[ annonse ]
Støvet ser man best morgen og kveld. Støvet ser man best morgen og kveld. Foto: Dag A. Ekeberg
21. januar 2020

Vintersolverv utsatt – støv gjør dagen kortere

Skrevet av 
[ annonse ]

Grunnet atmosfæriske forhold slipper nå ikke forurensning i Bangkok med omegn opp i atmosfæren, men blir liggende nære bakken. Effekten ser man spesielt morgen og kveld. Folk med dårlige lunger eller astma anbefales å bruke pustemaske.

 

Thailand har vintersolverv rundt den 22. desember, som andre steder på den nordlige halvkule. Men faktum er at dagene er blitt stadig kortere i januar. 

 

Årsaken er partikkelstøv som samles over deler av Thailand – for tiden spesielt i Bangkok og i industriområdene østover, inkludert Pattaya. Men fenomenet finnes også i rikelig monn nordover i landet, spesielt på steder hvor bøndene brenner sukkerrør.

 

Støvet gjør at solen ikke slipper gjennom støvlaget morgen og kveld, og derfor blir det senere lyst og tidligere mørkt.

 

Siden nyttår har myndighetene advart mot luftforurensning i Bangkok. Målingene varierer, men er på enkelte steder godt over det som anses som et sikkert nivå.

[ annonser ]

 

I Thailand er den definert som luftkvalitetsindeks (AQI) på 50.

 

Thailands Tidende brakte for et år siden et intervju med en lege, som advarte folk med dårlige lunger eller astma om at hvis luftkvalitetsindeksen overstiger 100, så kan det bli ukomfortabelt. Det er spesielt de minste partiklene, såkalt PM2.5, som skaper problemer. De er en del av indeksen.

 

LES: Doktor om luftkvaliteten: – Ikke nytt i år

LES: Faranger måler luftkvalitet anonymt

LES: Kommentar: Får ikke bukt med dårlig luft

 

I dag gikk ordfører Sontaya Khunpluem i Pattaya ut og oppfordret både lokalbefolkning og turister til å ta på seg pustemasker før de går ut. Faregrensen på 50 var overskredet.

 

Denne oppfordringen fra ordføreren er nok ifølge medisinsk ekspertise overdrevet. Den mengde partikler man finner i luften i Bangkok og Pattaya for tiden kan være skadelig, men det gjelder over lang tid, det vil si mange år. 

 

For folk med friske lunger skal det ikke være noe problem å oppholde seg i slike områder noen uker på ferie. Og liten grunn til å bruke pustemaske.

 

Det finnes vitenskapelig materiale som antyder at det kan forkorte levealderen å bo på sterkt forurensede steder. En studie estimerer at det i snitt forkorter livet til folk på kloden med i overkant av ett år.

 

En annen studie viste at folk i Nord-Kina hadde 5,5 års kortere forventet levealder enn landsmennene i syd. Dette skyldes ifølge studien at myndighetene mellom 1950 og 1980 delte ut gratis kull til oppvarming nord i landet, men ikke i syd for Huai-elven.

 

Folk som er tidlig oppe på morgenen har nok lurt på hvorfor det ikke blir lysere utover vinteren. Endringene her er mye mindre enn i Norge, men det er tross alt ca. halvannen times forskjell på lengden på dagen her også.

 

I Bangkok er dagen 12 timer og 58 minutter lang i juni, mens den i desember er 11 timer og 22 minutter.

(© Thailands Tidende. 21. januar 2020)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)