[ annonse ]
Egil Mjølhus med kona Jeranun avbildet hos The White Box i Udon Thani.  Egil Mjølhus med kona Jeranun avbildet hos The White Box i Udon Thani. Foto: Privat
3. april 2022

– Skammelig lav dekning fra NAV

Skrevet av 
[ annonse ]

24 nordmenn i Udon Thani har sendt brev til norske politikere. De er misfornøyd med ytelsene man får som frivillige medlemmer i NAV. – 45 kroner pr legetime er skammelig, sier initiativtaker Egil Mjølhus.

 

En gruppe som kaller seg Tirsdagstreffen har sett seg lei på det de kaller uakseptable konsekvenser av å ha bosatt seg utenfor EU/EØS.

 

«Ved innleggelse på sykehus får vi en refusjon på ca. 4.200 kroner pr. døgn. Dette er så lite at det bare unntaksvis vil være nok til dekke hele regningen», står det i brevet som er sendt til norske politikere.

 

Nærmere bestemt er brevet sendt til Arbeids- og sosialdepartementet med kopi til Arbeids- og velferdsdirektøren i NAV samt Helse- og omsorgsdepartementet med kopi til HELFO Administrasjon. I tillegg er brevet sendt til (daværende) arbeids- og sosialminister Hadia Tajik samt alle medlemmene i Arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget samt helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol samt alle medlemmene i Helse- og omsorgskomiteen. 

 

Brevet kan leses i sin helhet her (pdf).

[ annonser ]

 

«Tidligere kunne vi få delhjelp av Den norske ambassaden som garanterte og betalte døgnprisen direkte til sykehuset. Denne ordningen er stoppet nå. Vi opplever det som om det er noen som vil gjøre det vanskeligst mulig for oss nordmenn som er her i Thailand utenfor EU/EØS», skriver nordmennene.

 

Legebesøk er omtalt i brevet:

 

«Ved vanlig legebesøk får vi som regel dekket kr. 45,- for doktor. Dette er en svært liten del av det et besøk på et privat sykehus koster her i Thailand».

 

Vi spurte Mjølhus:

 

– Hva sier du til at legebesøk her dekkes med 45 kroner pr time? Er det skammelig?

– Ja, skammelig er et passende uttrykk.

 

Han nevner at noen av satsene daterer seg helt tilbake til 1997, og har ikke vært økt siden da. Det dreier seg altså om 25 år uten justering for inflasjon.

 

– Er det mye snakk om NAV når dere møtes?

– Det er sporadiske historier, ja, når folk havner i problemer.

 

– Er flesteparten av dere frivillige medlemmer av NAV?

– Ja, de aller fleste er medlemmer.

 

En årsak til dette er at det kan være vanskelig å kjøpe privat helseforsikring:

 

– Norske myndigheter anbefaler oss som er frivillige medlemmer i folketrygden til skaffe oss en privat forsikring i tillegg. Det kan være lettere sagt enn gjort. Mange av oss er i en alder som gjør det så godt som umulig å få en helseforsikring.

 

Brevet refererer til avisen Dag og Tid, som i 2019 skrev at en pensjonist over 67 år som flytter utenfor EU sparer A/S Norge for 450.000 kroner pr. år. Det dreier seg om sparte penger innen hjemmehjelp, hjemmesykepleie, legebesøk, sykehus, rehabilitering, bruk av offentlige og kommunale tjenester, bruk av politi og brannvesen osv.

 

Tirsdagstreffen ønsker seg derfor et «utvandringsregnskap» for å fokusere på hvor mye den norske staten sparer.

 

Thailands Tidende rapporterte i 2019 at frivillige medlemmer av folketrygden betaler inn over dobbelt så mye som de får igjen av den norske staten:

 

LES: Norge tjener godt på NAV-medlemmer i Thailand (19. mars 2019)

 

Mjølhus forteller at enkelte personer ikke var klar over at de ble automatisk utmeldt av NAV ved lengre opphold i utlandet. Det er et av kravene Tirsdagstreffen nå har til norske myndigheter, nemlig at man skal være livsvarig medlem i NAV, inntil man selv eventuelt tar initiativet for å melde seg ut.

 

– Har dere fått noe svar på brevet dere sendte 17. februar?

– Nei, det har vi ikke fått.

 

– Planlegger dere noen oppfølgende virksomhet mot noen av de som har mottatt brevet?

– Nei. Vi var i kontakt med Aftenposten og VG, men det førte ikke til noe. 

 

Mjølhus legger til at dette var i starten på krigføringen i Ukraina, så avisene hadde muligens andre ting å fokusere på.

 

– Er det noen politiske partier i Norge som kunne tenke seg å ta opp denne saken, tror du?

– Det vet jeg ikke, det måtte kanskje være Rødt, sier Mjølhus med et smil.

 

Thailands Tidende

Jeranun og Egil Mjølhus på møte i tirsdagstreffen på White Box (foto: privat).

 

Tirsdagstreffen møtes som navnet antyder hver tirsdag. Samlingsstedet er White Box Bar i Udon Thani. Baren eies av nordmannen Elfinn Martinsens kone, opplyser Mjølhus. De møtes på dagtid, da det er stille og fredelig i barområdet.

 

Jeranun er med på stort sett alle tirsdagstreff, forteller ektemannen. De thailandske ektefellene har sitt eget nettverk med utgangspunkt i tirsdagstreffene. 

 

Tirsdagstreffen er en uformell gruppe. De har ingen valgt leder. Mjølhus er imidlertid den som hver uke minner folk om møtet. Dette gjøres via diverse sider på Facebook. Det er blant annet en privat facebookgruppe man kan søke medlemskap i.

 

Egil Mjølhus kom til Thailand allerede i 1999 i forbindelse med en jobb for Det norske misjonsselskap. Han har rukket å bli 86 år gammel, forteller han. Han forelsket seg både i landet og i sin tilkommende kone Jeranun.

 

Hun har en mastergrad i offentlig administrasjon, men er for tiden ikke i jobb. Ekteparet deltar på gudstjeneste i Udon Thani hver søndag. Av og til går også turen til Sjømannskirken i Pattaya, får vi høre. 

 

Mjølhus forteller at det var en norsk forening i Udon en gang.

 

–  Den ble nedlagt for 6–7 år siden grunnet sviktende oppmøte. For 4–5 år siden begynte vi isteden å treffes på baren The White Box.

 

(© Thailands Tidende. 2. april 2022)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)