[ annonse ]
Pressetalskvinne Dr. Apisamai Srirangsan. Pressetalskvinne Dr. Apisamai Srirangsan. Faksimile: Covid-komiteen
15. februar 2021

Vurderer tre ukers karantene for risikoland

Skrevet av 
[ annonse ]

Thailands regjering er engstelig for virusvariantene fra Storbritannia og Sør-Afrika. I dag ble det opplyst at folk fra Storbritannia må gjennom 21 dagers karantene og det samme vurderes for folk fra Sør-Afrika og andre land med utbredelse av de nye variantene.

 

Mens mange land i verden har gått fra 14 til 10 dagers karanteneperiode, virker Thailand å gå andre veien. Det de kaller «14 dager» er allerede 16 dager (15 netter), og nå skal dette være økt til «21 dager» –  som man må anta betyr 23 dager – for folk fra Storbritannia.

 

Dette ble uttalt av assisterende pressetalskvinne for Covid-komiteen, Dr. Apisamai Srirangsan, på dagens pressekonferanse. Vi har ikke sett dette rapportert andre steder, så dette må være en ny policy fra regjeringen overfor briter. Det ble funnet fire tilfeller av den britiske virusvarianten blant folk i karantene i starten av januar. Regjeringen sier at det er ingen grunn til å tro at varianten fikk spre seg utover i landet.

 

I dag ble det opplyst at det første tilfellet av den sør-afrikanske varianten var funnet i Thailand – også i karantene. Dette førte til spørsmål på pressekonferansen, og Dr. Apisamai svarte at myndighetene for tiden vurderer å øke karanteneperioden for folk som kommer fra land med utbredelse av den sør-afrikanske varianten.

 

Da snakker man om Sør-Afrika, men sannsynligvis også andre land. Hun nevnte flere land i Europa som har stadig økende antall av denne virusvarianten. I Norge finnes den også nå, f.eks. er den registrert i Bodø nylig.

[ annonser ]

 

De landene myndighetene listet i dag som har hatt flest tilfeller av den sør-afrikanske varianten var Sør-Afrika (735 tilfeller), Storbritannia (131) og Belgia (48). Disse tallene var ikke helt oppdaterte, for det er registrert flere nå. Andre land som ble listet opp var Mozambique, Botswana, Frankrike, Nederland, Sveits, Australia, Tyskland, Irland og USA.

 

Myndighetene frykter den sør-afrikanske varianten spesielt, siden ting kan tyde på at vaksinen fra AstraZeneca ikke fungerer godt mot denne varianten, slik det ble rapportert i vestlige medier for en uke siden. Thailand har satset alt på ett kort når det gjelder vaksine, og har bestilt 61 millioner doser fra AstraZeneca. Et firma i Thailand skal også være produsent av vaksinen.

 

LES: Endelig en vaksineplan – 10 millioner doser pr måned fra juni (12. februar)

 

Personen som er smittet av den sør-afrikanske varianten hadde ikke vært i Sør-Afrika, men i Tanzania med et kort opphold i Etiopia. Det dreier seg om en thailandsk forhandler av edelstener. Han er 41 år gammel.

 

Vedkommende ankom Thailand 29. januar og ble første gang testet i karantene 3. februar. Testen kom tilbake positiv 4. februar. Dagen etter bestemte testteamet at prøven også skulle testes for den sør-afrikanske varianten. Svaret kom tilbake en uke senere, 12. februar, og viste en positiv prøve. 

 

De er nå ferdig med å teste 31 personer som har hatt kontakt med vedkommende på sykehuset, samt ti personer som hadde kontakt på karantenehotellet. Ingen av disse har fått påvist covid-19, ble det opplyst.

 

Ordinære turister har ventet på at Thailand skulle redusere karantenetiden. Myndighetene snakket tidligere i vinter om å teste ut 10 dagers karantene. Det har vi ikke hørt noe mer om. Vi vet at Thailands regjering har nulltoleranse overfor dette viruset, det vil si at de satser på en karantenelengde som gir 0,0 prosent sannsynlighet for smitte.

 

LES: Nulltoleranse for Covid-19 kan koste Thailand dyrt (25. april 2020)

LES: Kommentar: En vaksine blir ingen vidundermedisin i Thailand (7. september 2020)

 

Dermed gjenstår det å se om folk fra enkelte nasjoner får økt karantenelengde fremover, og om nordmenn i så fall blir blant disse. Eller om thailandske myndigheter på et tidspunkt dropper sin visjon om null smitte, som forårsaker stor skade på turisnæringen i landet.

 

I dag ble det rapportert om 143 nye smittetilfeller i Thailand siste 24 timer. 11 stammer fra karantenehoteller, 68 fra oppsøkende testing, hovedsakelig i fabrikker med arbeidere fra Myanmar, og 64 personer som oppsøkte sykehus på eget initiativ. Det er fortsatt Samut Sakhon og Bangkok som har de fleste tilfellene, men det har nå også dukket opp smitte fra et marked i Bangkoks naboprovins Pathum Thani, som har ført til spredte tilfeller i andre provinser. 

(© Thailands Tidende. 15. februar 2021)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)