles vår distribusjonspartner på New Caledonia. Hans sønn Clement er en av våre beste Team Riders.

 

– Er dette et aksjeselskap? Eller noe du eier helt og holdent selv?

– Starboard er privat og jeg er ansvarlig for hovedparten.

 

– Vi vet at du har en datter, så du er gift thai?

– Mayar er nå allerede 12 år gammel, og hennes mor Jeab  styrer hjemme hos oss  og på sin organiske  farm I Phetchabun.

 

– Hvordan gikk VM i windsurfing i 1983?

– I 1983 var de VM på Barbados. Jeg ledet frem til siste race, og i det racet fikk jeg og olympisk vinner Stephan van Den Berg den første «photo finish» i windsurfing. Det førte til Arendals aller første VM-tittel i sport. Jeg er utrolig stolt av å komme fra Arendal. Jeg mener bestemt at det er verdens navle,.

 

– Reiser du mye rundt om i verden? Drivstoff til fly er vel da en del av CO2-regnskapet i bedriften?

– Ja, vi har tre fulltids ansatte som kalkulerer alt av CO2-utslipp. Vi regner  til og med ut hva våre hovedforhandlere har av utslipp.

 

Han legger til:

– Neste uke hjelper vi ISPO-messen  i München med å kalkulere deres utslipp. Håper å gjøre der samme med ISPO i Shanghai, ettersom disse showene er de største i sportsindustrien, og vi kan dele klimapositive tiltak.

  

Starboard har som mål å ligge i forkant av utviklingen i bransjen. Nå er hovedfokuset på brett som man står oppreist på og padler. Det kalles i bransjen for SUP (Stand Up Paddle Board). Rasmussen forteller om starten i år 2006:

– Det var ingen industri på området da vi begynte. Det var faktisk vi som introduserte sporten i de fleste land vi dro til. Vi visste ikke hva vi skulle kalle sporten heller.

 

– Er windsurfing og SUP store idretter i Thailand?

– Windsurfing er en liten idrett her, men Thai National Team er ofte i toppen. SUP er verdens raskest voksende vannsport, og i Thailand begynner interessen å vokse. Vi hadde 70 deltaker sist lørdag på Lake Taco SUP event, og det er mangt på gang.

 

Rasmussen bruker selvsagt også produktene selv. Han padler til jobb hver dag over innsjøen Taco og seiler de fleste weekender ved testsenteret pa Wongamat Beach nord for Pattaya.

 

Når det gjelder underleverandøren som startet det hele for Starboard, sier Rasmussen:

– Underleverandøren Cobra holder nå til i Amata industripark i Chonburi, de har også andre kunder som Ducati og McLaren, og er eneleverandører til Audi angående karbondeler. Starboard har utvidet produktutvalget til padlebrett, så hoveddelen av produksjonen skjer nå i Kina.

(© Thailands Tidende. 30. juni 2019)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)