[ annonse ]
Det er igjen mer folksomt på Jomtien Beach, mens regjeringen advarer mot folkemengder. Det er igjen mer folksomt på Jomtien Beach, mens regjeringen advarer mot folkemengder. Foto: Dag A. Ekeberg
13. september 2021

Kommentar: Hva betyr «åpning av turismen» i oktober?

Skrevet av 
[ annonse ]

Planleggingen på de fem turiststedene som skal få åpne 1. oktober er kommet langt, men alt avhenger av smittetallene fremover. Hittil er det lite som tyder på at regjeringen har lært seg å «leve med viruset» slik de lovet.

 

De siste ukene har det vært en mengde overskrifter om at Thailand igjen åpner for turismen fra og med 1. oktober.

 

De som kun leser overskrifter ser da for seg at det vil være mulig å kjøpe en flybillett og feriere her som før pandemien. Det stemmer ikke. Det blir ikke som før – i hvert fall ikke ennå.

 

For å komme med noen kvalifiserte gjetninger om forholdene fremover er det en fordel å ha fulgt denne regjeringens håndtering av pandemien siden mars i fjor, samt å vite litt om hvordan thaier generelt sett forholder seg til pålegg fra myndighetene – når de følger dem og når de lar være.

 

[ annonser ]

Denne regjeringen taler med flere tunger. Både helseminister og turistminister uttaler seg ofte, men faktum er at det er kun én stemme som teller – statsministerens.

 

Turistminister Phiphat Ratchakitprakarn har imidlertid vært aktiv med utspill mange ganger. Ofte blir ikke utspillene noe av. De blir ikke vedtatt av covid-komiteen CCSA, og blir da ei heller offisiell politikk via behandling i parlamentet.

 

2. mars i år kom det et utspill fra turistministeren hvor han meddelte at fem turiststeder i Thailand planla kun 3-dagers karantene.

 

Kommentar: Det tales med to tunger men lettelse i karantenen vil komme (2. mars 2021)

 

Som vi vet ble ikke det noe av. Den tredje smittebølgen startet i begynnelsen av april, og det har satt en stopper for mye.

 

Thailand gikk glipp av mange måneder med begrenset turisme da de droppet et annet forslag fra turistministeren, som vi på norsk døpte «karantene på stranda», fra august i fjor.

 

Forslaget kom 22. august i fjor, og var ikke veldig ulikt Phuket Sandbox. Det kunne gitt begrenset, men likevel veldig tiltrengte inntekter i en lang periode med tilnærmet null smitte i Thailand.

 

LES: Planlegger «karantene på stranda» for turister fra 1. oktober (22. august 2020)

 

Så når turistministeren på vegne av sitt departement og Tourism Authority of Thailand (TAT) har gått ut og sagt at fem provinser skal åpne opp fra 1. oktober, og ytterligere 21 provinser fra 15. oktober, så er det viktig å være klar over at dette kun er forslag som ennå ikke har vært til behandling.

 

Det er litt merkelig at regjeringsledelsen lar det komme slike utspill, for det blir en stor nedtur hvis dette ikke blir vedtatt.

 

Når det er sagt, så har planleggingen allerede kommet langt, så vi antar at det vil bli en form for åpning i disse fem provinsene, selv om man risikerer at tidspunktet 1. oktober kan bli forskjøvet for noen eller alle provinsene.

 

LES: Kommentar: September blir en viktig måned for turistlandet (28. august 2021)

 

Vi snakker altså om følgende turiststeder: Chonburi (Pattaya og Sattahip), Prahuap Khiri Khan (Hua Hin), Petchaburi (Cha-am), Chiang Mai (Mueang, Mae Rim, Mae Tang og Doi Tao) og Bangkok.

 

Av disse stedene er det kun Chiang Mai som pr i dag ikke er en «mørkerød» provins med nattlig portforbud.

 

Chiang Mai og Bangkok er det mest usikre av disse stedene. Spesielt har mange stilt spørsmålstegn om hvorfor Bangkok er med på listen – det stedet med mest smitte, og hvor det er vanskeligst å kontrollere turisme.

 

De 21 provinser som ifølge planen skal «åpne» 15. oktober er Chiang Rai, Lamphun, Mae Hong Son, Nan, Phrae, Sukhothai, Bueng Kan, Nong Khai, Ubon Ratchathani, Udon Thani, Kanchanaburi, Ratchaburi, Chanthaburi, Rayong, Trat, Ayutthaya, Nakhon Si Thammarat, Ranong, Satun, Songkhla og Trang.

 

Planene, som endres jevnlig, går ut på en variant av Phuket Sandbox. Man er tvunget til å bo på et hotell som er med i myndighetenes program i 14 dager, eventuelt to hoteller i 7+7 dager. Det blir lagt opp spesielle turistruter og -attraksjoner som det er «lov» å delta på under disse 14 dagene.

 

Etter to uker skal man kunne reise mer eller mindre fritt. Men også det har gitt opphav til problemer for deltakere i Phuket Sandbox. Enkelte har opplevd at de får ny karantene når de ankommer en provins, f.eks. i Isan. Selv om det ikke nødvendigvis gjelder mange steder, så har det skapt mye usikkerhet.

 

LES: Syd-Thailands Sandbox blir mer fleksibel (16. august 2021)

 

Mange faste thailandsfarere har sine steder de pleier å bo, og vil kanskje droppe hele turen når de isteden må tilbringe tiden på et dyrt hotell i 14 dager.

 

Andre eier eller leier bolig her. Mange av dem vil nok komme seg tilbake i løpet av høsten og vinteren, men mange avventer og ser hvor lenge dette sandbox-opplegget vil vare før man kan komme og bo der man vil fra første dag.

 

Hele dette opplegget er uvirkelig for de som har fulgt med i disse 18 månedene og trodd at vaksinering skulle bli løsningen på virusproblemene. Sandbox-opplegget er nemlig åpnet KUN for fullvaksinerte turister. Likevel må de følge strenge regler de første to ukene. Hvem skulle vel trodd det for ett år siden?

 

Alt dette skjer med en bakgrunnen hvor vestlige land nå åpner opp mer og mer. Danmark har som kjent droppet alle covid-tiltak.

 

Så er spørsmålet hvor strikt dette blir, og hvor nøye thaiene vil følge reglene. Kan f.eks. folk som kommer til Pattaya med en gang ta en tur på sin favorittrestaurant? Og kan de få en øl til maten? Kan de bli sittende etter kl. 21?

 

Vi vet fra rapporter at det serveres alkohol på restauranter i Phuket, selv om det er alkoholforbud på restauranter i hele landet. Serveringen skjer i krus og kopper.

 

Dette er noe vi kjenner til fra buddhistiske helligdager og valgdager i Thailand. De fleste turister er ikke buddhister, og ingen av dem kan stemme ved valg her, så noen utesteder omgår et regelverk som virker meningsløst for turister. 

 

Unntakstilstanden og det nattlige portforbudet i de 29 «mørkerøde» provinsene er nettopp blitt forlenget til slutten av september måned, til tross for spekulasjoner om at begge deler skulle oppheves.

 

Portforbudet er nok den største hindringen for et normalt turistliv. Selv om man ikke er natteløve, blir det unaturlig å velge et turiststed hvor man blir sperret inne på rommet kl. 21, fremfor en mengde andre turistdestinasjoner rundt om i verden som ikke har dette og andre strenge restriksjoner.

 

Under forrige runde med portforbud, i fjor vår, ble portforbudet gradvis minket, en time av gangen. Det kan bli løsningen denne gangen også. At det fra oktober f.eks. blir portforbud fra kl. 22. Men det vil nok være til sørgelig liten hjelp for turismen.

 

Basert på hvordan regjeringen har handlet tidligere, så er tiltakene avhengig av smittetallene. De går for tiden sakte nedover, 12.583  nye tilfeller i dag. Selv om regjeringen nylig sa at de ville lære seg å leve med viruset – det vil si gi slipp på nullvisjonen – så har de i praksis ikke gjort noen særlige endringer i måten de reagerer på smittetall på.

 

LES: Planlegger å droppe nullvisjonen, åpne opp for turisme (24. august 2021)

 

Så hvis smittetallene igjen øker mot slutten av september, så kan det bli dårlig med lettelser – selv om det vil være et elendig signal til thailandsfarere som i disse dager planlegger hvor de skal tilbringe ferieuker og –måneder kommende vinter.

 

Det er nok portforbudet som blir det avgjørende for om steder som Pattaya kan våkne til liv. Det er litt for enkelt å kontrollere et portforbud, så det blir vanskelig å omgå regelverket.

 

Med en gang portforbudet oppheves, så tipper vi at det blir mulig å oppleve et uteliv. Allerede i dag er det enkelte barer som holder åpent, uten musikk og med halvt stengte porter.

 

Så har man påbudet om å bo på et hotell som er med i covid-programmet i 14 dager. Hvis dette er noe som blir værende over lengre tid, ser vi for oss at dette også vil kunne omgås.

 

Dette er ikke noe vi anbefaler eller går god for, kun en observasjon om hvordan privat næringsliv i Thailand på mange områder omgår strikte regler fra myndighetene. 

 

Og igjen – vi snakker om fullvaksinerte folk, så folk klør seg i hodet og spør seg hvor den store risikoen for Thailand er?

 

Senest under pressekonferansen i dag ba pressetalsmann Taweesin Visanuyothinfolk seerne om å være forsiktige i september slik at smittetallene ikke øker.

 

Da vil nemlig de lovede lettelsene i oktober kunne stå i fare. Han la til at han personlig var bekymret når han så at store folkemengder var å observere på kjøpesentre og markeder etter de siste lettelsene i tiltakene.

 

Konklusjonen blir at denne regjeringen ikke vil lære seg å «leve med» viruset, slik de har lovet, men vil isteden forsøke å reduserer smittetallene via tiltak som gjøres strengere eller lettere avhengig av smitten.

 

De utsetter stadig vekk tidsfrister, basert på smittetallene. De sier at når 70 prosent av befolkningen på et gitt sted er fullvaksinert, så vil ting åpne opp.

 

Men det er i dag. Når det kommer nye virusvarianter, så kan det komme nye regler og prosenttall, og befolkningen og turister blir nok en gang skuffet. Kanskje er ikke 70 prosent vaksinasjon nok. Kanskje er ikke to vaksinedoser nok. Kanskje holder ikke de kinesiske vaksinene mål, og man må starte å telle på nytt. Det finnes mange scenarier fremover, og mange unnskyldninger for regjeringen å la være å åpne opp.

 

Det sies at Hua Hin har nådd 70 prosent fullvaksinasjon nå. Pattaya har ikke gjort det, men er godt på veg. Det aller meste av smitten på disse stedene finnes på fabrikkområder, ikke på turiststeder. Men klarer myndighetene å skille på dette? Trolig ikke, for de virker kun å være opptatt av tallene for provinser som helhet.

 

LES: Den store smittesprederen – Worker Camps (4. august)

 

Statsministeren uttalte 16. juni at landet skulle åpnes helt og holdent om 120 dager, det vil si 13. oktober. Det er kun en måned til, og man kan si med sikkerhet nå at dette ikke vil være tilfelle. Det vil fortsatt være krav om man har vært fullvaksinert i to uker for å slippe inn, og man må ta test både før og etter ankomsten. I tillegg til diverse karanteneregler.

 

For en uke siden ble turistministeren sitert i Bangkok Post da han sa at hele landet kunne åpne opp igjen som normalt fra januar, selv om han la til at det kommer an på flokkimmuniteten. Så også dette er usikkert.

 

Dette viruset vil eksistere i overskuelig fremtid, og når regjeringen i Thailand stiller opp med kompliserte måter å søke visum på, og strikte regler når man først er ankommet Thailand, så kommer man aldri tilbake til 40 millioner turister. Det er kanskje ingen katastrofe, men det kan bli vanskelig nok å nå en eneste million turister under den tankegangen som råder i dag.

 

Dag A. Ekeberg


Dag A. Ekeberg, redaktør (flere lederartikler)

(© Thailands Tidende. 13. september 2021)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)