[ annonse ]
Statsminister Prayuth Chan-ocha er utsatt for kritikk. Statsminister Prayuth Chan-ocha er utsatt for kritikk. Faksimile: Covid-komiteen/Facebook
20. april 2021

Smittetoppen kan være nådd – vaksinering går tregt, kritikk er vanskelig

Skrevet av 
[ annonse ]

Grafen over nye smittetilfeller peker endelig nedover etter at landet har stengt det meste av aktiviteter nattestid. Nå sies det at det blir juli før vaksineringen kan starte. Thaier er opptatt av dette, men loven om majestetsfornærmelse gjør det vanskelig å diskutere.

 

I dag ble det meldt om 1443 nye tilfeller siste døgn. Smittetallene virker å ha stabilisert seg, alternativt at de er på vei ned. Det er i hvert fall ingen eksponentiell økning, slik myndighetene fryktet i sitt Worst Case Scenario i starten av måneden, da de snakket om nærmere 20.000 nye tilfeller pr døgn i verste fall.

 

Thailands Tidende

Nye registrerte smittetilfeller i Thailand fra 1. til 20. april. (Kilde: Helsedepartementet)

 

Det har vært rapportert om mangel på sykehusplasser de siste dagene. Smittede uten særlige symptomer får derfor oppholde seg på provisoriske feltsykehus i Bangkok, slik at det skal være nok sykehusplasser til alvorlig syke. I skrivende stund skal det være ca. 60 personer med alvorlige symptomer.

 

[ annonser ]

Det planlegges også nå at smittede uten symptomer kan få benytte hjemmekarantene.

 

I dag ble det meldt om fire nye døde fra den tredje smittebølgen. Myndighetene går gjennom hvert enkelt tilfelle i detalj på pressekonferansen. De forteller om sykdomsforløpet og kondolerer til familien til avdøde.

 

Thailand har satset det meste på ett kort når det gjelder vaksine. Kortet heter Siam Bioscience Co, eid av den thailandske kongen. De lover at vaksinen via AstraZeneca nå skal være klar i juli, ifølge Bangkok Post.

 

Opprinnelig var det juni som var satt som oppstart for ti millioner doser pr måned, slik at man kunne nå flokkimmunitet med over 60 prosent av befolkningen vaksinert ved kommende nyttår. Det er fortsatt planen å være ferdig med det aller meste av vaksinering ved nyttår, ifølge statsministerens tale på fredag.

 

Vaksinering er essensielt for både økonomien og helsen til thaier, men kritisering av regjeringens vaksinepolitikk er vanskelig, siden firmaet som skal produsere vaksinen er eid av kongen. Likevel var det to professorer som våget seg ut med kritikk 3. april, slik vi rapporterte:

 

LES: Sterk kritikk av Thailands vaksinepolitikk (3. april 2021)

 

Kritikk har også dukket opp fra et mer usannsynlig sted, nemlig statskanalen PBS. De skriver at statsministerens militære stil og kommunikasjonstaktikk ikke er til hjelp i dagens situasjon. De skriver også at statsministeren i sin tale fredag ga lite med informasjon til de som er opptatt av vaksineringen.

 

Pr i dag er det gitt drøyt 500.000 vaksiner i Thailand, noe som ligger langt etter de fleste land Thailand sammenligner seg med. Vaksinene som er gitt stammer fra kinesiske Sinovac. Kinesiske myndigheter har nylig opplyst at denne vaksinen er mindre effektiv enn opprinnelig opplyst, ned mot 50 prosent.

 

Kritikk mot vaksinepolitikken har dukket opp igjen etter at den tredje smittebølgen kom 1. april. Mens det var lite smitte i Thailand var befolkningen opptatt av andre ting, men nå står vaksinering i søkelyset.

 

LES: Smitten øker – guvernører har ikke myndighet til å vedta portforbud (18. april)

 

Allerede i fjor høst ble det kunngjort at Thailand hadde inngått en avtale med AstraZeneca om at Thailand skulle produsere vaksinene selv, på vegne av AstraZzeneca.

 

Politiker Thanathorn Juangroongruangkit, som var leder av 2019-valgets store overraskelse Future Forward, våget seg frempå med kritikk av vaksineringen, og ble raskt anmeldt for majestetsfornærmelse, slik vi rapporterte i februar i år:

 

LES: Endelig en vaksineplan – 10 millioner doser pr måned fra juni (12. februar 2021)

LES: Future Forward-tilhengere risikerer fengsel for nettkommentarer (28. juli 2019)

 

Vaksinen som Thailand har satset på utvikles etter sigende i et samarbeid mellom to firmaer, Siam Bioscience og Apexcela, men sistnevntes online-aktivitet linkes kun til Siam Bioscience

 

Thailands Tidende

Faksimile: Firmaene som skal produsere den thailandske vaksinen.

 

Anklager om majestetsfornærmelse i Thailand er noe av det mest alvorlig man kan bli utsatt for, med en strafferamme på 15 års fengsel. Politiet er påbudt ved lov å etterforske alle anklager.

(© Thailands Tidende. 20. april 2021)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)