[ annonse ]
Sterk kritikk av Thailands vaksinepolitikk Illustrasjonsfoto: Pixabay
3. april 2021

Sterk kritikk av Thailands vaksinepolitikk

Skrevet av 
[ annonse ]

To professorer på to av landets mest prestisjetunge universiteter kommer nå med sterk kritikk av Thailands vaksinepolitikk. Kun 0,14 prosent av thaier er vaksinerte pr i dag, noe som ligger langt bak de fleste andre land. 

 

I Asia som helhet skal det nå være vaksinert ca. 2 prosent av befolkningen. Singapore har vaksinert 16 prosent, India 4 prosent. 

 

Kritikerne dreier seg om professor innen International Business Pavida Pananond ved Thammasat Business School og professor Thitinan Pongsudhirak, som er direktør for Institute of Security and International Studies ved Chulalongkorn University.

 

Thailandske myndigheter gjorde et valg i fjor. De satset på en eneste vaksineprodusent, nemlig Siam Bioscience, som skulle produsere AstraZenecas vaksine lokalt. I tillegg bestilte de Kinas Sinovac, men det dreide seg kun on 800.000 doser.

 

– Dette spillet koster Thailand dyrt, da landets vaksineutvikling virker relativt treg og usikker, skriver de to professorene i en kommentar hos Bangkok Post.

[ annonser ]

 

De fortsetter, i en tekst som er uvanlig kritisk mot koblingen mellom regjering og kongehus i Thailand:

 

– Thaier blir gjentatte ganger fortalt at Siam Bioscience, eid av Kongehuset, er godt rustet til å produsere AstraZeneca-vaksinen under lisens, og at millioner av doser faktisk er produsert og er klare så snart de nødvendige godkjenningene kommer. 

 

Men de skriver at det i nåværende stund ikke er noen tegn til den lokalt produserte vaksinen. De nevner også at AstraZenecas vaksine er blitt stoppet i visse land, grunnet meldinger om blodpropp hos visse vaksinerte personer.

 

– Som et resultat sitter Thailand igjen med en vaksine som ennå ikke er klar, og som for tiden er under lupen hos verdens helsemyndigheter.

 

De to professorene mener at det ville vært bedre å satse på alle de store vaksineprodusentene. De skriver at satsingen på Siam Bioscience er blitt en het potet politisk sett, etter at en opposisjonspolitiker stilte spørsmål ved handelen, og deretter ble anmeldt til politiet for brudd på lovgivningen om majestetsfornærmelse (lese majeste), grunnet at produsenten er eid av Kongehuset. 

 

De henviser til 2019-valgets store overraskelse, Thanathorn Juangroongruangkit, som fikk et stort antall stemmer med sitt parti Future Forward, som nå er blitt oppløst grunnet en dom i rettsvesenet.

 

LES: Lar andre land slippe foran i vaksinekøen (21. januar 2021)

LES: Valgresultatet klart 9. mai – ligger an til ustabilitet (28. mars 2019)

LES: Opposisjonsleder dømt i grunnlovsretten (22. november 2020)

LES: Grunnlovsretten har oppløst Future Forward-partiet (21. februar 2021)

LES: Parti føler seg motarbeidet av myndighetene – lover flere demonstrasjoner (15. desember 2020)

(© Thailands Tidende. 3. april 2021)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)