[ annonse ]
Det er alltid lange køer av fattige, her fra gårdagens utdeling på Jomtien Beach. Det er alltid lange køer av fattige, her fra gårdagens utdeling på Jomtien Beach. Foto: Terje Salvesen
24. juli 2021

Nordmannen bak Pattayas matudelinger

Skrevet av 
[ annonse ]

Fem kvelder i uka er Hans Grumheten ute og leverer mat til folk i Pattaya som er blitt arbeidsløse og pengeløse som følge av pandemien. Han stiller opp med sin arbeidskraft, og andre nordmenn bidrar med midler til innkjøp av varer.

 

Hans Grumheten (55) er partner og daglig leder i restauranten A taste of Norway på Jomtien Beach. Mens mange andre restauranter har gitt opp og stengt, har A Taste of Norway holdt åpent så mye som mulig. Grumheten har gitt slipp på en grei månedlige lønn, men holder likevel på som før.

 

Ja, ikke bare som før, han har påtatt seg ansvaret for en mengde fattige, arbeidsløse mennesker i Jomtien og Pattaya.

 

Og disse er det mange av. Folk kommer løpende når de ser at det er matutdeling fra en pickup. Mange Pattaya-beboere har reist til sine hjemsteder, hovedsakelig i Isan, men det finnes også mange som ikke har noe sted å reise, og er helt avhengig av turistpenger, som det nå ikke finnes noe av, spesielt ikke etter de siste nedstengningene.

 

Det er ikke bare denne restauranten som deler ut mat, men det er kanskje ingen som jobber hardere med denne veldedige virksomheten enn Grumheten. Ikke nok med den daglige dont, han har også måttet jobbe mot lokale myndigheter for i det hele tatt å få lov å dele ut mat. 

[ annonser ]

 

Her er noen bilder fra gårdagens matudeling på Pattaya Beach og Jomtien Beach (Foto: Terje Salvesen)

 

Som vi rapporterte i fjor, var det flere norske virksomheter som drev matutdeling, inkludert Kåres Partybar, Jomtien Beach Pool House og Sjømannskirken. 

 

LES: Tre norske matutdelinger i Pattaya i dag, norsk bar åpner i morgen (14. juni 2020)

 

¨

Thailands Tidende

Fra fjorårets matutdeling, med partnerne Jostein Pettersen (tv) og Hans Grumheten. (Foto: Dag A. Ekeberg)

 

Flere driver fortsatt veldedig virksomhet, inkludert Kåres Partybars støtte til skoler og barnehjem. Når det gjelder Pattaya er det imidlertid en person som er kokk og har tilgang til et kjøkken som virkelig har muligheten til å gjøre noe positivt på lokalplanet, og Grumheten har benyttet den muligheten.

 

Han hadde i går knapt nok tid til et intervju, mellom innkjøp av mat og forberedelser til kveldens utkjøring med retter laget både på restauranten og hjemme i hans egen bopel.

 

–  Det er hektiske dager da det har vært trykk på kjøkkenet siste dager. Jeg lager 150 måltider hjemme her pluss de 100 på Taste of Norway.

 

– Er dere ute hver kveld?

– Vi er ute fem dager i uka. Lørdager har pleid å være fulle at turister fra Bangkok, så vi har droppet den. Og onsdager er fridagen vår.

 

Planen til totningen var opprinnelig ikke å dele ut matvarer nesten hver kveld, men det har dukket opp givere fra Norge som har støttet opp, og da kunne han ikke si nei.

 

– Vi planla opprinnelig kun et par utdelinger, men nordmenn stilte opp og sendte penger.

 

Grumheten forteller at de pr i dag har levert ut ca. 3700 måltider siden starten 25. juni.

 

De startet med 40 pakker, men nå er det oppe i over 200 pr kveld. I går blir det 270, grunnet at det sist var folk som sto i kø da varene var ferdig utdelt.

 

Det er flere nordmenn i Pattaya som har bidratt med penger og også deltatt på utdelinger. 

 

Grumheten har også fått noen personlige gaver fra nordmenn, men uansett er det ikke store midler for ham å leve av. Han forteller at restauranten nå går med underskudd som de fleste andre virksomheter i Pattaya, og han har selv ikke tatt ut noen lønn siden april i fjor.

 

Partner Jostein Pettersen har også vært deltakende i den veldedige virksomheten, og fikk i starten henvendelser fra nordmenn som ønsket å hjelpe.

 

– Det ble foreslått «Spleis», men da forsvinner det gebyrer både til Spleis og bankene, så vi droppet det. 

 

Pettersen sier at han jo visste at partneren var sosialt aktiv, men ble likevel overrasket over innsatsviljen under pandemien, som startet med matutdelinger i fjor vår.

 

Jostein Pettersen forteller at de har klart å holde åpent helt til nå, men etter siste runde med nedstenginger ser det ille ut. Han håper at kommende høysesong kan bringe turister, men tror ikke at antallet kommer tilbake til tidligere nivå ennå.

 

Hans Johan Grumheten fra Toten er ikke den typiske forretningsmann i Pattaya. Han ble lokket til byen med en jobb som daglig leder på Scandic Apartments, drevet av langvarig forretningsmann i Pattaya, Arve Lisland.

 

Grumheten sa i et intervju med Thailands Tidende at det er landsbygda han liker, ikke turiststeder som Pattaya. Uansett jobbet han hos Scandic nesten ett år før han sa opp og overtok Lindas Restaurant på Jomtien sammen med partner Jostein Pettersen.

 

LES: Scandic: Ny restaurant – ny sjef (1. november 2018)

LES: Lindas Restaurant blir «A Taste of Norway» (17. september 2019)

 

Thailands Tidende

Hans Grumheten overtok Lindas restaurant. (Foto: Dag A. Ekeberg)

 

A Taste of Norway ble en umiddelbar suksess, med gode omsetningstall. Men etter et snaut halvt år dukket det opp et virus som snudde alt på hodet.

 

En forretningsvirksomhet med alle forutsetninger for å lykkes ble plutselig nesten uten kunder, og i tider nedstengt, med take-away som eneste alternativ, slik situasjon igjen er blitt etter  nedstengningen 20. juli.

 

LES: Bassenger og parker stenges i Pattaya (22. juli 2021)

 

Grumheten har en bakgrunn som både snekker og kokk fra Toten. Han har telt på knappene om å reise tilbake til Toten for å ta oppdrag som snekker, men når det nærmer seg vintersesongen i Norge, blir det det dårlig med oppdrag.

 

– Jeg bruker uansett ikke mye penger, jeg lever på thailandsk budsjett.

 

Totningen har nettopp fått en sønn, som også må tas vare på. 

 

Det er Buriram han har hatt som sin base i Thailand, hvor han har vært en aktiv og utadvendt farang:

 

Grumheten har også tidligere vist at han har giverglede. I en artikkel i Thailands Tidende fra 2011 sier han:

 

– Noen ganger kjøper jeg mat og tar med til fattige risplukkerne og andre arbeidere jeg kjenner.

 

Thailands Tidende

Fra Thailands Tidendes reportasje fra Buriram i 2011. (Foto: Oddvar Wangberg)

 

LES: «Isan-gutta»: Aldri kjedelig på landet (november 2011)

 

Her kommer det frem hvorfor han liker landsbygda fremfor turiststeder:

 

– Det hender at de vil gi noe tilbake, og da kan det vanke store overraskelser, hvor jeg holder pusten og spiser. Jeg fikk en gang servert noe jeg syntes var veldig godt og spurte hva det var. Jeg fikk vite at det var tigerkjøtt. Jeg er også blitt servert slanger, spurv, hund, insekter og risrotter.

 

Han har også figurert i en godt besøkt video fra en hjemmebrentfabrikk i Nang Rong:

 

VIDEO: Hjemmebrent på thaivis. Laokaofabrikk i Nang Rong, Thailand (2011, produsert av Helge Heyerdahl)

 

LES: «Laokhao» – til glede og forbannelse på landsbygda (2011)

 

– Hva trakk deg til Thailand første gang?

– Jeg var utsatt for en alvorlig motorsykkelulykke og ødela beinet alvorlig så jeg kunne ikke jobbe på et par år. Noen kamerater hadde bestilt tur til meg så da ble det jeg ble med, og var solgt fra det øyeblikket.

 

– Hvor mye tid har du egentlig tilbrakte i Buriram?

– Dette ble veldig av og til da jeg jobbet i Norge på det meste av sommeren. Det ble mye tid og frem og tilbake mellom oktober og mai.

 

– Du uttalte i 2011: «Pattaya var et favorittsted i begynnelsen, men jeg ble fort lei av mas og musikk, biltrafikk, eksos og fulle turister». Mener du dette fortsatt?

– Du vet at bor du utenfor hønebingen og ser inn i den så er det ikke noe en lengter etter, men når man har flyttet inn i den så går seg til. Så møter jo en mengde trivelig mennesker i denne bransjen så det har jo gjort det lettere å tilvenne seg situasjonen.

 

– Du har vært engasjert på grasrotnivå i Buriram. Det har betydd motstand mot kuppmakere. Hvordan ser du på dagens regjering, deres vaksinepolitikk og deres virustiltak?

– Nå er vel denne regjeringen nær knyttet til Navin Chidchop, selv om det ikke gjør borgerne i Buriram noe lykkeligere over dagens regjering og dens behandling av diverse saker.

 

Han legger til:

– Når det gjelder håndteringen mot vaksinen så har nok dette utfallet blitt helt annerledes enn det de hadde planlagt. Tror planen var å kommet mye lengere med egen vaksineproduksjon enn de har kommet. Det at de ikke har planlagt tidligere bestilling av vaksiner slår tilbake nå. Jeg mener også de skulle gått på store byggeplasser og steder der arbeidsinnvandrere bor og ikke stenge plasser som strender, restauranter og andre steder hvor forholdene faktisk lar seg kontrollere.

(© Thailands Tidende. 24. juli 2021)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)