[ annonse ]
Arve Lisland åpnet Scandic Restaurant 1. oktober 2018. Arve Lisland åpnet Scandic Restaurant 1. oktober 2018. Foto: Dag A. Ekeberg
14. mars 2019

– Hvor er det blitt av ungkarene?

Skrevet av 
[ annonse ]

Arve Lisland åpnet sitt 17. utested i Pattaya i fjor høst. Han har opplevd en stor endring på 29 år i byen. Det er nesten ingen ungkarer som kommer innom for en norsk matbit lenger. Ektepar over 60 dominerer.

 

Arve Lisland (60) brukte kun tre uker på å åpne Scandic Restaurant i Pattaya, og det hele skjedde atpå til mens han var sengeliggende (mer om det lenger nede i artikkelen).

 

– Har du sett noen endring i gjestene dine gjennom disse årene?

– Absolutt. Siste året er snittalderen 60+. Samt mange flere eldre ektepar som ferierer her. Det er nesten ikke ungkarer lenger.

 

– Så det var flere yngre folk tidligere?

– Ja absolutt.  Aldri ungdommer å se lenger. Men de finnes i Bangkok og i Phuket, vet jeg.

[ annonser ]

 

– Hva tror du årsaken er til at det nesten ikke er ungkarer lenger?

– Mindre sjøfolk tror jeg er en av årsakene. Økonomien burde ikke ha så mye å si da antall høytlønnsjobber i blant annet oljesektoren bare øker, så det er vanskelig å forstå grunnen egentlig.

 

– Så de enslige mennene blir skiftet ut med barnefamilier, slik myndighetene her ønsker?

– Nei ikke helt, men husk de og vil jo gifte seg, få familie og vips er de tilbake på besøk igjen.

 

Vi tok kontakt med en annen restaurant med mange norske kunder, Lindas Restaurant på Jomtien, for å høre om forholdene der. De sier at det ikke er så mange ny ansikter å se, mest fastboende kunder, og lite familier. De har fått flere kunder fra andre land med årene. Ca. halvparten av kundene er nå norske.

 

Scandic

FRA ÅPNINGEN: Manager Hans Grumheten omgitt av personalet på Scandic Restaurant. (Foto: Dag A. Ekeberg)

 

Åpnet restaurant fra sengekanten

De som besøker Scandic Apartments Restaurant i Soi Yamato i Pattaya vil kunne si hei til eieren Arve Lisland, som ofte tar sine måltider der. Det de kanskje ikke vet er at Lisland var sengeliggende i to og et halvt år grunnet ødelagt spinalnerve i ryggen og ødelagt hofte, og har kun de siste månedene hatt muligheten til å forlate leiligheten sin i nabocondoen for egen maskin.

 

Restauranten tok bare tre uker å åpne, men den hadde vært åpen i flere uker før Lisland kunne ta turen dit i egen person. Tidligere hadde han kun sett bilder. Åpningen av restauranten var en av pådriverne til at han kom seg på beina.

 

– Hva var de største utfordringene med å åpne en virksomhet fra sengekanten?

– Det var endel signeringer og lisenser, men også valg av farger etc. var jo et problem. Men i dag med kamera på telefonen så gikk jo det også, sier han med et smil.

 

LES: Scandic: Ny restaurant – ny sjef

LES: Arve Lisland trener seg opp

LES: Gode råd fra ‘Støttekontakten’

 

– Kunne du i teorien gjort dette via fjernarbeid fra f.eks. Norge, eller var det viktig å være i Pattaya?

– I teorien skulle jeg klart det fra Norge men kun på grunn av at jeg kjenner til tingene etter mange år og vet å få fortgang i tingene. Jeg hadde jo kun tre uker på meg fra jeg bestemte meg og til åpning 1. oktober i fjor.

 

– Hvor mange steder har du drevet i Pattaya gjennom disse årene? 

– Best Friend (seks steder/barer tilsammen), Sailor Inn, Pompoi, El Paso, Big Horn, Mountain View, Nordic Garden, Soi 8 Bar, Kon Tiki to steder, Hasses og Scandic.

 

– Mange nordmenn drømmer om å skape seg et levebrød i Thailand ved å åpne forretningsvirksomhet. Hva er de største fallgrubene man må unngå?

– Jeg tror de fleste bareierne sliter med å skaffe kunder året rundt. Høysesongen er på hell og har man ikke lagt unna penger fra høysesongen får man problemer.

 

Av andre utfordringer sier han:

– Leiekontrakter! Samt fallgruber med at folk skal spare inn utgifter på feil steder. Eller sette det i konemors navn.

 

– Kan du utdype dette med leiekontrakter litt? Er det folk som kjøper forretningsvirksomhet hvor kontraktene enten ikke er undertegnet av rett landeier, eller har kort varighet?

– Det kan være begge deler, men mest utbredt er for lange kontrakter, på grunn av at folk ikke kjenner reglene og kanskje lar seg friste av en 10 eller 20 års kontrakt på f. eks. leie av et bar- eller restaurantlokale. Så lange kontrakter er ikke gyldige, da lengste varighet er tre år på dette.

 

Lisland legger til at unntaket er offentlig tinglysning, noe han hittil har til gode å se en landeiere gjøre. Han minner om at på leie av land kan man få 30 år tinglyst leieavtale på skjøtet.

(© Thailands Tidende 14. mars 2019)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)