[ annonse ]
Enerom på privat sykehus (tv.) er dyrt. Noen pensjonister må ta til takke med offentlig helsevesen. Enerom på privat sykehus (tv.) er dyrt. Noen pensjonister må ta til takke med offentlig helsevesen. Foto: Arousta, Wikimedia Commons/Oddvar J. Wangberg
21. mai 2020

Norge skaper to klasser pensjonister – med og uten full helsedekning

Skrevet av 
[ annonse ]

En lite kjent lov gjør det mulig for utstasjonerte nordmenn å pensjonere seg i land som Thailand med full helsedekning via folketrygden. Dette står i sterk kontrast til dekningen til de som har jobbet i Norge og er frivillige medlemmer. Lederen i foreningen Khon Norway mener dette ikke er rettferdig.

 

Et norsk lovverk fra 1997 sier at folk som har jobbet i utlandet for norske virksomheter i minst ti år – inkludert de fem siste årene – kan pensjonere seg i utlandet med full dekning av sykehusopphold og 75 prosent dekning av mange andre helsetjenester. Dette kalles «utvidet stønad» i folketrygden.

 

Disse nordmennene bor side om side med andre pensjonerte landsmenn i Thailand som er frivillige medlemmer av den samme folketrygden. Disse får det som kalles «ordinær stønad», som dekker inntil 4025 kroner pr døgn for sykehusopphold, medisiner etter norske blåresept-takster og skarve 45 kroner for besøk hos spesialist. Døgnoppholdet prisjusteres, men det gjør ikke de andre satsene, slik Thailands Tidende skrev i fjor:

 

LES: Regjeringen vil ikke justere Helfo-satser fra 1997

 

Forskjellen på disse to pensjonistene er altså at den ene jobbet i utlandet da han pensjonerte seg, mens den andre jobbet i Norge. Sistnevnte har så dårlig dekning at Helfo anbefaler å tegne privat helseforsikring i tillegg. De skriver:

[ annonser ]

 

«Stønaden ved sykehusopphold vil ofte ikke dekke de faktiske kostnadene du har. Helfo anbefaler derfor at du tegner en privat forsikring hvis du skal oppholde deg i utlandet.»

 

Etter beregninger Thailands Tidende gjorde i fjor betaler nordmenn inn over dobbelt så mye i avgift for frivillig medlemskap som det de får tilbake. Blant annet har de en ekstra «straff» i form av en trygdeavgift på 2,3 prosent:

 

LES: Norge tjener godt på NAV-medlemmer i Thailand

LES: Regjeringen svar skyldig om «straffeavgiften» for nordmenn i utlandet

 

Mange thailandsfarere ble for første gang oppmerksom på den utvidede stønaden etter at NRK-korrespondent Anders Magnus skrev om sitt sykehusopphold i USA. Han skrev at han fikk dekket alle helseutgifter, noe mange nordmenn i Thailand uttrykte overraskelse over.

 

Magnus har en arbeidsgiver som betaler inn trygdeavgift slik at han som utstasjonert kan ha full helsedekning. Det mange ikke vet, er at de som har vært utstasjonert i minst ti år – inkludert de fem siste årene før de går av med pensjon – får beholde dette godet hele livet, ifølge «Forskrift om utvidet stønad til helsetjenester under opphold i utlandet».

 

Der står det hvem som har rett til utvidet stønad, og det er følgende:

Et medlem

a) som i utlandet er arbeidstaker eller frilanser på heltid,

b) som er arbeidstaker på et norskregistrert skip, eller som i utlandet er godtatt som hyresøkende av et norsk konsulat,

c) som er i arbeid på et norsk fiskefartøy,

d) som studerer på heltid ved et utenlandsk lærested

 

Det kan gis utvidet stønad til andre enn de som er nevnt her «når særlige grunner gjør det rimelig», men det skal som utgangspunkt kun anvendes på persongrupper som kan sammenlignes med de fire kategoriene, men som ikke faller inn under ordlyden, står det i Helsedirektoratets «Rundskriv til folketrygdloven § 5-24 - Stønad til helsetjenester i utlandet»

 

Forsørget ektefelle og barn til et medlem som har rett til utvidet stønad, har rett til utvidet stønad når de oppholder seg i utlandet sammen med forsørgeren, heter det i loven. 

 

Trygden dekker nødvendige utgifter til opphold og behandling på sykehus fullt ut. Den dekker i tillegg 75 prosent av nødvendige utgifter til:

a) legehjelp

b) radiologisk undersøkelse og behandling

c) prøver og undersøkelser ved medisinske laboratorier

d) psykologhjelp

e) fysikalsk behandling

f) tannlegehjelp for sykdom, unntatt kjeveortopedisk behandling.

 

«Trygden gir full dekning for behandling som blir dekket fullt ut i Norge», står det i loven.

 

Edvin Jonassen

Leder i Khon Norway, Edvin Jonassen. (Foto: Privat)

 

Leder Edvin Jonassen i interesseforeningen for nordmenn i Thailand, Khon Norway, forteller oss at han også så artikkelen hos NRK, og antok at det dreide seg om en spesialavtale for nordmenn i USA, slik også mange andre antok, ifølge kommentarer på Facebook.

 

Om det faktum at norske pensjonister i Thailand har ulik dekning avhengig av om de har jobbet i Norge eller i utlandet, sier han:

 

– Det bør ikke være slik forskjell om utgangspunktet er det samme. Når begge er pensjonist bør det være likt.

 

Jonassen er ikke fornøyd med dekningen for frivillige medlemmer i folketrygden, og sier at flere medlemmer i Khon Norway har meldt seg ut av folketrygden i det siste. Dette ble belyst nærmere i en artikkel hos Thailands Tidende i fjor:

 

LES: – Folk melder seg ut av folketrygden

 

Han nevner at satsene for besøk hos lege er latterlig lave. En time hos en spesialist på et privat sykehus i Thailand koster i størrelsesorden tusen baht, mens Helfo kun dekker 45 kroner, altså ca. 150 baht. 

 

– Det er snart ikke verdt å sende inn kvitteringene til Helfo lenger.

 

Seksjonssjef i Helfo Hanne Grøstad poengterer overfor oss at det NRK skriver om altså er «utvidet stønad», selv om ikke det kommer klart frem i artikkelen.

 

– Helfo har et samarbeid med et forsikringsselskap i USA. Er dette eneste landet hvor et slikt samarbeid er inngått? Hva er årsaken til det?

– Helsedirektoratet har inngått avtale med Equian i USA for saker etter utvidet stønad. Det er ikke inngått tilsvarende avtaler i andre land. Årsaken til at det er inngått avtale i USA er at dette er et land der helseutgiftene kan bli svært høye og det er vanskelig å orientere seg i systemet. Avtalen er inngått særlig med tanke på norske studenter i USA. 

 

– Er det vurdert liknende avtaler i andre land?

– Så vidt Helfo vet er det ikke planer om å inngå tilsvarende avtaler i andre land.

 

Grøstad opplyser videre:

– Det er Helfo som vurderer om bruker har utvidet eller ordinær stønad. Hovedsakelig er det slik at studenter og utsendte arbeidstakere/tjenestemenn/sjømenn får utvidet stønad mens pensjonister får ordinær stønad.

(© Thailands Tidende. 21. mai 2020)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)