[ annonse ]
Eiendomsskatt utsatt til august 2020, gode nyheter for utleiere Illustrasjonsfoto: Terje Engø
28. desember 2019

Eiendomsskatt utsatt til august 2020, gode nyheter for utleiere

Skrevet av 
[ annonse ]

En ny og moderne eiendomsskatt har vært på trappene i over ti år. Nå er den utsatt igjen. Myndighetene lover nå at det ikke blir noe skattesjokk for de som leier ut hus og leiligheter på langtidsbasis, slik de opprinnelige planene var.

 

Dagens eiendomsskatt stammer fra to lover fra henholdsvis 1932 og 1965. Den er sett på som utdatert, men myndighetene sliter med å få vedtatt en ny lov.

 

Allerede i 2009 skrev Thailands Tidende at en ny eiendomsskatt var på trappene, men vekslende regjeringer har møtt mye motbør. Det er et faktum at mange velstående og innflytelsesrike mennesker har benyttet seg av den lave eiendomsskatten til å investere i eiendom, og det er sett på som en av årsakene til problemene.

 

LES: Thailand vil ha mer skatt på eiendom (2009)

LES: Eiendomsskatten omsider vedtatt (2016)

 

[ annonser ]

En ny eiendomsskatt skal benyttes som et politisk middel til inntektsutjevning. Den skal også brukes til å forhindre at folk spekulerer i å kjøpe opp land og lar landet stå brakk i årevis inntil eiendomsprisene øker og de kan selge med fortjeneste.

 

Skatten på brakkland skal økes progressivt hvert tredje år landet står ubrukt. De første tre årene er det 3000 baht pr million likningsverdi. Skatten dobles hvert tredje år.

 

Folk som kun eier én bolig har lite å frykte fra denne skatten. Kun primærboliger med likningsverdi over femti millioner baht vil bli skattlagt.

 

Men mange eier jo mer enn én bolig/eiendom, og ytterligere eiendommer utover primærboligen vil bli skattlagt uansett likningsverdi. Skatten er på 0,02 prosent av likningsverdien.

 

Det store diskusjonstemaet har vært den planlagte skatten på 0,3 prosent på forretningsbygg, og spørsmålet om hva som kvalifiserer som forretningsbygg. Slike bygg blir skattlagt 3000 baht pr år pr million likniningsverdi.

 

For eksempel ville det da blitt 30.000 baht i skatt i året for folk som har investert i en kondominiumsleilighet med en likningsverdi på ti millioner baht til utleie.

 

Myhndighetene har de siste årene jobbet hardt for å oppdatere likningsverdiene på eiendom. Opprinnelig var de gjerne mye lavere enn reell markedsverdi, men dette vil bli gjort noe med.

 

Departementsråd Prasong Poontaneat i finansdepartementet uttalte nylig at eiendom for langtidsutleie ikke vil bli skattlagt som forretningseiendom. Derfor blir det ikke 3000 baht pr million likningsverdi, kun 200 baht pr million likningsverdi. En betydelig reduksjon.

 

Departementet opplyser imidlertid at eiendom som leies ut via Airbnb eller som Homestay, vil bli skattlagt som forretningseiendom, siden det dreier seg om korttids- eller døgnleie.

 

Jordbruksland blir også unntatt for skatt, med mindre det har en likningsverdi på over femti millioner baht.

 

Bloomberg har en grundig gjennomgang av aspektene ved den nye eiendomsskatten, for de som vil vite detaljene rundt dette.

(© Thailands Tidende. 28. desember 2019)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)