[ annonse ]
Bangkok opplever høye PM2.5-tall. Bangkok opplever høye PM2.5-tall. Illustrasjonsfoto: Terje Engø
27. januar 2023

Luftforurensning igjen i Bangkok – folk rådes til å jobbe hjemmefra

Skrevet av 
[ annonse ]

Det har vært stille om luftforurensning under pandemien, men nå dukker dette opp igjen i nyhetene, og folk som bor i Bangkok rådes til å bruke maske og jobbe hjemmefra.

 

Luftforurensning dukker opp i Thailand hver vinter, i større eller mindre grad. Mest utsatt er nordlige provinser som Chiang Mai og Chiang Rai, samt Bangkok og tidvis også provinsene rundt Bangkok.

 

Årsaken er flerdelt, men avbrenning av landbruksområder spiller en viktig rolle, sammen med forurensning fra kjøretøyer, byggevirksomhet og fabrikker.

 

Med unntak av avbrenning, skjer forurensningen hele året, men det er noen måneder på vinteren, spesielt januar og februar, hvor effekten merkes sterkest, for da er det værforhold i atmosfæren som i liten grad slipper forurensningen gjennom, slik at den isteden blir liggende som et lavtliggende teppe. 

 

Det var i januar 2019 at det virkelig ble store nyhetsoppslag om denne forurensningen. Tallene da var foruroligende, men ikke veldig mye verre enn tidligere år. Likevel ble mange for første gang oppmerksomme på dette problemet. 

[ annonser ]

 

Thailands Tidende dekket temaet, og intervjuet også en lege i Pattaya som minte på at det ikke var noe nytt fenomen.

 

Utlendinger, spesielt de med lungeproblemer, har egne måleapparater med tilhørende apper hvor de følger forurensningen, slik vi også rapporterte om (se link under). 

 

LES: Doktor om luftkvaliteten: – Ikke nytt i år (24. januar 2019)

LES: Luftkvalitet: Myndighetene kritiseres (24. januar 2019)

LES: Faranger måler luftkvalitet anonymt (24. januar 2019)

LES: Kommentar: Får ikke bukt med dårlig luft (8. februar 2019)

LES: Myndighetene ber om bilder av forurensende kjøretøy (5. oktober 2019)

 

Ifølge avisen The Guardian ble det i går målt 63.2 µg/m³ (mikrogram per kubikkmeter) med PM2.5-partikler, som er de mest skadelige for lungene.

 

WHO anbefaler at gjennomsnittet over et år ikke bør være på mer enn 5 µg/m³. Enkeltmålinger under 12 µg/m³ er generelt sett ansett som uproblematisk, mens det oppfordres til forsiktighet når målinger overstiger 35 µg/m³.

 

Det er fastboende som er mest utsatt for helseskader som følge av dette. Turister som befinner seg f.eks. i Chiang Mai eller Bangkok noen uker har mye mindre sannsynlighet for å ta skade av dette.

 

Tjenestemenn i Bangkok oppfordret i går folk til å bruke offentlig transport i stedet for private biler for pendling, og sa at myndighetene ville forsøke å redusere kilder til forurensning som utendørs brenning og byggeaktiviteter. Ansiktsmasker vil bli delt ut til sårbare mennesker, sa myndighetene i Bangkok.

 

Bangkok-guvernøren, Chadchart Sittipunt, sa at forurensningen ventes å øke, men at de ikke krever at skoler stenges ennå. 

 

Hvis situasjonen forverres, la han til, vil begrensninger på transport bli vurdert.

 

Dr. Opas Karnkawinpong, høyeste embetsmann i helsedepartementet, sa denne uken at alle offentlige helsetjenester i provinsen vil overvåke situasjonen og at nødsentraler vil bli åpnet i provinser som opplever høye forurensningsnivåer i mer enn tre dager på rad.

 

Antallet pasienter som opplever forurensningsrelaterte helseproblemer mer enn doblet seg til nesten 213 000 denne uken, fra omtrent 96 000 forrige uke, sa Opas. De fleste opplevde luftveisproblemer samt symptomer som dermatitt eller øyebetennelse.

 

Chadchart sa at situasjonen ville bli overvåket nøye gjennom hele februar og ventet å bli bedre i mars.

 

(© Thailands Tidende. 27. januar 2023)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)