[ annonse ]
Det er fortsatt stille på strendene her, i dette tilfellet Koh Chang. Det er fortsatt stille på strendene her, i dette tilfellet Koh Chang. Illustrasjonsfoto: Dag A. Ekeberg
2. mars 2021

Kommentar: Det tales med to tunger men lettelse i karantenen vil komme

Skrevet av 
[ annonse ]

Talspersoner for Covid-komiteen har gjentatt nødvendigheten av to ukers karantene – basert på en logisk brist – mens turistministeren har planene klare for kun tre dagers karantene på flere turiststeder.

 

I går gjentok Covid-komiteens talsmann Taweesin Visanuyothin misforståelsen gjengitt av assisterende talskvinne Dr. Apisamai Srirangsan angående viktigheten av lang karantene.

 

LES: Vurderer tre ukers karantene for risikoland (15. februar)

LES: Vaksine også til utlendinger, vaksinepass opp til diskusjon (19. februar)

 

En utlending i karantene hadde fått påvist covid etter 11 dager i karantene. Dette ble omtalt som et bevis på at man ikke kan korte ned tiden til f.eks. 10 dager, som har vært diskutert:

 

[ annonser ]

LES Utreder ti dagers karantene fra neste måned, men ennå ikke for nordmenn (18. november)

LES: Åpner for 45 dagers visumfritt opphold, tester 10 dagers karantene (17. desember)

 

Men når mange av folkene i karantene kun testes to ganger, på dag 3–4 samt dag 11–13, så er det ikke mulig å trekke noen konklusjoner om lengden av karantenen.

 

Man vet ikke om den smittede utviklet sykdommen dagen etter første testen, altså på dag 4–5, eller rett før den andre testen.

 

Dette er en så åpenbar logisk brist at man må stille spørsmålstegn ved disse gjentatte utsagnene.

 

Ingen ting tyder på at Covid-komiteen med en liten hærskare av pressetalsfolk er mindre intelligente enn andre folk. Likevel kommer de med slike utsagn.

 

Hvis man antar at de har normal intelligens, så tyder dette på en bevisst politikk om å beholde den lange karantenen, og dette bringes videre til befolkningen på pressekonferansene på Facebook Live, som nå skjer tre dager i uka istedenfor hver dag, som var normen inntil nylig.

 

Samtidig kommer turistministeren med stadige utspill som går på tvers av Covid-komiteens meldinger.

 

Man kan lure på om han faktisk er et medlem av den samme regjeringen, og om den allmektige statsministeren i det hele tatt snakker med sitt regjeringsmedlem, som ikke kommer fra regjeringspartiet Palang Pracharath, men fra støttepartiet Bhumjaithai.

 

LES: Liberal ny turistminister med flere overraskende utspill (6. august 2019)

LES: Jokerne som kan hindre videre juntastyre (13. mai 2019)

 

Statsministeren hadde imidlertid nylig en uttalelse om vaksinepass som vakte oppmerksomhet, og som var første tegn på en endring i den strikte politikken:

 

LES: Nå snakker også statsministeren om karantenefritak for vaksinerte (24. februar)

 

I går kom det nok et utspill fra turistminister Phiphat Ratchakitprakarn, hvor han meddeler at fem turiststeder i Thailand nå planlegger kun 3-dagers karantene.

 

Det dreier seg om provinsene Phuket, Surat Thani, Chonburi, Chiang Mai og Krabi. Målet er å vaksinere 13.000 hotellarbeidere slik at risikoen for å ta imot turister blir mindre.

 

Planen kommer rette etter de nylig lanserte karantenene – villakarantene og golfkarantene. Turister må holde seg på resorten i to uker, men kun de første dagene må de oppholde seg alene på rommet. Det nye navnet på karantenen er «Area Quarantine».

 

LES: Golfkarantenen har startet, ønsker flere karanteneformer (22. februar)

LES: Ønsker å teste ut villakarantene i Phuket (17. februar)

 

Det er russiske interesser som er ivrig etter å komme tilbake til Phuket, ifølge statskanalen PBS, og forhandlinger er på gang.

 

Turistministeren snakker åpenbart med ledelsen i TAT (Tourism Authority of Thailand), for begge instanser har kommet med mange forslag helt siden i fjor høst. «Karantene på stranda» var et forslag som dukket opp allerede i august, og kunne reddet en liten men viktig del av høysesongen for f.eks. Phuket, som er blant landets hardest rammede provinser.

 

LES: Planlegger «karantene på stranda» for turister fra 1. oktober (22. august 2020)

 

Mens Covid-komiteen tviholder på sine regler beveger resten av verden seg raskt mot økende frihet. Mange reisemål i sørlige Europa jobber nå bevisst med å kunne motta turister under den kommende sommerferien.

 

Som vi har skrevet flere ganger, så er det ikke gitt at det er myndighetenes virustiltak som har gitt Thailand lav smitte. Selv en overraskende smittebølge fra fremmedarbeidere fra Myanmar i desember i fjor ble redusert til dagens veldig lave smittetall.

 

En forenklet karanteneordning siden oktober ville gitt langt lavere smittetall enn fremmedarbeiderne fra Myanmar. Så da blir spørsmålet om thailandske myndigheter har satset feil med sin politikk om nulltoleranse.

 

LES: Hvorfor så lav smitte i Mekongdeltaet? Kan skyldes antistoffer (19. juli 2020)

LES: Nulltoleranse for Covid-19 kan koste Thailand dyrt (25. april 2020)

 

Vi så hvor dette bar avsted allerede i april i fjor, ifølge lenken over, og resultatet er at de som ikke er avhengig av turistindustrien er fornøyde, mens de mange thaier som har hatt sin inntekt derfra nå lever på sultegrensen.

 

Man skal ikke se bort fra at dette er en medvirkende årsak til at protestaksjonene i Bangkok ikke virker å ha noen ende.

 

De blusset opp igjen i helgen. Det er vanskelig å måle hvor mange thaier som er påvirket av nedstengningen av turistindustrien, men man må anta at det er langt flere enn det regjeringen antar.

 

Protestantene er en kombinasjon av studenter og eldre «protestanter» fra rødskjortene, som støtter de styrtede statsministrene Thaksin og Yingluck Shinawatra. Rødskjortene har sin base på landsbygda, og det er gjerne folk der som har måttet reise hjem etter å ha mistet jobbene i turistindustrien.

 

Thailand har vært trege til å få i gang vaksineringen. Den starter i disse dager. Hvis de er like trege til å få åpnet turistindustrien, kan landet fort blir den store taperen i denne pandemien. 

 

Det er fortsatt et paradoks at det dør like mange mennesker hver eneste dag i trafikken her som de som har dødd av covid-19 i løpet av ett år. Noen må fortelle regjeringssjefen at det er på tide med nye prioriteringer.

 

Generalene som styrer Thailand i dag har også vist seg å være dyktige politikere. Det må antas at når de ser andre store turistland – både i Europa og naboland i Asia – åpner opp for turismen, så vil de følge etter. De vil være litt tregere enn andre land, men det vil komme.

 

Kommende sommerferie er fortsatt usikker. Turistmyndigheter har snakket om å åpne opp igjen for turisme i tredje kvartel, som betyr fra og med 1. juli.

 

Så har vi kommende vintersesong. Vi blir veldig overrasket om ikke norske turister kan komme til Thailand fra oktober måned uten karantene. Det vil bli ulike løsninger fremover, hvorav noen vil kreve vaksinepass. Men det er vanskelig å se at regjeringen vil ødelegge nok en høysesong.

 

Så er det igjen snakk om timing. Mange nordmenn har allerede begynt å legge planer for neste vintersesong. Hvis thaiene bruker for lang tid på sine lettelser i virustiltakene kan folk velge å reise andre steder.

 

Det gjelder nå å ha litt «is i magen», og ikke avskrive Thailand for raskt. Når andre land åpner opp vil nok Thailand følge etter. Om ikke fra tredje kvartal så i det minste fra fjerde kvartal.

 

Dag A. Ekeberg


Dag A. Ekeberg, redaktør (flere lederartikler)

(© Thailands Tidende. 2. februar 2021)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)