[ annonse ]
Et kjent syn på vegene i Thailand. Et kjent syn på vegene i Thailand. Foto: Milana B
5. oktober 2019

Myndighetene ber om bilder av forurensende kjøretøy

Skrevet av 
[ annonse ]

Transportmyndighetene gjør forsøk på å få bukt med utslipp fra bilparken. Det blir økte kontroller og folk oppfordres til å melde fra når de ser svart eksosrøyk. Nye EU-standarder for bilparken kommer også etter hvert.

 

Avdeling for landtransport i Transportdepartementet har lansert sju punkter for å få bukt med eksosproblemer. Dette skjedde på deres facebookside – som også vil bli sentral i kampen. Dit kan nemlig folk sende bilder av kjøretøyer som slipper ut svart eksos. Det er også mulig å ringe en direktelinje med nummer 1584, eller melde fra via appen Line.

 

FAKTA: SJU TILTAK MOT UTSLIPP

1) Øke kontroll av utslipp ved kontrollstasjoner for kommersielle kjøretøy. 

 

2) Øke inspeksjoner av lastebiler og busser langs vegene, med særlig fokus på Bangkok og områdene rundt.

 

3) Installere flere smog-detektorer i områder med mye trafikk og forurensning.

[ annonser ]

 

4) Øke fokus på utslipp ved biltilsynets kontrollstasjoner for private kjøretøy. Kjøretøy som er eldre enn sju må gjennom en årlig kontroll.

 

5) Inspisere utslipp fra Bangkoks busser, i samarbeid med Bangkok Mass Transit Authority.

 

6) Gi publikum muligheten til å melde når de ser forurensende kjøretøy. Folk kan ringe 1584 eller sende bilde til departementet via Facebook og Line.

 

7) Samarbeide med bransjeorganisasjoner for lastebil- og busseiere for å inspisere utslipp.

 

Det blir ekstra fokus på Bangkok og områdene rundt hovedstaden. Dette henger sammen med mye publisitet om dårlig sikt og dårlige luftmålinger i hovedstaden i vinter, samt noen dager i slutten av september. Spesielt de minste partiklene som måles, PM 2.5,  har hatt høye nivåer i Bangkok. Disse er de potensielt mest skadelige for lungene, og også de det er vanskeligst å beskytte seg mot.

 

LES: Luftkvalitet: Myndighetene kritiseres

LES: Doktor om luftkvaliteten: – Ikke nytt i år

LES: Faranger måler luftkvalitet anonymt

 

Det vil bli bøter på inntil 5000 baht for kjøretøyer som blir tatt i kontroll langs landeveien. De verste synderne vil oppleve at kjøretøyets frontrute vil bli sprøytemalt med en beskjed om at kjøretøyet «ikke kan brukes», ifølge facebooksiden til transportdepartementet. 

 

I de siste 12 månedene har departementet sjekket 122.370 kjøretøy, hvorav  3.520 ble funnet å ha utslipp som ikke var i henhold til bestemmelsene.

 

Fra kontroller gjennomført nylig, postet på Transportdepartementets facebookside.

 

Chirute Visalachitra, direktør for Avdeling for landtransport i Transportdepartementet, sier at dette tiltaket kommer etter pålegg fra regjeringen og statsministeren selv, som har lovet å gjøre noe med den tidvis dårlige luftkvaliteten i hovedstaden og også andre steder i Thailand.

 

Dette vil dreie seg om samarbeidsprosjekter mellom ulike offentlige organer, og det vil handle om forebygging av problemene, i motsetning til strakstiltak som gjøres ved dårlige luftmålinger, som utdeling av munnbind og slipp av kjemikalier fra fly for å skape regn.

 

Dårlig luftkvalitet i Bangkok stammer i hovedsak fra fabrikker, konstruksjonsvirksomhet og transport.

 

Thailand har for lengst adoptert europeiske standarder for utslipp fra kjøretøyer, men ligger likevel en del år bak europeiske land.  

 

Kontoret for industriell økonomi (Office of Industrial Economics – OIE) har beordret at alle privatbiler, både importert og lokalt produsert, skal overholde den såkalte Euro 5-standarden i løpet av 2021. Hybride varianter må overholde Euro 6. Det er likevel sagt at det vil bli gitt en overgangsperiode på 1–2 år, så man snakker om tidligst i løpet av 2023.

 

Likevel er det mange bilprodusenter som vil selge modeller som overholder Euro 5-standarden før den tid.

 

Busser og lastebiler som går på diesel må pr i dag overholde Euro 3-standarden.

 

Det var i 1996 at Thailand begynte å ta i bruk EU-standarder for bileksos. Thailand var på den tiden det første landet i Sørøst-Asia til å ta i bruk disse standardene, men i dag ligger f.eks. Singapore lengre fremme i løypa.

 

Det var ifølge bangkok Post i 2012 at Thailand innførte Euro 4-standarden, sju år etter Europa. 

 

Det er Thai Industrial Standards Institute (TISI) som utgir disse standardene, kalt Thai Industrial Standards (TIS).

(© Thailands Tidende. 5. oktober 2019)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)